بهترین روش آبیاری برنج در شالیزارهای شمال چیست؟

بهترین روش آبیاری برنج در شالیزارهای شمال چیست؟

تاریخ انتشار:

9 مرداد 1402

تاریخ بروزرسانی:

9 مهر 1402

دسته بندی :

زراعی

نویسنده:

فرزانه خانی

نظرات:

(0)

سر فصل های این مقاله

برای این که برنج ‌بتواند در شالیزار به خوبی رشد کند، آبیاری آن باید به بهترین شکل انجام شود. در مورد بهترین روش آبیاری برنج باید بگوییم که بهترین روش به این شکل است که سطح مزارع باید به اندازه ۳ تا ۵ سانتی متر به شکل غرقاب باشد.

این کار باید از همان ابتدای نشاء کاری تا انتهای مرحله پنجه دهی در سطح مزارع انجام شود. با آشا اگری به طور کامل خواهید فهمید که مراحل مهم آبیاری برنج چیست و چگونه می‌توان به بازدهی بالا دست یافت.

مراحل مهم آبیاری برنج چیست؟

برنج یکی از مواد غذایی مهم است که بسیاری از افراد جهان از آن تغذیه می‌کنند. برنج در جایی به نام شالیزار کشت می‌گردد و در همان جا هم باید آبیاری شود تا به ثمر برسد.

لازم به ذکر است که مراحل مختلف و مهمی در این بین وجود دارند که برای آبیاری برنج باید به ترتیب انجام شوند؛ بنابراین اگر قصد دارید با این مراحل آشنا شوید‌، در ادامه مطلب ما را همراهی کنید. مراحل مهم آبیاری برنج عبارت‌اند از:

آبیاری در مرحله آماده کردن زمین

مسلماً قبل از این که کشاورز بخواهد به آبیاری برنج‌ها بپردازد، باید یک زمین مناسب برای آبیاری فراهم کند. مقدار آب مورد نیاز در این مرحله از ۷۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ متر مکعب در هکتار دارای تفاوت است.

آبیاری در مرحله رشد بذر در خزانه و جوانه زنی

یکی دیگر از مراحل مهم آبیاری برنج، آبیاری کردن در جوانه زنی و همین‌طور رشد بذر در خزانه است. در این مرحله مقدار ۴۵ تا ۶۰ متر مکعب آب برای آماده نمودن خزانه مورد نیاز است. همین‌طور مقدار ۷۵ تا ۱۲۰ متر مکعب آب هم برای آبیاری کردن بذرهای جوانه دار نیاز است.

نکته: می‌توانید جهت افزایش جوانه زنی بذر از کود جلبک دریایی برای برنج برای بذر مال استفاده کنید تا جوانه‌ها با قدرت بیشتری رشد کنند.

آبیاری شالیزار برنج

آبیاری در مرحله رشد رویشی

مرحله سوم در آبیاری برنج به مرحله رشد رویشی اختصاص پیدا می‌کند که عمق آب در این مرحله سیر کاهشی دارد. به این منظور که پس از نشا کاری عمق آب در حدود ۵ تا ۶ سانتی ‌متر کاهش پیدا می‌کند.

بعد از نشاکاری هم در مرحله پنجه دهی، آب به میزان ۲ تا ۳ سانتی ‌متر کاهش می‌یابد. همچنین استفاده از بهترین کود سه بیست برای برنج در این مرحله الزامی است.

مرحله رشد زایشی

این مرحله از آبیاری به حفظ آب مربوط است که در آن عمق آب در کرت باید در حدود ۲ تا ۴ سانتی متر کاهش پیدا نماید. می‌توانید در این مرحله از کود هیومیک اسید برای برنج استفاده کنید و حاصل خیزی خاک زمین کشاورزی را افزایش دهید.

مرحله رسیدن

در مرحله رسیدن عمق آب باید در حدود ۱ تا ۲ سانتی متر باشد و شایان ذکر است بعد از این که بوته‌های برنج زرد شدند، دیگر نیازی به آبیاری نیست.

در این قسمت مراحل مهم آبیاری برنج را توضیح دادیم و باید این نکته را هم بگوییم که اگر در این زمینه تخصص ندارید، می‌توانید از یک کشاورز ماهر کمک بگیرید.

آبیاری قطره‌ای برنج چگونه است؟

یکی از موضوعات مهمی که در مورد آبیاری برنج وجود، دارد این است که آبیاری این محصول دارای مراحل مختلفی است. یکی از انواع آبیاری، آبیاری قطره‌ای برنج است که در این روش آبیاری علاوه بر این که در مصرف آب و انرژی صرفه جویی می‌شود، بازدهی و کیفیت محصولات هم بالا می‌رود.

اگر بخواهیم تعریف مختصری در مورد آبیاری قطره‌ای ارائه دهیم، باید بگوییم که این مدل آبیاری به شکل موضعی است و در آن آب با استفاده از قطره چکان‌های متعددی به ریشه گیاهان نفوذ می‌کند. لازم به توضیح است در آبیاری قطره‌ای آب فقط به ریشه گیاهان نفوذ می‌کند که این کار مزیت‌هایی را در پی دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

 یکی از مزیت‌هایی که آبیاری قطره‌ای دارد، این است که می‌تواند به خوبی گاز متان موجود در مزارع برنج را از بین ببرد. این شیوه از آبیاری به این شکل است که کنار مزارع برنج لوله‌هایی تعبیه می‌شوند که می‌توانند به صورت قطره‌ای شالیزار را آبیاری کنند.

آبیاری قطره‌ای برنج

از جمله کارهایی که آبیاری قطره‌ای می‌کند، این است که باعث افزایش تراکم ریشه‌ها شود و همین‌طور طول آن‌ها را هم افزایش می‌دهد. استفاده کردن از چاه‌ها و همین‌طور منابع آب‌های زیرزمینی هم در سیستم آبیاری قطره‌ای به شیوه‌ای مؤثر عمل می‌کند.

اگر می‌خواهید برنج مرغوب‌تری را برداشت کنید، می‌توانید از سیستم آبیاری قطره‌ای استفاده نمایید و به طور کلی این مورد باعث می‌شود تا کشاورزان هم سیستم آبیاری خود را تغییر دهند. 

از جمله موضوعات دیگری که در مورد آبیاری قطره‌ای برنج وجود دارد، این است که کشاورزان می‌توانند با استفاده از آن برنج‌های خود را در زمین‌های شیب دار هم بکارند.

در این نوع آبیاری قطره چکان‌هایی وجود دارند که می‌توانند به خوبی نیاز آبی گیاه را تامین کنند و به همین دلیل این مدل آبیاری به آبیاری قطره‌ای معروف است.

در انتهای این بخش باید بگوییم که سیستم آبیاری قطره‌ای سال‌های سال است که توسط کشاورزان مورد استفاده قرار گرفته است و تاثیر خوب آن هم اثبات شده است. 

آبیاری بارانی برنج

همان‌طور که اشاره کردیم، روش‌های مختلفی وجود دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توان زمین‌های برنج را آبیاری کرد. از جمله روش‌های آبیاری دیگری که می‌خواهیم به معرفی آن بپردازیم‌، روش آبیاری بارانی برنج است.

این نوع آبیاری همان‌طور که از نامش مشخص است، به شکل بارش باران است. روش آبیاری بارانی می‌تواند به خوبی آب مورد نیاز برنج را تأمین نماید و این کار را با استفاده از لوله‌ها و از طریق پمپاژ کردن انجام می‌دهد.

در نهایت آب به وسیله آب‌ پاش‌ها و به شکل قطرات باران روی زمین می‌ریزد و مزارع برنج آبیاری می‌شوند. آبیاری بارانی هم مانند آبیاری قطره‌ای، می‌تواند از هدر رفتن آب جلوگیری کند و به طور کلی این آبیاری راندمان تولید را افزایش می‌دهد.

اگر کشاورزان برای آبیاری برنج‌ها از آبیاری بارانی استفاده کنند، می‌توانند از فرسایش خاک هم جلوگیری نمایند. از جمله مزیت‌هایی که آبیاری بارانی دارد، این است که می‌تواند برای انواع گوناگونی از خاک‌ها مورد استفاده قرار بگیرد.

البته در بین انواع مختلفی از خاک‌ها، خاک رس سنگین جزء خاک‌هایی است که روش آبیاری بارانی برای آن مناسب نیست. آبیاری بارانی برنج، می‌تواند آب را به صورت یکنواخت در سراسر نقاط شالیزار توزیع کند.

آبیاری بارانی برنج

یکی از نکات مهمی که در مورد آبیاری بارانی وجود دارد، این است که برای آبیاری کردن شالیزارهای برنج توسط آبیاری بارانی، یک واحد پمپ مورد نیاز است. پمپ می‌تواند آب مورد نیاز را از منبع و به صورت پرفشار به لوله‌ها منتقل نماید.

از جمله تجهیزاتی که برای این سیستم آبیاری وجود دارند، شامل لوله‌های اصلی و لوله‌های فرعی هستند که این لوله‌ها هم می‌توانند از منبع، آب را به خطوط انتقال دهند. در این سیستم آبیاری کشاورز می‌تواند مقدار آب مصرفی را به صورت دقیق اندازه ‌گیری کند.

کلام پایانی

در این محتوا اطلاعات مفیدی را در مورد بهترین روش آبیاری برنج ارائه دادیم و شما را با مراحل مهم آبیاری برنج آشنا کردیم. همین‌طور بیان کردیم که روش‌های مختلفی وجود دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توان به آبیاری زمین‌های کشاورزی پرداخت.

هر کدام از روش‌های آبیاری دارای مزیت‌ها و معایبی هستند که کشاورز می‌بایست تمام آن‌ها را مورد سنجش قرار دهد و در نهایت بهترین روش را انتخاب کند.

اما یکی از توصیه‌هایی که ذکر آن در این قسمت لازم است، این است که سعی کنید روشی را برای آبیاری انتخاب کنید که سودآوری دراز مدتی داشته باشد و کیفیت کار شما را افزایش دهد.

آیا آبیاری بارانی می‌تواند خسارات ناشی از آفت‌ها را کاهش دهد؟

در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که بله یکی از مزیت‌های خیلی خوبی که آبیاری بارانی دارد، این است که می‌تواند خسارت‌های مختلفی که توسط آفات به زمین‌های برنج وارد می‌شوند را کاهش دهد.

آیا می‌توان در سیستم آبیاری قطره‌ای از کودهای مایع استفاده کرد؟

بله شما می‌توانید از کودهای مایع مخصوص برنج مانند کود هیومیک اسید شوک، کود پتاس بالا شوک و… در سیستم آبیاری خود استفاده کنید و همزمان کوددهی را نیز انجام دهید.

کدام روش آبیاری برای کشت در در زمین‌های شیب دار مناسب است؟

یکی از هزاران فوایدی که آبیاری قطره‌ای برنج دارد، این است که کشاورزان می‌توانند با استفاده از آن برنج‌های خود را در زمین‌های شیب دار هم بکارند.

شاید دوست داشته باشید
blog-author

نویسنده: فرزانه خانی

«نویسندگی برای من فقط چیدمان کلمات نیست؛ بلکه سفری است به عمق مفاهیم کشاورزی. هر مقاله‌ای که می‌نویسم، آرزو دارم بذر دانشی باشد که در دل مخاطبانم رشد کند و محصولی از امید و آگاهی به بار آورد.»

باتشکر از همراهی و نظردهی شما

بستن

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 0 از 0 رای)

data-rating-5 data-rating-4 data-rating-3 data-rating-2 data-rating-1

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri

هیچ نظری هنوز ارسال نشده است.

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
comment-form-image-asha-agri