راهنمای کامل جلوگیری از سرمازدگی درختان میوه

راهنمای کامل جلوگیری از سرمازدگی درختان میوه

تاریخ انتشار:

18 دی 1403

تاریخ بروزرسانی:

30 دی 1403

دسته بندی :

باغداری

نویسنده:

فرزانه خانی

نظرات:

(0)

سر فصل های این مقاله

آرزوی قلبی هر کشاورز و باغداری این است که محصولات باکیفیت و البته فراوانی را در فصل برداشت محصول ببیند و سود خوبی از حاصل دسترنج خود بگیرد.

رسیدن به این آرزو اما مسیر پر پیچ و خم و پر از موانعی دارد و به هیچ وجه آسان نیست. یکی از بزرگترین موانع باغداران در رسیدن به محصولاتی با کیفیت و کمیت بالا، سرمازدگی و یخ زدن درختان در فصل زمستان است.

در این مقاله قصد داریم به بررسی راهکارهایی برای جلوگیری از سرمازدگی درختان بپردازیم تا در این فصل پرتنش و سرد سال، بتوانید درختان خود را سالم نگه دارید. اگر شما هم استرس سرمازدگی درختان خود را دارید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

خلاصه مقاله
سرمازدگی یکی از مهم‌ترین چالش‌های باغداران است که می‌تواند در فصل زمستان و بهار باعث آسیب به درختان شود.
تأخیر در هرس، استفاده از کودهای مقاوم‌کننده مانند اسید آمینه، فروت ست و جلبک دریایی، و گرم کردن محیط باغ از جمله راهکارهای مؤثر در جلوگیری از سرمازدگی درختان هستند.
با اجرای این اقدامات می‌توانید محصولات خود را در برابر تنش‌های دمایی محافظت کرده و از ضررهای ناشی از سرمازدگی جلوگیری کنید.

سرمازدگی درختان در چه دمایی اتفاق می‌افتد؟

در گذشته می‌توانستیم به صورت قطعی بگوییم که سرمازدگی مربوط به فصل زمستان و اواخر فصل پاییز است که دمای هوا به طور محسوسی کاهش می‌یابد و خطرات ناشی از سرمازدگی آرام آرام خودشان را نشان می‌دهند.

در سالهای اخیر اما با تغییرات اقلیمی ایجاد شده در جهان، عملا زمان مشخصی برای مراقبت از درختان در برابر سرمازدگی وجود ندارد. حتما شما هم در این سال‌ها، روزهای گرم زمستان و پاییز، از یک سو و روزهای سرد بهار را به خاطر دارید.

در چنین شرایطی، برای سرمازدگی یک بازه دمایی تعریف می‌شود. هر زمان که دمای هوا از بازه دمایی سرمازدگی خارج شود، خطر آسیب دیدن درختان هم وجود خواهد داشت.

سرمازدگی زمستانه درختان

برای آن که دمای سرمازدگی درختان را تعیین کنیم، لازم است بدانیم که سرمازدگی زمستانه و بهاره در دماهای متفاوتی اتفاق می‌افتد. برای اغلب درختان میوه از جمله مرکبات، دمای زمستانه کمتر از 10- درجه می‌تواند منجر به آسیب دیدن درختان یا حتی یخ‌زدگی کامل آنها شود. برخی درختان به دمای کمتر از 2-  درجه هم واکنش نشان می‌دهند و دچار مشکل می‌شوند.

سرمازدگی بهاره درختان

نوع خطرناک‌تر سرمازدگی برای درختان میوه، سرمازدگی بهاره است. این نوع سرمازدگی زمانی اتفاق می‌افتد که با متعادل شدن دما در اوایل بهار، درختان از خواب زمستانه خارج شده و شکوفه می‌دهند اما با ورود یک جبهه هوای سرد بد‌موقع، شکوفه‌ها دچار یخ‌زدگی می‌شوند.

کود برای جلوگیری از سرمازدگی

آسیبی که در این حالت به درخت وارد می‌شود به مراتب بدتر از سرمازدگی زمستانه خواهد بود که این موضوع، مراقبت بیشتر شما به عنوان باغدار در فصل بهار را می‌طلبد. در ادامه دمای سرمازدگی بهاره برخی از درختان میوه را مشاهده خواهید کرد:

  • سیب، هلو و بادام: 2.2 درجه سانتی‌گراد
  • گیلاس و گردو: 2.8 درجه سانتی‌گراد
  • آلبالو: 2.4 درجه سانتی‌گراد
  • آلو: 2.7 درجه سانتی‌گراد
  • زردآلو: 2.5 درجه سانتی‌گراد
  • انگور: 3 درجه سانتی‌گراد
  • پسته: 3.3 درجه سانتی‌گراد

همانطور که می‌بینید، اغلب درختان در دمای 2 تا 3.5 درجه سانتی‌گراد دچار سرمازدگی بهاره می‌شوند که مقایسه این عدد با دمای کمتر از 10- درجه سرمای زمستانه نشان‌دهنده اهمیت مراقبت بیشتر شما از محصولاتتان در فصل بهار می‌باشد.

