آشنایی با چالکود درختان میوه و مزایای شگفت انگیز آن

آشنایی با چالکود درختان میوه و مزایای شگفت انگیز آن

تاریخ انتشار:

15 دی 1403

تاریخ بروزرسانی:

15 دی 1403

دسته بندی :

باغداری

نویسنده:

هانیه خانی

نظرات:

(0)

سر فصل های این مقاله

چالکود درختان میوه یکی از روش‌های مؤثر برای تأمین نیازهای تغذیه‌ای درختان و بهبود کیفیت محصولات باغی به شمار می‌آید. این روش به باغداران کمک می‌کند تا با استفاده از ترکیب کودهای آلی و شیمیایی، شرایط مناسب برای رشد ریشه‌ها و تأمین مواد مغذی درختان را فراهم کنند و همچنین به بهبود ساختار خاک و افزایش فعالیت میکروبی کمک نمایند.

چالکود درخت، راهکاری مناسب برای تغذیه بهینه درختان در فصول سرد سال یعنی پاییز و زمستان است. در این مقاله از آشا اگری، به بررسی نکات کلیدی در مورد چالکود درختان میوه، زمان چالکود درختان، نحوه و بهترین کود خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

خلاصه مقاله
چالکود درختان میوه یک روش مؤثر برای تأمین نیازهای تغذیه‌ای درختان و بهبود کیفیت محصولات باغی است. این تکنیک با حفر چاله‌هایی در نزدیکی ریشه‌ها و پر کردن آنها با ترکیبی از کودهای شیمیایی و آلی انجام می‌شود که به رشد بهتر ریشه‌ها، جذب مواد مغذی، تهویه بهتر و نفوذ بیشتر آب کمک می‌کند.
بهترین محل حفر چاله‌ها در فاصله 1 تا 1 و نیم متری از تنه درخت و به عمق 40 تا 60 سانتی‌متری و عرض 40 تا 50 سانتی‌متری است. پس از پر کردن چاله‌ها با کود مخصوص باید اقدام به آبیاری چاله کرد.

چالکود چیست و چه مزایایی برای درختان میوه دارد؟

درختان میوه برای تغذیه و ادامه حیات نیاز به عناصر مختلف ماکرو و میکرو دارند که کمبود آن حیات درخت و باردهی مطلوب درختان میوه را دچار مشکل می‌کند. درختان پس از هربار باردهی، ضعیف می‌شوند و خاک نیز در انتهای فصل رشد، فقیر می‌شود.

برای جبران کمبودهای درخت و تولید محصول با کمیت و کیفیت بالا باید مواد غذایی موردنیاز درختان میوه پس از آزمایش خاک و برگ در اختیار درخت قرار بگیرد.

چالکود درختان میوه در فصول پاییز و زمستان، باعث آماده شدن کود در زیر خاک برای استفاده درخت در اول فصل رشد گیاه می‌شود. راندمان و کارایی مصرف کود در روش چالکود درخت در فصول سرد سال بسیار بیشتر از روش پخش سطحی کود است.

نحوه انجام چالکود زمستانه درخت میوه

شاید از خود بپرسید چالکود چیست؟ در روش چالکود، نزدیک ریشه‌های درخت چاله‌هایی را حفر می‌کنند و درون آن‌ها را با مخلوطی از کودهای شیمیایی و آلی پر می‌کنند و در واقع عناصر غذایی را به صورت موضعی در دسترس ریشه‌های جاذب قرار می‌دهند.

مزایای چالکود درختان میوه

برخی از مهم‌ترین مزایای چالکود برای درختان عبارتند از:

  1. کاهش علف‌های هرز
  2. توسعه ریشه درختان میوه
  3. افزایش راندمان مصرف کود
  4. جلوگیری از سرخشکیدگی درختان میوه
  5. افزایش عملکرد و بهبود کیفیت میوه‌ها
  6. جذب بهتر و حداکثری مواد مغذی موردنیاز گیاه توسط ریشه
  7. انتقال بهتر آب به لایه‌های زیرین و افزایش نفوذ پذیری آن در خاک
  8. افزایش مقاومت درخت در برابر آفات، بیماری‌ها و شرایط نامساعد محیطی

