آبیاری یکی از مراحل حیاتی در فرآیند کشاورزی و باغبانی است. به همین دلیل، وجود منابع آب پایدار برای باغبانی از اهمیت بسیاری برخوردار است. بنابراین، مطالعه و درک فاصله درخت پسته از آب موضوعی اساسی است.
فاصله درخت پسته از آب به عوامل متعددی بستگی دارد که قصد داریم در ادامه به آن بپردازیم. در این مقاله از اشا اگری به بررسی فاصله درخت پسته از آب میپردازیم. با ما همراه باشید.
خلاصه مقاله هر هکتار باغ پسته بالغ به ۱۲,۰۰۰ متر مکعب آب در طول سال نیاز دارد. عوامل موثر بر فاصله آب از درخت پسته نوع خاک، روش آبیاری، عمیق ریشه و آب و هوای منطقه هستند. سیستمهای آبیاری قطرهای نسبت به روشهای سطحی بهتر عمل میکنند؛ زیرا علاوه بر ایجاد یکنواختی بیشتر در آبیاری، بهرهوری بیشتری هم دارند و در مصرف آب نیز صرفه جویی میشود. |
بهترین فاصله درخت پسته از آب
فاصله درخت پسته از آب از آنجایی که این گیاه جهت رشد و تولید مناسب به حدود ۱۰۰ سانتی متر ارتفاع آب در طول فصل رشد نیاز دارد، اهمیت بیشتری پیدا میکند.
فصل رشد درختان پسته به مدت ۸ ماه و از اسفند تا مهر است. این در حالی است که برداشت اقتصادی از درختانی که حتی با ۸۰ سانتی متر ارتفاع آب مفید سالانه در دسترس ریشه، آبیاری میشوند، ممکن است.
با فرض کمترین هدر رفت آب در انتقال آب و آبیاری باغ، هر هکتار باغ پسته بالغ به ۱۲,۰۰۰ متر مکعب آب در طول سال نیاز دارد. این نیاز آبی بدون احتساب آب مورد نیاز جهت آبشویی زمستانه زمینهای شور و نمکی است. در صورت وجود یا بروز شوری در خاک سطحی یا منطقه ریشه، باید یک تا دو نوبت آبشویی زمستانه را به برنامه آبیاری مورد نیاز اضافه کرد.
نیاز آبی درخت پسته در فصول مختلف سال و مراحل مختلف سیکل سالانه زندگی آن متفاوت است. این نیاز در زمستان که زمان خواب درخت است کمتر و در تابستان که موقع رشد مغز پسته است بیشتر میشود.
بیشتر از نیمی از آب مورد نیاز سالانه، در فصل تابستان، یعنی تیر، مرداد و شهریور، به مصرف درخت میرسد. تهیه آب کافی برای درختان بارور پسته به شکلی که استرسی در اثر اشباع شدن خاک و نبود آب کافی در خاک به آنها وارد نشود، یکی از اهداف مدیریت بهینه آبیاری است. بنابراین، فاصله درخت پسته از آب باید مناسب باشد.
آبیاری پسته در زمان خشکسالی
پسته درختی مقاوم در برابر کمآبی است. به دلیل وجود شبکه ریشه وسیع و ساختار برگ مقاوم، درخت پسته قادر به بقا در دورههای خشکسالی و شرایط کمآبی است.
اما مقاوم بودن درختان پسته به این معنی نیست که آنها جهت تولید محصول اقتصادی و مناسب نیاز به آب کمی داشته باشند. اگر درختان پسته در طول دورههای حساس به کمآبی با میزان کمتر از نیاز واقعی آبیاری شوند، اثرات منفی بر روی فرآیندهای درونی درخت خواهد گذاشت.
بنابراین باید دانست که تحمل درختان پسته نسبت به خشکی به توانایی آنها در زنده ماندن در شرایط خشکی اطلاق میشود و این بدان معنی نیست که درختان پسته قادر به رشد سریع و با محصول زیاد در شرایط آبیاری با میزان کم هستند.
میتوانید در این شرایط از کودهایی همچون هیومیک اسید برای پسته استفاده کنید تا علاوه بر بهبود شرایط خاک، به افزایش ماندگاری آب در خاک کمک کنید و از این طریق آب را همیشه در دسترس درختان پسته قرار دهید.
عوامل موثر بر فاصله آب
عوامل متعددی بر فاصله درخت پسته از آب تاثیر میگذارند. شما باید در رعایت فاصله درخت پسته از از آب به این عوامل توجه داشته باشید. از جمله موارد تاثیرگذار بر فاصله درخت پسته از آب عوامل زیر هستند:
- نوع خاک؛
- روش آبیاری؛
- عمیق ریشه؛
- آب و هوای منطقه؛
در مناطق گرمسیری و سردسیری میزان فاصله درختان پسته از آب متفاوت است. بسته به عمیق ریشه گیاه شما، فاصله آن از منبع آب نیز متفاوت میباشد. همچنین به نوع خاک خود دقت کنید تا بتوانید فاصله بین درختان پسته از آب را مشخص کنید.
بهترین روش ها برای مدیریت آب
برنامهریزی برای تامین مقدار مناسب آب برای باغات، از جمله اهداف آبیاری درختان پسته و فاصله درخت پسته از آب است. آبیاری کافی، به باغدار اطمینان میدهد که رطوبت خاک در طول فصل به خوبی حفظ میشود.
اتخاذ تصمیمات مناسب برای آبیاری، نیاز به دانستن نیاز آبی درخت و اجرای مناسب سیستم آبیاری با رعایت یکنواختی مناسب و میزان دقیق آب تحویلی دارد.
- در روش آبیاری سطحی مانند آبیاری نواری و آبیاری شیاری (جوی و پشتهای)، میزان مصرف آب بالا بوده و راندمان مزرعهای در این روشها بین 40 تا 50 درصد است.
- اما در روشهای آبیاری تحت فشار مانند آبیاری قطرهای و آبیاری به وسیله لولههای سفالین، میزان مصرف آب بسته به نوع روش کنترل میشود و راندمان آبیاری باغات پسته در این روشها به چیزی بین ۶۰ تا ۹۰ درصد میرسد. اگرچه پسته در سال اول، تازه به محل اصلی منتقلشده است و چندان توسعه ریشهای ندارد، اما نیاز واقعی آن بسیار کمتر از ۴ هزار متر مکعب، حتی کمتر از هزار مترمکعب در هکتار است.
- این مقدار فقط با استفاده از سیستمهای مدرن یا همان سیستمهای تحتفشار میتوان به درختان پسته منتقل کرد، و در صورت استفاده از روش غرقابی برای آبیاری نهال پسته، ممکن است با مشکلاتی روبرو شوید.
- سیستمهای آبیاری قطرهای نسبت به روشهای سطحی بهتر عمل میکنند؛ زیرا علاوه بر ایجاد یکنواختی بیشتر در آبیاری، بهرهوری بیشتری هم دارند و در مصرف آب نیز صرفه جویی میشود.
سخن نهایی
در این مقاله با فاصله درخت پسته از آب آشنا شدید. توجه کنید این فاصله بسته به عمق ریشه، نوع آبیاری، نوع خاک و آب و هوا متفاوت است. بهترین آبیاری برای درخت پسته آبیاری قطرهای است که کمترین هدر رفت آب را دارد. به فاصله درخت پسته از آب دقت کنید تا به بیشترین بهرهوری از گیاه خود برسید.
مطالب مرتبط: کوددهی اصولی نهال پسته منجر به افزایش تناژ و کیفیت محصول در سالهای بعدی شود. ما در مقاله «بهترین کود برای نهال پسته» بهترین کودهای ضروری را معرفی کردهایم. پیوند زدن درختان پسته یکی از راهکارهای موثر در برداشت محصولات در تناژ بالاست. با مطالعه مقاله «زمان پیوند درخت پسته» با نکات مهم آن آشنا شوید. بسیاری از باغداران ترجبح میدهند با کاشت بذر پسته، گیاهانی مقاوم پرورش دهند. ما در مقالۀ «مراحل کاشت بذر پسته» به بررسی زمان و نحوه کاشت آن پرداختهایم. |
سوالات متداول
آیا درختان پسته ریشه عمیقی دارند؟
درختان پسته ریشه های بلندی تولید می کنند که قادر به رسیدن به آب در اعماق زمین هستند، که باعث می شود نسبت به بسیاری از درختان نسبت به خشکسالی مقاوم بوده و دورههای خشکی را پشت سر بگذارند.
یک درخت پسته به چقدر آب نیاز دارد؟
میزان آب مورد نیاز برای رشد درخت پسته به عوامل مختلفی مانند سن درخت، شرایط آب و هوایی، خاک، و دوره رشد بستگی دارد. به عنوان مثال، یک درخت پسته بالغ ممکن است در طول فصل رشد تقریباً ۹۰۰ تا ۱۰۵۰ میلیمترآب نیاز داشته باشد،
برای رشد یک کیلو پسته چقدر آب لازم است؟
برای تولید یک پوند پسته به 1362 گالن آب نیاز است.
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 3.1 / 5. تعداد امتیاز: 38
تا الان امتیازی ثبث نشده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.