مراحل کود دهی چغندر+ جامع‌ترین برنامه کودی چغندر قند

مراحل کود دهی چغندر+ جامع‌ترین برنامه کودی چغندر قند

تاریخ انتشار:

24 فروردین 1404

تاریخ بروزرسانی:

24 فروردین 1404

دسته بندی :

زراعی / برنامه غذایی

نویسنده:

هانیه خانی

نظرات:

(0)

سر فصل های این مقاله

چغندر قند یکی از محصولات استراتژیک در کشاورزی است که برای تولید قند و شکر کشت می‌شود. اما برای دستیابی به عملکرد بالا و کیفیت مطلوب، تأمین مواد مغذی مورد نیاز این گیاه در هر مرحله از رشد اهمیت زیادی دارد.

رشد و توسعه چغندر قند از زمان جوانه‌زنی تا رسیدگی نهایی، نیازمند تغذیه‌ای متعادل و دقیق است تا بتواند بیشترین میزان قند را در ریشه ذخیره کند. داشتن یک برنامه کودی مناسب، علاوه بر افزایش عملکرد، مقاومت گیاه را در برابر تنش‌های محیطی و بیماری‌ها بالا می‌برد.

در این مقاله، نیازهای غذایی چغندر قند در هر مرحله از رشد را بررسی کرده و کودهای مناسب برای رشد بهینه آن را معرفی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

خلاصه مقاله
به منظور افزایش تناژ، عیار و کیفیت چغندر قند باید از یک برنامه کودی جامع بر اساس مراحل رشد گیاه و با در نظر گرفتن شرایط اقلیمی و نتایج آزمایش خاک، استفاده کرد.
کلیدی‌ترین مراحل کوددهی چغندر شامل مرحله 2 برگی، 5 تا 6 برگی، قبل از غده زایی، هنگام افزایش عیار و درشت شدن محصول می‌شود.

جدول تغذیه چغندر قند

در جدول زیر به طور خلاصه تمام کودهای مورد نیاز چغندرقند را در مراحل مختلف رشد برای شما عزیزان گردآوری کرده‌ایم:

مرحله رشدنوع کودنحوه مصرف
دو برگیفولویک اسید + روت گرو کرافت + کود سه بیستآبیاری
پنج و شش برگیکود فست گرو کرافتآبیاری
قبل از غده زاییگلدن گرو کرافت + روت گرو کرافتآبیاری و محلول پاشی
درشت شدن چغندر و بالا رفتن عیارکود مکس گرو کرافتآبیاری
افزایش تناژ و حفظ کیفیت چغندرقندگلدن گرو کرافت + کلسیم بور کرافتمحلول پاشی

مراحل کود دهی چغندر بر اساس مراحل رشد

برنامه کوددهی چغندر قند با توجه به مرحله رشد گیاه و نیازهای تغذیه‌ای آن در هر دوره متفاوت است. در مرحله ابتدایی رشد از جمله مرحله 2 تا 4 برگی، استفاده از کودهایی که حاوی نیتروژن و فسفر هستند، کمک می‌کند تا گیاه رشد قوی‌تری داشته باشد.

با گذشت زمان و در مرحله غده زایی، مصرف کودهای پتاس بالا به پر شدن غده‌ها و افزایش باردهی و عیار چغندر قند منجر می‌شود. همچنین، در زمان نزدیک به برداشت، محلول پاشی کودهای حاوی عناصر ریزمغذی مثل بور و کلسیم، نه تنها به تقویت ساختار سلولی کمک می‌کند، بلکه کیفیت و ماندگاری چغندر را نیز بهبود می‌بخشد.

برنامه کودی چغندر بر اساس مرحله رشد

دقت داشته باشید که برنامه كوددهی چغندر بر اساس شرایط آب‌وهوای منطقه و شرایط خاكی اقلیم مورد نظر شما ممکن است متفاوت باشد. در ادامه به بررسی برنامه کودی چغندر بر اساس مراحل رشد می‌پردازیم و نیاز غذایی این گیاه را در هر مرحله بررسی می‌کنیم.

کوددهی چغندرقند در مرحله دو برگی

  • توصیه کودی: فولویک اسید کرافت + روت گرو کرافت + سه بیست کرافت
  • روش مصرف: آبیاری

کوددهی مناسب و تأمین عناصر غذایی ضروری در مرحله دو برگی چغندر نقش مهمی در رشد و توسعه بعدی این گیاه دارد. برای عملکرد و کیفیت بهتر چغندر قند در این مرحله رشدی، استفاده از یک ترکیب کودی شامل فولویک اسید، فسفر و عناصر درشت مغذی نیتروژن و پتاسیم توصیه می‌شود.

کود روت گرو با درصد بالای فسفر، به تحریک رشد ریشه و تقویت ساختار گیاه کمک می‌کند و با افزایش استحکام گیاه، مقاومت چغندر را در برابر تنش‌های محیطی به ویژه وزش باد افزایش می‌دهد. وجود فسفر کافی در خاک، نقش مهمی در استقرار گياه در مراحل اوليه رشد چغندرقند دارد.

از سوی دیگر، فولویک اسید با بهبود جذب مواد مغذی و تأمین مواد آلی مورد نیاز خاک، شرایط ایده‌آلی را برای رشد ریشه‌ها فراهم می‌آورد و فعالیت میکروارگانیسم‌های مفید خاک را تقویت می‌کند. تنظیم و کنترل pH خاک برای رشد بهتر گیاه و فعال‌سازی آنزیم‌های گیاهی و بهبود متابولیسم از دیگر مزایای این کود است.

همچنین، کود سه بیست با ترکیب متعادل نیتروژن، فسفر و پتاسیم، به تحریک رشد رویشی، افزایش سرسبزی و بهبود کیفیت چغندر کمک کرده و اثرات منفی تنش‌های محیطی در مراحل اولیه رشد چغندر به حداقل می‌رساند. همچنین این کود باعث رشد برگ‌های چغندر و افزایش سطح فتوسنتز در مرحله دو برگی می‌شود.

تغذیه چغندر در مرحله پنج و شش برگی

  • توصیه کودی: کود فست گرو کرافت
  • روش مصرف: آبیاری

کود فست گرو با ترکیب متوازنی از نیتروژن، فسفر و پتاسیم به رشد سریع‌تر چغندر در مرحله 5 و 6 برگی کمک می‌کند. نیتروژن موجود در این کود، به افزایش رشد برگ‌ها و ساقه‌ها کمک کرده و به گیاه اجازه می‌دهد انرژی بیشتری برای فرآیند فتوسنتز داشته باشد.

همچنین، فسفر باعث تحریک توسعه ریشه‌ها شده و باعث می‌شود که گیاه بهتر آب و مواد مغذی را از خاک جذب کند.

علاوه بر این، پتاسیم موجود در این کود به افزایش استحکام گیاه، بهبود کیفیت چغندر قند و مقاومت در برابر تنش‌های محیطی کمک می‌کند. مصرف کود فست گرو به عنوان یک استارتر در این مرحله، باعث رشد بهتر برگ‌ها و کمک به انتقال سریع عناصر غذایی می‌شود. با مصرف این کود در سیستم آبیاری به تقویت خاک، بهبود عملکرد و کیفیت نهایی محصول کمک خواهید کرد.

تدوین برنامه کودی مخصوص چغندر

برنامه کودی چغندر قند قبل از غده زایی

  • توصیه کودی: گلدن گرو کرافت+ روت گرو کرافت
  • روش مصرف: آبیاری و محلول پاشی

استفاده از یک برنامه کودی متعادل قبل از غده‌زایی می‌تواند تأثیر چشمگیری بر روی کیفیت و کمیت محصول نهایی چغندر قند داشته باشد. کودهای گلدن گرو و روت گرو بهترین گزینه‌های کودی در این مرحله هستند.

کود گلدن گرو با ترکیبی از درشت مغذی‌های NPK و عناصر ثانویه مانند کلسیم و منیزیم، یک تقویت‌کننده‌ای قوی برای افزایش غده زایی و بهبود کیفیت محصول است.

برای مثال کلسیم موجود در این کود نقش مهمی در تقویت دیواره سلولی ریشه دارد. در مرحله قبل از غده‌زایی، گیاه چغندر هنوز در حال توسعه ریشه‌های فرعی و بافت‌های جدید است، بنابراین تأمین کلسیم کافی، رشد سالم و قوی‌تر ریشه را تضمین می‌کند. پتاسيم نیز تأثير زيادی بر افزايش كيفيت ریشه (درصد قند) و افزايش راندمان مصرف ساير عناصر غذایی دارد.

کود روت گرو به عنوان یک کود فسفر بالا، نقش بسیار حیاتی در رشد چغندر قند به ویژه در مراحل ابتدایی و قبل از غده‌زایی ایفا می‌کند. این کود با فرمولاسیون خاص خود، به تحریک ریشه‌زایی و توسعه سیستم ریشه‌ای قوی کمک می‌کند. در این مرحله، گیاه نیاز به یک سیستم ریشه‌ای سالم دارد تا بتواند به‌خوبی از خاک تغذیه کرده و آب مورد نیاز را جذب کند.

غده‌ها به‌عنوان اندام‌های ذخیره‌سازی گیاه، برای تولید محصول نهایی بسیار با ارزش هستند و چغندر برای افزایش تعداد غده‌ها به محتوای بالای فسفر نیاز دارد. چغندرقند جهت توليد هر تُن ريشه همـراه با اندام هوايی مربوطه، حدود يك كيلوگرم فسفر از خاك برداشت می‌کند.

تغذیه هنگام درشت شدن چغندر و بالا رفتن عیار

  • توصیه کودی: کود مکس گرو کرافت
  • روش مصرف: آبیاری

برای انتقال و ذخیره قند تولیدشده در چغندر قند به ریشه، عنصر پتاسیم نقش کلیدی دارد. پتاسیم علاوه بر افزایش عملکرد ریشه و درشت‌تر شدن چغندر، موجب بالا رفتن عیار قند و بهبود مقاومت گیاه در برابر تنش‌های محیطی مانند کم‌آبی، شوری و بیماری‌های اختصاصی چغندر قند می‌شود.

برنامه تغذیه چغندر

 کود پتاس بالا مکس گرو باعث پر شدن غده‌های چغندر شده و تناژ محصول نهایی را نیز افزایش می‌دهد. این کود با تقویت سیستم ریشه‌ای و افزایش جذب عناصر غذایی، انرژی بیشتری برای رشد و تولید غده‌های سالم و درشت فراهم می‌کند. همچنین، پتاسیم به فرآیندهای متابولیکی گیاه کمک می‌کند و توانایی چغندر برای مقابله با تنش‌های محیطی را افزایش می‌دهد.

برنامه کودی چغندر برای افزایش تناژ و حفظ کیفیت چغندر

  • توصیه کودی: گلدن گرو کرافت + کلسیم بور کرافت
  • روش مصرف: محلول پاشی

برای افزایش تناژ و حفظ کیفیت چغندر، استفاده از کودهای «گلدن گرو کرافت» و «کلسیم بور کرافت» توصیه می‌شود. کود گلدن گرو با ترکیب متنوعی از عناصر ماکرو و میکرو و هورمون‌های طبیعی، به بهبود کیفیت و باردهی چغندر در مراحل مختلف رشد کمک می‌کند.

این کود با افزایش حجم و وزن چغندر، به افزایش تناژ و بهبود کیفیت، رنگ و طعم محصول نهایی منجر می‌شود. برای مثال در ترکیبات این کود بور وجود دارد که یکی از مهم‌ترین عنصرهای موردنیاز چغندر است. كمبود بور در چغندرقند باعث كاهش شديد كيفیت ريشه چغندرقند می‌شود

علاوه بر این، استفاده از کود کلسیم بور کرافت با تقویت استحکام دیواره سلولی چغندر باعث حفظ کیفیت گیاه می‌شود. ترکیب کلسیم و بور باعث افزایش مقاومت چغندر در برابر تنش‌های محیطی شده و از مشکلاتی مانند ترک‌خوردگی جلوگیری می‌کند. محلول پاشی این کود تأثیر مثبتی بر رشد و سلامت کلی گیاه داشته و ماندگاری محصولات را در انبار افزایش می‌دهد.

نکات مهم برای تدوین برنامه کودی چغندر

  • محلول‌پاشی را زمانی انجام دهید که 48 ساعت قبل و بعد از آن بارندگی وجود نداشته باشد تا کارایی کودی به حداکثر برسد.
  • در زمین‌هایی که از خاک شوری برخوردارند یا با آب با EC بالا آبیاری می‌شوند، از کود گوگرد به منظور بهبود شرایط خاک و رشد چغندر استفاده کنید.
  • عمل محلول‌پاشی را در اوایل صبح یا نزدیک غروب انجام دهید و از خیس شدن کامل برگ‌ها اطمینان حاصل کنید.
  • در صورت شور بودن خاک، از کود هیومیک اسید در هر مرحله از رشد گیاه استفاده کنید تا کیفیت خاک و رشد گیاه افزایش یابد.

سخن پایانی

استفاده از برنامه کوددهی مناسب مخصوص چغندر بسیار مهم است. با استفاده از کودهای مغذی بر اساس مراحل رشد چغندر و رعایت نحوه و دوز مصرف می‌توان به عملکرد حداکثری رسید و کیفیت محصولات را افزایش داد. درصورتی که نیاز به مشاوره دارید یا در خصوص تدوین یک برنامه کودی برای مزرعه چغندر خود سؤالی دارید می‌توانید از قسمت نظرات با ما در ارتباط باشید.

مطالب مرتبط

یکی از بهترین کودهای ارگانیک و مغذی برای چغندر قند، کود جلبک دریایی است. برای آشنایی با مزایا، زمان و مقدار مصرف این کود می‌توانید به مقاله «جلبک دریایی برای چغندر قند» مراجعه نمایید.
رشد چغندر می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله تنش‌های محیطی و تغذیه نادرست مختل شود. برای آگاهی از روش‌های افزایش رشد چغندر و سایر دلایل توقف رشد این محصول، توصیه می‌کنیم مقاله «علت رشد نکردن چغندر قند» را به دقت مطالعه کنید.

سوال متداول

چگونه می‌توان کود مناسب برای چغندر را انتخاب کرد؟

با در نظر گرفتن نتایج آزمون خاک و برگ، میزان نیاز گیاه و هر مرحله رشد چغندر، می‌توان بهترین کود را برای چغندر انتخاب کرد.

بهترین روش کاربرد کودهای مایع تقویتی مخصوص چغندر چیست؟

می‌توانید از کودهای مایع برای چغندر به دو روش آبیاری و محلول پاشی استفاده کرد.

بهترین کود زمان درشت شدن چغندر و بالا رفتن عیار آن چه کودی است؟

 کود پتاس بالا مکس گرو از برند کرافت به پر شدن غده‌های چغندر کمک کرده و عیار آن را افزایش می‌دهد.

شاید دوست داشته باشید
blog-author

نویسنده: هانیه خانی

من یک نویسنده هستم که با اشتیاق به کشاورزی مینویسم، دنیای سبز باغبانی را به تصویر میکشم تا به مخاطبانم کمک کنم با این حرفه بیشتر آشنا شوند و با مطالعه مقالات من محصولات بهتری پرورش دهند.

باتشکر از همراهی و نظردهی شما

بستن

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 0 از 0 رای)

data-rating-5 data-rating-4 data-rating-3 data-rating-2 data-rating-1

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri

هیچ نظری هنوز ارسال نشده است.

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
comment-form-image-asha-agri