راهنمای کامل برداشت چغندر

راهنمای کامل برداشت چغندر

تاریخ انتشار:

15 اسفند 1402

تاریخ بروزرسانی:

15 اسفند 1402

دسته بندی :

زراعی

نویسنده:

فرزانه خانی

نظرات:

(2)

سر فصل های این مقاله

برداشت به‌موقع و اصولی چغندر از اهمیت بالایی برخوردار است. فرایند برداشت چغندر قند و برداشت چغندر علوفه‌ای نیازمند دقت و توجه خاصی در جهت افزایش بهره‌وری این محصول ارزشمند است.

در این مقاله از آشا اگری در خصوص بهترین زمان برداشت چغندر با توجه به زمان کاشت، انواع روش‌های برداشت، متوسط برداشت چغندر در هکتار و نکات مهم هنگام برداشت چغندر قند خواهیم پرداخت.

خلاصه مقاله
بهترین زمان برای برداشت چغندر زمانی است که عیار قند و خلوص شربت ریشه گیاه به بیشترین میزان خود برسد.
با توجه به عواملی مانند شرایط آب و هوایی، رقم چغندر و زمان کاشت، زمان برداشت چغندر متفاوت است.
می‌توان از روش‌های دستی، نیمه مکانیزه و مکانیزه برای برداشت چغندر استفاده کرد.
میزان برداشت چغندر در هر هکتار بسته به عوامل مختلف از 50 تا 100 تن در هکتار می‌تواند متغیر باشد.

مراحل برداشت چغندر

بهترین زمان برداشت چغندر قند زمانی است که عیار قند و میزان خلوص شربت ریشه گیاه به بیشترین میزان خود برسد. زمانی که چغندر قند به طور کامل برسد و آماده برداشت باشد، وزن ریشه دو برابر وزن برگ‌ها می‌شود.

تعیین زمان برداشت چغندر به عواملی چون آب و هوای منطقه، میزان رسیدگی چغندر قند و شروع بهره‌برداری کارخانه‌های قند بستگی دارد.

اگر کاشت چغندر را در بهار انجام داده‌اید، می‌توانید محصول نهایی را در اوایل پاییز برداشت کنید. فاصله حدودی کاشت و برداشت چغندر قند حدود ۱۵۰ تا ۲۷۰ روز است.

این مقدار بسته به رقم چغندر متفاوت است. بهتر است زمانی اقدام به برداشت چغندر کنید که وزن ریشه و مقدار قند به حداکثر مقدار خود رسیده باشد.

برداشت دستی چغندر قند

برای برداشت چغندر حواستان به زمان آغاز کار کارخانجات قند محلی باشد و به این نکته نیز توجه داشته باشید که تا زمانی که درجه دما از ۴ درجه سلسیوس بیشتر باشد رشد چغندر قند ادامه دارد.

همانطور که اشاره کردیم در کشت بهاره چغندر عمل برداشت باید در فصل پاییز و پیش از سرمای زمستان انجام شود. دوره برداشت از اوایل مهر ماه آغاز شده و تا آذر ماه ادامه دارد.

در کشت پاییزه چغندر نیز در مناطق گرمسیر بهترین زمان برداشت محصول نهایی از فروردین تا خرداد ماه است. زمان برداشت چغندر علوفه ای نیز از اواخر فروردین تا اواسط خرداد بسته به رقم چغندر متفاوت است.

چگونه تشخیص دهیم که زمان برداشت چغندر فرا رسیده است؟

از نشانه‌های رسیدن چغندر قند می‌توان به مواردی چون زرد شدن برگ‌های پیر، کند شدن رشد برگ‌های جوان و اندام‌های هوایی اشاره کرد.

بهتر است در پایان دوره رشد هرچه زودتر اقدام به برداشت چغندرقند نمایید، در این صورت از کاهش محصول و درصد قند آن در صورت بروز سرما یخبندان جلوگیری کرده و از فرصت کافی برای آماده کردن و حمل محصول به کارخانه جات برخوردار خواهید بود.

روش‌های برداشت چغندر

از انواع شیوه‌های برداشت چغندر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

برداشت دستی

 در روش برداشت دستی چغندر تمامی عملیات برداشت از بیرون آوردن ریشه‌ها گرفته تا سرزمین و بارگیری محصولات همگی با استفاده از دست انجام می‌شود.

برداشت دستی چغندر در زمین‌های کوچک و زراعت‌های کرتی رایج‌تر است. این روش به دلیل هزینه زیاد کارگر و همچنین زمانبر بودن فرایند برداشت توصیه نمی‌شود

می‌توان از ماشین‌ها و ابزارآلات کوچک کاشت و داشت با اعمال خطوط کشت در کرت‌ها از چغندرکن استفاده نمایید و هزینه‌های نیروی انسانی را به حداقل برسانید.

برداشت نیمه مکانیزه

در روش برداشت نیمه مکانیزه با استفاده از چغندرکن یک الی سه ردیفه عمل بیرون آوردن ریشه چغندر از خاک هنگام گاو رو  شدن چغندر انجام می‌شود.

در روش برداشت مکانیزه باید دقت داشت که عمل سرزنی طوری انجام شود که برگ و جوانه‌های روی طوقه کاملاً از ریشه حذف شود. در این روش با توجه به اینکه عملیات سرزنی و بارگیری محصول توسط نیروی انسانی و به کمک دست انجام می‌شود هزینه برداشت چغندر بسیار بالا است.

برداشت مکانیزه

 در روش برداشت مکانیزه کلیه فرایند سرزنی، چغندر کنی و بارکنی به صورت یکجا یا جداگانه با استفاده از ماشین انجام می‌شود.

برداشت مکانیزه چغندر

به دلیل  کمبود نیروی کار هزینه بالای برداشت به صورت دستی و کند بودن سرعت برداشت به صورت دستی روش مکانیزه و برداشت چغندر استفاده کمباین‌های برداشت و ماشین‌های کشاورزی توصیه می‌شود.

نکاتی که هنگام برداشت چغندر باید رعایت کنید

همانطور که گفتیم برداشت چغندر به صورت دستی و با استفاده از نیروی کار انسانی هزینه بالایی دارد و در صورت ادامه این روند کاشت چغندر دیگر اقتصادی نخواهد بود.

با تهیه ماشین‌ها و ادوات برداشت بهتر است اقدام به برداشت این محصول مهم به صورت مکانیزه نمایید و هزینه‌های برداشت و ضایعات را کاهش دهید. از مهمترین نکاتی که هنگام برداشت چغندر قند باید به آن توجه داشته باشید عبارتند از:

  1. حدود دو هفته قبل از برداشت چغندرقند، در صورتی که رطوبت خاک کم باشد بهتر است ابتدا یک آبیاری سطحی انجام دهید و پس از گاورو شدن کشتزار اقدام به برداشت نمایید.
  2. اگر خاک مزرعه چغندر بیش از حد خشک باشد ریشه‌ها شکسته شده و در نتیجه میزان محصول نهایی کاهش می‌یابد. دقت داشته باشید که آبیاری عمیق انجام ندهید زیرا در صورت رطوبت زیاد علاوه بر فشردگی و کاهش حاصل خیزی خاک عملیات برداشت دچار مشکل شده و گل و لای زیادی به ریشه‌های چغندر می‌چسبد.
  3. در روش برداشت مکانیزه چغندر توجه داشته باشید که بین قطع کردن برگ‌ها و سرزنی ریشه‌ها تا کندن کامل آنها از زمین بیشتر از ۲ تا ۳ روز باشد زیرا در غیر این صورت ریشه‌ها رشد کرده و مقدار قند محصول کم می‌شود.
  4. هنگام برداشت و حمل چغندرها به کارخانه یا سیلو کردن محصول در کشتزار از شکسته شدن ریشه‌ها و زخمی شدن آن  پیشگیری نمایید زیرا در غیر این صورت ریشه‌های چغندر آسیب دیده و به سرعت می‌پوسد.
  5. اگر از روش برداشت چغندرقند با کمباین استفاده کنید برگ‌ها خشک شده و تبدیل به مواد آلی می‌شوند که برای بهبود خاک بسیار اهمیت دارد و مانند کود هیومیک اسید برای چغندر می‌توانند بافت خاک را اصلاح کنند.
  6. پس از تحویل ریشه‌ها به کارخانه، کامیون‌ها باید خاک و بقایای ریشه‌ها را به مزرعه بازگردانند تا از انتشار آفات و بیماری‌ها به سایر مناطق جلوگیری شود.
  7. پس از برداشت چغندر قند ریشه‌های باقیمانده را از سطح مزرعه گردآوری نمایید.

با رعایت این نکات محصولی باکیفیت برداشت نمایید و از هدررفت محصول جلوگیری نمایید.

میزان برداشت چغندر قندر در هکتار

مقدار برداشت چغندر در هکتار به عوامل متعددی چون شرایط آب و هوایی منطقه، نوع خاک و کیفیت آن، انتخاب بهترین روش آبیاری چغندر، کنترل آفات و بیماری‌ها، استفاده از بهترین کود برای رشد چغندر، تاریخ کاشت مناسب و استفاده از ماشین‌آلات مدرن برای برداشت بستگی دارد.

با توجه به این عوامل، انتظار می‌رود که میزان برداشت چغندر در هکتار، برای هر منطقه و فصل کشت متفاوت باشد.

برای مثال در استان گلستان به خاطر شرایط کم آبی و خشکسالی، متوسط برداشت چغندرقند در هر هکتار بین ۵۰ تن و در اراضی مرغوب تا ۸۰ تن است اما در منطقه لرستان متوسط برداشت چغندر قند در هر هکتار به دلیل شرایط مساعد تا 100 تن در هکتار نیز گزارش شده است.

سخن نهایی

در این مقاله، اهمیت عوامل متعددی که بر میزان برداشت چغندر تأثیر داشتند، از جمله شرایط آب و هوایی، نوع خاک، آبیاری مناسب، کوددهی، کنترل بیماری‌ها و آفات، تاریخ کاشت و استفاده از تکنولوژی مناسب را بررسی کردیم و انواع روش‌های برداشت چغندر از جمله دستی و مکانیزه را بیان کردیم.

مطالب مرتبط

برای برداشت چغندرهایی درشت و با تناژ بالا، لازم است از کودهای خاصی در زمان مناسب استفاده کنید. ما در مقالۀ «بهترین کود برای درشت شدن چغندر» به آن پرداخته‌ایم.
اوره یکی از کودهای غنی از نیتروژن است که سبب افزایش رشد رویشی چغندر می‌شود. با مطالعه مقاله «کود اوره برای چغندر قند» با خواص آن بیشتر آشنا شوید.
انتخاب زمان مناسب برای کاشت چغندر قند به طور مستقیم در افزایش بازدهی تاثیر می‌گذارد. ما در مقاله «زمان کاشت چغندر قند» به بررسی آن پرداخته‌ایم.

سوال متداول

انواع روش‌های برداشت چغندر چیست؟

از روش‌های دستی، نیمه مکانیزه و مکانیزه می‌توان برای برداشت محصول چغندر استفاده کرد.

بهترین زمان برداشت چغندر چه زمانی است؟

برای کشت بهاره چغندر بهترین زمان برداشت در فصل پاییز و پیش از سرمای زمستان، از اوایل مهر ماه تا آذر و برای کشت پاییزه چغندر، بهترین زمان برداشت محصول از فروردین تا خرداد ماه است.

میزان برداشت چغندر در هکتار چقدر است؟

مقدار متوسط برداشت چغندر در هر هکتار بسته به عواملی چون رقم چغندر، شرایط اقلیمی، کوددهی و روش برداشت بستگی دارد.

شاید دوست داشته باشید
blog-author

نویسنده: فرزانه خانی

«نویسندگی برای من فقط چیدمان کلمات نیست؛ بلکه سفری است به عمق مفاهیم کشاورزی. هر مقاله‌ای که می‌نویسم، آرزو دارم بذر دانشی باشد که در دل مخاطبانم رشد کند و محصولی از امید و آگاهی به بار آورد.»

باتشکر از همراهی و نظردهی شما

بستن

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 0 از 0 رای)

data-rating-5 data-rating-4 data-rating-3 data-rating-2 data-rating-1

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri

دیدگاه کاربران

  • asha-agri.com
    22 آذر 1403 | 23:20
    رحمان قاضی:

    بسیارعالی.متشگرازراهنمایتان

    • 22 آذر 1403 | 23:20
      ادمین:

      سلام جناب قاضی سپاس از توجهتون

با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

comment-form-image-asha-agri