بهترین زمان چالکود درختان میوه در مناطق سردسیر و گرمسیر

بهترین زمان چالکود درختان میوه به شرایط اقلیمی، بافت خاک و وضعیت درختان بستگی دارد. زمان مناسب انجام چالکود درخت در فصل پاییز و زمستان و از اواخر آذرماه تا اواخر بهمن ماه متغیر است. انجام چالکود در این زمان نه تنها باعث تأمین مواد مغذی برای درختان می‌شود، بلکه مقاومت آن‌ها را در برابر آفات و بیماری‌ها نیز افزایش می‌دهد.

اگر باغداران اقدام به چالکود پاییزه و چالکود زمستانه در زمان مناسب کنند، می‌توانند شاهد رشد بهتر و تولید میوه‌های با کیفیت در فصل بهار باشند. به‌طور کلی، پیاده‌سازی چالکود در نیمه دوم سال ضروری است و از آبشویی کودها جلوگیری می‌کند.

بهترین زمان برای چالکود پاییزه به دلیل آغاز فعالیت ریشه‌ها و رشد شاخساره، اواخر آذر ماه است. چالکود زمستانه نیز می‌تواند از اواخر بهمن تا اواسط اسفند انجام شود تا مواد مغذی پیش از شروع رشد بهاره در اختیار درخت قرار گیرد.

مزایای چالکود درختان میوه

انتخاب زمان دقیق به شرایط اقلیمی منطقه و نیازهای خاص درختان بستگی دارد. برای مثال زمان چالکود درختان پسته با درختان انگور ممکن است متفاوت باشد. با مطالعه مقاله «چالکود درخت انگور» می‌توانید از تاریخ دقیق انجام چالکود و نکات دیگر این اقدام مراقبتی، آگاه شوید.

نحوه چالکود درختان میوه

برای اجرای صحیح چالکود درختان میوه، ابتدا باید محل حفر چاله‌ها را تعیین کنید. بهترین مکان برای حفر چاله‌ها در انتها و حاشیه بیرونی سایه‌انداز درختان است، زیرا اکثر ریشه‌های جوان و فعال در این ناحیه قرار دارند و قادر به جذب بهتر آب و مواد مغذی هستند.

همچنین، این روش به ریشه‌های اصلی و قطور درخت آسیب نمی‌زند و امکان رسیدن آب آبیاری به چاله‌ها را فراهم می‌کند، در نتیجه ریشه‌ها مستقیماً غذای موردنیاز خود را تأمین می‌کنند و رشد علف‌های هرز نیز کاهش پیدا می‌کند.

تعداد چاله‌هایی که باید حفر شوند بسته به فاکتورهایی مانند سن درخت و وضعیت خاک متفاوت است. به طور کلی، برای هر درخت باید ۲ چاله حفر کرد. عمق و عرض چاله‌ها نیز اهمیت دارد؛ عمق چاله‌ها در چالکود درخت باید حدود 40 تا 60 سانتی‌متر و عرض آن‌ها بین 40 تا 50 سانتی‌متر باشد.

بعد از حفر چاله‌ها و پر کردن آن با ترکیبی از کودهای شیمیایی و آلی، روی سطح چاله‌ها را با خاک بپوشانید. دقت داشته باشید که محل چالکود درختان میوه باید در محل نفوذ آب باشد تا رطوبت کافی برای جذب عناصر غذایی فراهم شود. بلافاصله پس از پر کردن چاله باید اقدام به آبیاری کنید.

بهترین کود برای چالکود درختان میوه

میزان و نوع مصرف کودهای شیمیایی برای چالکود باید بر اساس آزمایش خاک و برگ باشد. با توجه به اینکه روش چالکود درختان میوه بیشتر برای جایگزینی و تامین عناصر ماکرو مانند فسفر، پتاسیم، ازت و گوگرد انجام می‌شود، ترکیب این عناصر را می‌توان بر اساس سن درخت و بسته به شدت کمبود و بافت خاک را استفاده کرد.

به ازای هر چاله باید 100 گرم از ترکیب کودهای موردنظر را استفاده کرد:

  1. سه بیست چلفر یا نیچر 100 گرم
  2. سولوپتاس چلفر 50 گرم
  3. هیومیک اسید پودری 50 گرم

 

یک کود بسیار مهم در چالکود زمستانه، کود سه بیست بوده که حاوی نیتروژن، فسفر و پتاسیم به نسبت مساوی است. این کود به رشد سالم و قوی درختان کمک کرده و موجب تقویت سیستم ریشه می‌شود.

سولوپتاس نیز دیگر کود مخصوص چالکود زمستانه است که به تأمین پتاسیم لازم برای افزایش کیفیت میوه‌ها و بهبود مقاومت درختان در برابر بیماری‌ها و شرایط نامساعد محیطی کمک می‌کند.

علاوه بر استفاده از این کود هنگام چالکود، می‌توانید با مطالعه مقاله «زمان استفاده از کود سولوپتاس» با کاربرد این کود در سایر مراحل رشد درختان میوه نیز آشنا شوید.

هیومیک اسید به عنوان یک محرک زیستی بهترین کود برای چالکود زمستانه است که توانایی جذب عناصر مغذی در خاک را افزایش داده و ساختار خاک را بهبود می‌بخشد که به نوبه خود موجب تقویت ساختار ریشه و افزایش فعالیت میکروبی در خاک می‌شود.

ما در مقاله «خواص هیومیک اسید برای درختان» در خصوص مزایای ویژه این کود برای درختان میوه نکات مهمی را ذکر کرده‌ایم که مطالعه آن برای داشتن درختان میوه‌ای سالم و پربار خالی از لطف نیست؛ بنابراین، وجود این ترکیبات در بهترین کود برای چالکود زمستانه، موجب افزایش باردهی درختان میوه می‌گردد.

دقت داشته باشید که در مجموع حجم کود چالکود زمستانه نباید بیشتر از 200 گرم شود. می‌توان از 20 تا 30 کیلوگرم کود حیوانی پوسیده شده نیز برای چالکود درختان میوه همراه با کودهای شیمیایی استفاده کرد.

پر کردن چالکود درختان میوه

سخن پایانی

 چالکود درختان میوه یکی از بهترین روش‌های تغذیه درختان است که با فراهم کردن عناصر غذایی موردنیاز درخت به شکل موضعی، نقش بسزایی در بهبود کیفیت و کمیت تولید میوه ایفا می‌کند. با انتخاب محل مناسب برای حفر چاله‌ها، استفاده از کودهای مناسب و توجه به نیازهای خاص هر درخت، می‌توان شاهد رشد و باردهی هر چه بهتر درختان میوه بود.

مطالب مرتبط

برای آشنایی با نحوه صحیح انجام چالکود پسته از جمله بهترین محل چالکود، تعداد و عمق چاله و همچنین بهترین کودها برای چالکود پسته می‌توانید به مطالعه مقاله «چالکود درخت پسته» در سایت آشا اگری بپردازید.
یکی از بهترین کودها برای درختان میوه کود فروت ست است که علاوه بر تسریع گلدهی باعث جلوگیری از سال آوری درختان نیز می‌شود، برای آشنایی بیشتر با این کود و بهترین زمان کاربرد فروت ست در باغ میوه خود، می‌توانید مقاله «فروت ست چیست» را بررسی کنید.

سوال متداول

بهترین زمان چالکود درختان میوه چه زمانی است؟

بهترین زمان چالکود درختان با توجه به شرایط آب‌وهوایی و بافت خاک از اواخر آذرماه تا اواخر بهمن متغیر است.

بهترین محل حفر چاله جهت چالکود درخت کجا قرار دارد؟

بهترین محل برای حفر چاله در انتهای سایه‌انداز درخت و به فاصله 1 تا 1 و نیم متری از تنه درخت است.

عمق چاله برای انجام چالکود زمستانه چقدر باید باشد؟

عمق چاله 40 تا 60 سانتی متر و عرض آن 40 تا 50 سانتی‌متر باید باشد.

شاید دوست داشته باشید

نویسنده: هانیه خانی

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 3 از 1 رای)

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

هیچ نظری هنوز ارسال نشده است.

با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *