انواع کود رنگ آوری میوه+ بهترین زمان مصرف
سر فصل های این مقاله
رنگ میوه در میزان بازارپسندی و جلب نظر مشتری نقش مهمی دارد. علاوه بر این یکی از شاخصهای تعیینکننده قیمت و ارزش میوهجات، رنگ شفاف و شاداب آن است. شما هرگز به سراغ خرید میوههای لکهدار و بیرنگورو نمیروید، خصوصاً اگر قصد تدارک یک مهمانی خانوادگی را داشته باشید.
کشاورزان از اهمیت تعیینکننده رنگ میوه اطلاع دارند به همین منظور همواره بهدنبال استفاده از روشهای جدید برای بهبود رنگ میوههای باغات خود هستند.
استفاده از کودهای رنگ دهنده میوه یکی از بهترین روشها برای بهبود رنگ پوست میوه است. در این مطلب از آشا اگری در خصوص انواع کود برای رنگ گیری میوه و اهمیت آن در باغبانی صحبت خواهیم کرد.
چرا باید از کود برای رنگ گیری میوه استفاده کنیم؟
رنگ زنده و جذاب میوهها باعث جلب نظر مشتریان احتمالی میشود، مشتریان علاقه بیشتری برای خرید میوههای خوشرنگ و لعاب نشان میدهند.
برخی از میوهها کیفیت و طعم بسیار خوبی دارند؛ اما تنها بهخاطر ظاهر و پوست لکهدار یا بیرنگورو با قیمت کمتری به فروش میرسند. با استفاده از کود رنگ آوری میوه میتوان با ارتقا کیفیت انواع میوهها، فروش بیشتر و در نتیجه سودآوری بیشتری را تجربه کرد.
رنگپذیری میوه از شاخصهای مهم تعیینکننده بازارپسندی میوه است. با استفاده از انواع کودهای رنگ دهنده میوه مثل کودهای ازته، پتاس و کودهای میکرو میتوان به رنگپذیری میوههای مختلف کمک زیادی کرد.
مزایای استفاده از کود رنگ دهنده میوه
استفاده از کود برای رنگ گیری میوه به افزایش رنگزایی آنها کمک میکند. این کودها شامل عناصر مغذی مختلفی هستند که طی فرآیندهای شیمیایی، پیگمنتهای متنوعی از جمله کلروفیل و کاروتنوئید میشوند.
بهاینترتیب، میوهها با استفاده از کود رنگ دهنده، رنگی براق و زندهتر به خود میگیرند. از دیگر مزایای کود رنگ دهنده میوه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاربرد آسان؛
- یکنواختی رنگ محصول؛
- بهبود عطروطعم میوهها؛
- افزایش پر شدن مغز میوه؛
- جلب رضایت مصرفکننده؛
- افزایش قند و شیرینی میوه؛
- افزایش طول عمر انبارداری میوه؛
- تسریع پیشرس کردن محصولات باغی؛
- افزایش مقاومت در برابر آسیبهای حملونقل؛
- منبعی غنی از کمپلکسهای معدنی و ویتامینها؛
- بهبود کیفیت ظاهری، شفافیت و جلب نظر مشتریان.
محصولات با رنگ بهتر از قیمت و ارزش بیشتری برخوردار بوده و کشاورزان با تهیه انواع کود رنگ دهنده میوه میتوانند به رنگگیری بهتر میوهها کمک کنند و با افزایش کمیت و کیفیت محصولات باغی خود به سودآوری بیشتری برسند.
رنگ گیری میوه تحت تاثیر چه عواملی قرار دارد؟
همانطور که گفتیم مهمترین عامل در قیمتگذاری میوه و بازار پسندی آن، رنگ آن است. پیش از استفاده از کود رنگ آوری میوه باید با عوامل تعیینکننده رنگ آشنا شوید تا با فراهم کردن شرایط مناسب به رنگگیری بهتر میوهها کمک نمایید.
- پیگمنتها
پیگمنتها در تعیین رنگ میوه نقش مهمی ایفا میکنند. انواع مختلفی از پیگمنتها، مانند کلروفیل، کاروتنوئیدها و آنتوسیانینها، در تولید رنگهای مختلف میوهها نقش دارند.
کلروفیل موجب ایجاد رنگ سبز در میوه میشود، کاروتنوئیدها رنگهای زرد، نارنجی و قرمز را تولید میکنند و آنتوسیانینها رنگهای قرمز، بنفش و آبی را ایجاد میکنند. کود رنگ آوری میوه به تولید بیشتر این دسته از پیگمنتها در میوه کمک کرده و باعث افزایش رنگ آن میشود.
- مرحله رسیدن میوه
همانطور که میوهها میرسند، رنگ آنها تغییر میکند. بهعنوانمثال، سیبهای سبز هنگام رسیدن به رنگ قرمز یا زرد تبدیل میشوند.
این تحول اغلب ناشی از تغییرات در پیگمنتهای موجود و غلظت آنها است. به همین منظور استفاده از انواع کودهای رنگ دهنده میوه در این مرحله توصیه میشود.
- نور
نور نقش مهمی در رنگگیری میوه ایفا میکند. تابش نور به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم میتواند بر رنگ میوهها تأثیر بگذارد.
- تابش نور مستقیم: نور مستقیم آفتاب بر روی میوهها میتواند منجر به تولید و تحریک پیگمنتها درون میوه شود. این عمل سبب افزایش غلظت پیگمنتهای کلروفیل، کاروتنوئیدها و آنتوسیانین میشود و نتیجه آن ایجاد رنگهای شفافتر و زنده در میوه است. با افزایش نور و روشنایی، میزان کلروفیل در میوه بیشتر میشود.
- تابش نور غیرمستقیم: نور غیرمستقیم، بهوسیله بازتاب از اجسام و سطوح اطراف میوه، نیز میتواند بر رنگ میوهها تأثیر بگذارد. مثلاً، با حضور چراغهای نور گرم در باغچه یا اتاق برودت میوه، میتوان تنوع رنگ و پیگمنتهای آن را تنظیم و تحریک کرد.
نور بر رنگ گیری میوه تأثیر بسیاری دارد و تنظیم مناسب نور و مواجهه صحیح میوهها با نور میتواند رنگهای زیبا و جذاب در آنها تقویت شود.
اما باید توجه کرد که اگر میوهها در معرض نور زیاد و بیش از حد قرار بگیرند، ممکن است باعث لکههایی در رنگ میوه شود و کیفیت آن را کاهش دهد.
- دما
دما نیز نقش مهمی در رنگگیری میوه ایفا میکند. این عامل میتواند بر فعالیت آنزیمها، ترکیبهای شیمیایی و سرعت تغییرات رنگ در میوهها تأثیر بگذارد.
- سرعت رسیدگی: دما میتواند سرعت تغییرات رنگ در رسیدگی میوهها را تحت تأثیر قرار دهد. در دماهای بیشتر، تنشها و فعالیت آنزیمی در میوهها افزایش یافته و میوهها سریعتر رسیده و رنگ میگیرند.
- تأثیر بر ترکیبات شیمیایی: دما بر ترکیبات شیمیایی درون میوهها که مستقیماً با رنگ آنها مرتبط است، تأثیر میگذارد. بهعنوانمثال، در برخی از میوهها مانند آناناس، دما میتواند تغییرات رنگ داخلی را به وجود آورده و باعث تشکیل یا تجزیه ترکیبات شیمیایی مرتبط با رنگ در آنها شود.
- تحریک فعالیت آنزیمی: دما میتواند فعالیت آنزیمهای مرتبط با تولید پیگمنتها را تنظیم کند. در برخی از موارد باعث افزایش پیگمنتها و رنگگیری بهتر میوهها میشود.
با تنظیم مناسب دما میتوان به حفظ رنگ زنده و زیبای میوهها کمک کند و مصرف کود برای رنگ گیری میوه را به حداقل رساند.
- عوامل ژنتیکی و رقم میوه
ترکیب ژنتیکی و نوع رقم میوه رنگهای مختلفش را تعیین میکند. عوامل ژنتیکی، تولید و توزیع پیگمنتها در میوهها را کنترل میکنند که در نتیجه رنگ آنها را تحت تأثیر قرار میدهد.
در نتیجه باید از کود رنگ آوری میوه متناسب با رقم میوه استفاده کرد.
- سطح pH
اسیدیته یا قلیایی بودن محیط میوه میتواند پایداری پیگمنتها و توسعه رنگ را تحت تأثیر قرار دهد. پیگمنتهای مختلف ممکن است در محدودههای pH مختلف رنگهای متفاوتی را نشان دهند. با استفاده از کودهای رنگی دهنده میوه میتوان ph خاک را تنظیم کرد و رنگگیری میوهها را بهبود بخشید.
ترکیبات کود رنگ آوری میوه چیست؟
تغذیه مناسب و تأمین عناصر غذایی نقش مهمی در رنگ گیری میوه ایفا میکند. عدم توازن در مواد مغذی ضروری میتواند بر رنگ میوه تأثیر بگذارد. مثلاً مواد غذایی معدنی مثل آهن و منگنز باعث تشکیل رنگ سبز و قرمز در میوهها میشوند. در ادامه با ترکیبات انواع کود برای رنگ گیری میوه بیشتر آشنا میشویم:
- اسید آمینه متیونین
این اسیدآمینه از بیوسنتز اتیلن و آنتوسیانینها به وجود میآید که با اثرگذاری در دوره بلوغ میوهها، پیگمنتهای میوه را فعال کرده و باعث رنگگیری بهتر میوه میشود.
کود رنگ آوری میوه منبعی غنی از اسید آمینه متیونین است. از نقشهای اصلی اسید آمینه متیونین در رنگگیری میوهها، تولید ایزوتیوسیاناتها است. ایزوتیوسیاناتها بهعنوان پیگمنتهای طبیعی، رنگهایی قوی و زنده هستند که به میوهها رنگ قرمز، سبز و بنفش میبخشند.
این پیگمنتها همچنین عملکرد ضد اکسیدانی داشته و از میوه در برابر خطرات اکسیداسیون و همچنین رنگدهی نامناسب و لکهگیری محافظت میکنند.
- پتاسیم
پتاسیم با بهبود استحکام سلولی میوهها، نقش مهمی در حفظ طراوت و ظاهر جذاب میوهها ایفا میکند. همچنین با افزایش فعالیت آنزیمها به رنگگیری بهتر انواع میوه و فعالسازی و سنتز پیگمنتها کمک میکند.
جلوگیری از اکسیداسیون و حفظ تعادل آبی نیز از دیگر نقشها پتاسیم در کود رنگ آوری میوه است. پتاسیم باعث افزایش رنگدانه آنتوسیانین و بهبود رنگ گرفتن پوست میوه میشود.
- فسفر
فسفر یک ماده معدنی مهم در رنگگیری میوهها است. این عنصر در فعالیتهای متعددی در میوهها شرکت دارد و میتواند تأثیر قابلتوجهی در رنگ آنها داشته باشد.
فسفر با سنتز پروتئین، تنظیم فعالیتهای آنزیمی، تأثیر بر ساختار سلولها و بهبود متابولیسم و بهبود دریافت انرژی به رنگگیری میوهها کمک میکند. کود رنگ آوری میوه باید حاوی درصد مناسبی از فسفر باشد.
- منیزیم
تأثیر منیزیم در رنگ آوری میوه مشهود است. منیزیم با تأثیر بر سنتز کلروفیل، متابولیسم پیگمنتها، فعالیت آنزیمها و جلوگیری از اکسیداسیون، نقش مهمی در رنگگیری و جذابیت و شادابی میوهها دارد. تعادل مناسب منیزیم در کود برای رنگ گیری میوه به میوهها کمک میکند تا رنگ بهتری داشته باشند.
- فلاونوئیدها و آنتوسانیدیننها
این عناصر مجموعهای از ترکیبات شیمیایی هستند که در رنگگیری میوهها نقش داشته و میتوانند رنگهای قرمز، آبی و بنفش را تشکیل دهند.
مثلاً پلیفنلها، یک گروه از فلاونوئیدها هستند که در میوهها به طور گسترده پیدا میشوند و رنگهای زرد، نارنجی و قرمز را تولید میکنند.
رنگدانههای اصلی میوهها شامل کاروتنوئیدهایی است که در تولید رنگ قرمز، زرد و نارنجی (بهعنوانمثال زردآلو و گوجهفرنگی) نقش دارند.
فلاونوئیدها موجب رنگ زرد (بهعنوانمثال، مرکبات)؛ آنتوسیانیدینها نیز تولید رنگ قرمز، بنفش و آبی (مثلاً انگور و زغالاخته) میشوند.
نحوه مصرف کود رنگ آوری میوه
میتوان از کودهای رنگ دهنده میوه به دو شیوه آبیاری و محلولپاشی استفاده نمود. در روش آبیاری باید کود رنگ آوری میوه را با درصد مناسبی از آب ترکیب کرده و با استفاده از سیستم آبیاری یا بهصورت مستقیم در قسمت سایهانداز درخت عمل کوددهی را انجام دهید.
در روش محلولپاشی نیز برای تولید میوههایی با ظاهر مشتریپسند، باید کود مایع رنگآوری میوه را با آب رقیق کرده و به کمک دستگاههای مخصوص عمل محلولپاشی را انجام دهید. محلولپاشی درختان میوه با کودهای پتاس و اسید آمینه تاثیر زیادی بر رنگآوری بهتر میوهها دارد.
زمان استفاده از کودهای رنگ دهنده میوه
زمان استفاده از کودهای رنگ دهنده میوه علاوه بر شرایط محیطی و نوع میوه، به ترکیبات کود نیز بستگی دارد. بهترین زمان مصرف کودهای رنگ دهنده میوه اواخر دوره رویشی از زمان درشت شدن میوه تا قبل از برداشت است. دقت داشته باشید که از کودهای حاوی نیتروژن در زمان فندقی شدن میوه به بعد استفاده نکنید؛ زیرا رنگآوری میوه را به تاخیر میاندازد.
بهترین کودهای رنگ دهنده میوه موجود در بازار
گاهی اوقات به علت استفاده از کودهای نامناسب، تهی شدن خاک از مواد معدنی و شرایط فصلی نامناسب، درختان میوه دچار اختلال در روند طبیعی رشد و رنگگیری میوه میشوند.
در این موارد باید از کودهای رنگ دهنده میوه استفاده کنیم. همچنین گاهی کشاورز تصمیم به پیشرس کردن میوههای باغ خود میگیرد در این زمان نیز مصرف کودهای رنگ آوری میوه بیشتر از هر زمان دیگری حس میشود. در ادامه به معرفی بهترین کودهای رنگ دهنده میوه میپردازیم:
کود رنگ آوری شوک، بهترین کود رنگ دهنده میوه
کود رنگ آوری (color bloom) شوک چیست؟ این محصول کمپانی پن آمریکا بوده و با تجمع آنتوسیانینها در میوه به تقویت رنگ طبیعی و بازارپسندی میوهها منجر میشود. در فرمولاسیون این کود رنگدهنده میوه مهمترین عناصر رنگآوری از جمله روی، بور و منیزیم وجود دارند.
این کود به دو روش آبیاری و محلولپاشی قابلمصرف بوده و میتوانید 2 هفته قبل از برداشت محصولات از آن استفاده نمایید و جذابیت میوههای برداشتی را دو برابر کنید. میتوانید برای انواع میوههایی که در طیف قرمز تا بنفش قرار دارند از جمله گیلاس، توتفرنگی و آلبالو از کود رنگ آوری شوک استفاده کنید.
کود مولتی کمپلکس، اثرگذارترین کود رنگ آوری میوه
کود مولتی کمپلکس جنریت محصول اصل آمریکا بوده و با فرمولاسیون کاملی که دارد به رنگآوری بهتر انواع میوه در کوتاهترین زمان ممکن کمک میکند.
این کود رنگ دهنده میوه شامل مقادیر قابلتوجهی از اسید آمینه، ویتامین و هورمونهای رشد گیاهی است که برای رنگآوری هر چه بهتر محصولات باغی ضروری هستند.
کود پتاس بالا، مقرونبهصرفهترین کود برای رنگ گیری میوه
در بین انواع کودهای حاوی پتاسیم، کود K60 شوک و K66 جنریت به دلیل داشتن عناصر ریز مغذی و مقدار پتاسیم قابل جذب بیشترین بازدهی را دارند.
کود پتاس بالا (K60) شوک
کود k60 یا کود پتاس بالا شوک حاوی درصد بالایی از پتاسیم محلول بوده و به رشد بهتر و رنگآوری بیشتر انواع میوه منجر میشود.
خرید کود پتاس بالا 60 درصد شوک
این کود سرعت جذب بسیار بالایی داشته و فاقد نمک و کلراید است. کود پتاس بالا شوک به دو روش آبیاری و محلولپاشی جهت رنگ دهی بیشتر میوهها قابلاستفاده است. همانطور که گفتیم پتاسیم باعث افزایش رنگدانه آنتوسیانین و بهبود رنگ گرفتن پوست میوه میشود.
کود پتاس بالا (K66) جنریت
کود پتاس بالا جنریت حاوی 66 درصد پتاسیم قابل جذب است که میتواند تاثیر بسزایی در بهبود رنگ میوه داشته باشد. همچنین این کود آمریکایی شامل عناصر ریز مغذی میشود که قادر است بیشترین بازدهی را برای باغات میوه به ارمغان بیاورد.
خرید کود پتاس بالا 66 درصد جنریت
خرید کود رنگ گیری میوه مایع
با مراجعه به صفحه «خرید بهترین کود رنگ آوری میوه» میتوانید بهترین کودهای آمریکایی را با بسته بندی کاربردی سفارش دهید و ما محصول را در اسرع وقت به دستتان میرسانیم.
کلام پایانی
استفاده بیرویه از کودهای نامناسب، آبیاری غیر اصولی و عدم تامین مواد مغذی مورد نیاز محصولات باغی گاهی باعث اختلال در روند رشد و رنگگیری میوهها میشود.
رنگ میوه یکی از عوامل تعیینکننده بازار پسندی و قیمت و ارزش محصولات است. به همین منظور استفاده از کودهای رنگ دهنده میوه در بین کشاورزان محبوبیت زیادی پیدا کرده است.
در این نوشته از آشا اگری به معرفی کود رنگ آوری میوه و اهمیت آن در باغبانی پرداختیم و نکات مصرف و عناصر تشکیلدهنده این کودها را شرح دادیم.
سوالات متداول
مهمترین عناصر تشکیلدهنده کودهای رنگ دهنده میوه چیست؟
در ترکیبات کود برای رنگ آوری میوه عناصری چون روی، منیزیم، پتاسیم و اسیدهای آمینه به چشم میخورد.
روش مصرف کودهای رنگ آوری میوه چگونه است؟
بسته به ماهیت کود روش استفاده از محلولپاشی، آبیاری و چالکود متنوع است.
بهترین کودهای رنگآوری موجود در بازار چه کودهایی هستند؟
از بهترین کودهای افزایشدهنده رنگپذیری محصولات باغی میتوان به کود رنگ آوری شوک و کود مولتی کمپلکس جنریت اشاره نمود.
هیچ نظری هنوز ارسال نشده است.