اکنون سوالی که پیش می‌آید این است که چطور می‌توان از درختان در برابر سرمازدگی در فصل زمستان و بهار مراقبت کرد؟ آیا اصلا راهی برای جلوگیری از سرمازدگی درختان وجود دارد؟ پاسخ این سوالات را در بخش بعدی خواهید خواند.

برای جلوگیری از سرمازدگی درختان چه باید کرد؟

برای اینکه از ضرر و زیان ناشی از سرمازدگی درختان خود دور بمانید، لازم است که اقداماتی را برای جلوگیری از سرمازدگی درختان انجام دهید. برخی از مهم‌ترین اقداماتی که می‌توانند در برابر سرما به درختان شما کمک کنند عبارت‌اند از:

تاخیر در هرس درختان

یکی از اقداماتی که برای جلوگیری از سرمازدگی درختان خود می‌توانید انجام دهید این است که هرس درختان را به تاخیر بیاندازید. اجباری وجود ندارد که در ابتدای فصل سرما یا حتی قبل از آن هرس درختان خود را کامل کرده باشید.

هرس کردن درختان یکی از راه های جلوگیری از سرمازدگی است

توصیه می‌شود این کار را به اوایل فصل بهار موکول کنید زیرا هرس دیرهنگام درختان، منجر به گلدهی و شکوفه‌زنی دیرهنگام‌تر درختان شما خواهد شد. طبیعتا زمانی که درخت دیرتر شکوفا شود، دیرتر هم در برابر سرما ضعیف خواهد شد. اگر در اقلیم کشاورزی شما سرماهای دیر هنگام بهاره وجود دارد، هرس کردن درختان را به بعد از دوره سرما موکول نمایید.

استفاده از کود برای جلوگیری از سرمازدگی

یکی دیگر از راهکارهای جلوگیری از سرمازدگی درختان، استفاده از کودهایی است که مقاومت درخت در برابر تنش‌های دمایی را بالا می‌برند. برخی از این کودها را باید قبل از شروع سرمای زمستان و برخی دیگر را در مرحله تورم جوانه‌ها در فصل بهار به درخت برسانید. برخی از کودهای موثر در جلوگیری از سرمازدگی درختان عبارت‌اند از:

کود اسید آمینه

کودهای اسید آمینه پایه تولید پروتئین‌ها در درختان شما هستند. این کود با افزایش نرخ جذب مواد مغذی در ریشه و افزایش مقاومت درخت در برابر تمامی عوامل تضعیف‌کننده از جمله سرمازدگی و آفات بیماری‌زا، به نوعی درختان شما را در برابر مشکلات واکسینه می‌کند. این کود را هم در فصل بهار و هم پیش از آغاز فصل زمستان می‌توانید مورد استفاده قرار دهید.

اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری در مورد این کود به دست آورید، توصیه می‌کنیم سری به مقاله «آمینو اسید برای گیاهان» بزنید.

کود جلبک دریایی

از دیگر کودهای موثر در جلوگیری از سرمازدگی درختان، کود جلبک دریایی است. این کود را هم باید قبل از آغاز فصل سرما مورد استفاده قرار دهید. استفاده از این کود به مقاومت بیشتر درخت در برابر تغییرات آب و هوایی و همچنین آفات و بیماری‌ها کمک می‌کند و منجر به تقویت فرآیند رشد درخت هم خواهد شد.

کود فروت ست

استفاده از این کود به همراه کود اسید آمینه در مرحله تورم جوانه‌ها می‌تواند به کاهش خسارت سرمازدگی بهاره کمک کند. کود فروت ست به عنوان یک کود تقویتی عالی به خصوص در فصل بهار شناخته می‌شود؛ به همین دلیل ما در مقاله «بهترین کود بهاره» به ضرورت مصرف آن در ابتدای فصل بهار پرداخته‌ایم. بنابراین از مصرف فروت ست برای درختان میوه خود غافل نشوید.

کود سولوپتاس الفر

پتاسیم یکی از مهم‌ترین عناصر درشت‌مغذی برای فرآیند رشد و تقویت درختان است و تمام درختان و گیاهان بدون پتاسیم دچار ضعف خواهند شد. پتاسیم در بخش‌های مختلفی از چرخه زندگی درختان موثر است که جلوگیری از سرمازدگی درختان هم یکی از این موارد است.

کود سولوپتاس از برند الفر، یکی از منابع غنی پتاسیم به شمار می‌رود که با 52 درصد پتاسیم خالص، درختان شما را تا حد قابل توجهی تقویت خواهد کرد. از این کود باید در هنگام اولین آبیاری بهاره درختان خود استفاده کنید تا آنها را در برابر سرمازدگی بهاره مقاوم نمایید. اما مقاوم کردن درختان تنها مزیت استفاده از این کود نیست، ما در مقاله «سولو پتاس چیست» به بررسی سایر خواص و تاثیرات این کود تقویتی پرداخته‌ایم که پیشنهاد می‌کنیم حتما آن را مطالعه کنید.

گرم کردن محیط باغ

راهکار دیگری که برای مقابله با سرمازدگی درختان دارید، افزایش دمای محیط باغ است. این کار را به دو صورت می‌توانید انجام دهید. روش اول، استفاده از بخاری‌های باغی برای گرم کردن فضای باغ است و دومین روش که اثر مشابهی نیز خواهد داشت، روشن کردن آتش در باغ می‌باشد. با استفاده از این دو روش، دمای محیط درختان را افزایش خواهید داد و از اثر مضر سرما روی درختان تا حدی جلوگیری خواهید کرد.

توجه داشته باشید که گرم کردن محیط باغ بیشتر برای سرمای بهاره کاربرد دارد که یک موج سرمای موقت به محیط باغ شما وارد شده است. در زمستان، سرما تا مدت زیادی پایدار است و روشن کردن آتش می‌تواند هزینه زیادی برای شما به همراه داشته باشد.

سخن نهایی

برای آنکه در فصل برداشت محصول بتوانید بیشترین سود را از زمین خود بگیرید، باید در فصول سرد به فکر جلوگیری از سرمازدگی درختان باشید. در این مقاله به بررسی راهکارهای جلوگیری از سرمازدگی درختان پرداختیم و دو نوع سرمای زمستانه و بهاره را مورد بررسی قرار دادیم.

برای مقابله با این مشکل، 3 راهکار بسیار موثر نیز به شما معرفی کردیم که با استفاده از آنها بتوانید از سرمازدگی درختان خود در هر دو فصل سرد زمستان و بهار جلوگیری نمایید.

مطالب مرتبط

همانطور که در مقاله نیز ذکر کردیم، سولوپتاس یکی از کودهای موثر در جلوگیری از سرمازدگی است، اما این کود در سایر دوره‌های رشد گیاهان نیز استفاده می‌شود که ما در مقاله «زمان استفاده از کود سولو پتاس» به طور کامل به بررسی این موضوع پرداخته‌ایم.
کودهای آمینو اسید، فروت ست و جلبک دریایی همگی در دسته کودهای ضد تنش و استرس قرار دارند. برای آشنایی با سایر کودهای موثر و مشاهده قیمت و آنالیز هرکدام می‌توانید به صفحه «کود ضد تنش» در فروشگاه کشاورزی آشااگری مراجعه نمایید.

سوالات متداول

از بین دو نوع سرمازدگی بهاره و زمستانه، کدام نوع سرمازدگی خطر بیشتری برای محصولات دارد؟

هر دو نوع سرمازدگی خطرات خاص خود را دارند اما سرمازدگی بهاره به دلیل بیداری و فعالیت درخت اثرات مخرب بیشتری خواهد داشت.

چه نوع کودهایی برای مقابله با سرمازدگی مفید هستند؟

کودهای اسید آمینه، فروت ست و جلبک دریایی و کود سولوپتاس بیشترین تاثیر را در مقابله با سرمازدگی و یخ‌زدگی درختان خواهند داشت.

آیا دمای سرمازدگی تمام درختان یکسان است؟

خیر. هر نوع درختی در یک دمای مشخص دچار سرمازدگی می‌شود که در برخی درختان، دمای سرمازدگی بیشتر از سایر درختان خواهد بود. در این مقاله به دمای سرمازدگی چندین نوع درخت اشاره کردیم.

شاید دوست داشته باشید

نویسنده: فرزانه خانی

«نویسندگی برای من فقط چیدمان کلمات نیست؛ بلکه سفری است به عمق مفاهیم کشاورزی. هر مقاله‌ای که می‌نویسم، آرزو دارم بذر دانشی باشد که در دل مخاطبانم رشد کند و محصولی از امید و آگاهی به بار آورد.»

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 5 از 1 رای)

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

هیچ نظری هنوز ارسال نشده است.

با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *