بهترین جدول کود دهی پسته (برنامه کامل تغذیه پسته)

بهترین جدول کود دهی پسته (برنامه کامل تغذیه پسته)

تاریخ انتشار:

26 فروردین 1404

تاریخ بروزرسانی:

27 فروردین 1404

دسته بندی :

برنامه غذایی / باغداری

نویسنده:

زهرا آرام

نظرات:

(4)

سر فصل های این مقاله

درخت پسته در بسیاری از مناطق جهان، به عنوان یکی از محصولات کشاورزی اصلی شناخته شده است و با توجه به اهمیت آن، رعایت برنامه کودی پسته می‌تواند از جهات مختلف مفید باشد.

در این مقاله شما با تمام مراحل رشد پسته آشنا می‌شوید و کودهایی که درخت پسته در هر مرحله به آنها نیاز پیدا می‌کند را معرفی می‌کنیم و همچنین روش مصرف را نیز توضیح می‌دهیم. در نهایت با ارائه جدول کود دهی پسته به طور خلاصه می‌توانید تمام اطلاعات لازم را مطالعه کنید. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

خلاصه مقاله
کوددهی درختان پسته در مراحل مختلف با توجه به نیازهای درخت متفاوت است. تغذیه پسته از مرحله یخ آب شروع شده و تا بعد از برداشت محصول ادامه دارد. کودهایی مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و بور، ریزمغذی‌ها، فروت ست، آمینو اسید و سیلیکات پتاسیم، نقش مهمی در تغذیه این درخت و افزایش باردهی و سلامت آن دارند.

جدول کود دهی پسته

در ادامه برای راحتی شما عزیزان کامل‌ترین جدول کود دهی پسته را در اختیارتان قرار داده‌ایم:

مرحله رشدتوصیه کودی (بر اساس کودهای برند کرافت و شوک)نحوه مصرف
یخ آب (ضد عفونی) کود گوگرد مایع شوکآبیاری
آب استارتکود فست گرو + کود روت گرو + کود فولویک اسید + کود کلسیم بور آبیاری
تورم جوانه (قبل گلدهی)کود فروت ست + کود آمینو اسیدمحلول پاشی
لوبیایی شدن پسته (فروردین یا اردیبهشت)کود گلدن گرو + کود کلسیم بور آبیاری
استخوانی شدن پوست (خرداد)کود فست گرو + کود گلدن گرومحلول پاشی
ابتدای پر شدن مغز (تیر)کود سیلیکات پتاسیم + کود آمینو اسیدمحلول پاشی
بزرگ شدن مغز پسته (مرداد)کود مکس گرو + کود گلدن گرومحلول پاشی
نزدیک برداشت (شهریور)کود مکس گرو + کود گلدن گروآبیاری
بعد از برداشتکود فروت ست + نیترات کلسیممحلول پاشی و آبیاری

اهمیت برنامه تغذیه پسته چیست؟

درخت پسته یکی از درختان مهم و معروف در نواحی گرم و خشک است. این درخت در مقایسه با گیاهان دیگر، از چند ویژگی منحصر به فرد برخوردار می‌باشد. به عنوان مثال، درخت پسته می‌تواند بیش از 150 سال عمر داشته باشد و در طول این مدت، محصولات با کیفیتی را تولید کند.

بعد از کاشت نهال پسته تا چندین سال اول رشد، نباید انتظار باردهی داشته باشید؛ زیرا درخت پسته برای تولید میوه به زمان و مواد غذایی زیادی نیاز دارد. همچنین 2 سال اول رشد نهال جزو مهم‌ترین زمان‌های کشت درخت پسته است و در طول این دوره نیاز است با مصرف کودهای اصل و مرغوب نسبت به تقویت نهال خود اقدام کنید.

درخت پسته برخلاف تصور عموم جزو گیاهان حساس به تنش‌های محیطی، تغییرات آب و هوا، کم آبی، شوری و… است و ایجاد هرگونه استرس سبب ریزش برگ‌ها و کاهش کیفیت محصول می‌شود.

بنابراین با رعایت برنامه تغذیه کامل پسته و تقویت آن می‌توانیم از بروز این مشکلات جلوگیری کنیم. در ادامه درباره تمام مراحل رشد و برنامه تغذیه پسته صحبت خواهیم کرد.

ارائه برنامه کودی پسته بر اساس مراحل رشد

در اکثر مناطق کشت پسته به دلیل آهکی بودن خاک، زیاده روی در مصرف کودهای اوره، کم آبی، شوری خاک و… کیفیت و میزان برداشت محصول کاهش پیدا کرده است. ما سعی کرده‌ایم برنامه‌ای متعادل و اصولی ارائه کنیم که علاوه بر اصلاح بافت خاک به افزایش تناژ محصول کمک کند. کودهایی که در ادامه معرفی می‌کنیم از برند کرافت آلمانی و شوک آمریکایی است. مراحل برنامه کودی پسته به ترتیب زیر است:

برنامه کودی پسته در مرحله یخ آب

یخ آب زمستانه برای درختان پسته معمولاً در دوره پایانی پاییز و قبل از رسیدن فصل یخ‌بندان انجام می‌پذیرد تا به مقابله با بیماری‌ها و آفات، محافظت از ریشه‌های درختان در برابر سرما و کاهش فشارهای ناشی از کمبود آب بپردازد.

استفاده از این روش در مدیریت آفات و بیماری‌ها در فصل رشد، کمک شایانی به کاهش استفاده از مواد شیمیایی می‌کند و در نتیجه، منجر به کاهش هزینه‌های کشاورزی می‌شود. کود گوگرد به عنوان بهترین انتخاب برای تغذیه درختان در زمان یخ آب زمستانه شناخته شده است. البته اگر شدت سرما در منطقه شما زیاد است پیشنهاد می‌کنیم حتماً مقالۀ جلوگیری از سرمازدگی پسته را نیز مطالعه کنید.

توصیه کودی: کود گوگرد مایع شوک

نحوه مصرف: آبیاری

تغذیه پسته هنگام آب استارت

اولین مرحله در برنامه کودی پسته از اواسط اسفند ماه آغاز می‌شود. آب استارت پسته به اولین آبیاری که کمی قبل از بیدار شدن درخت انجام می‌شود می‌گویند که لازم است همراه با آن از کود فولویک اسید جهت اصلاح بافت خاک استفاده شود. همچنین افزایش جذب مواد مغذی به کمک این کود اتفاق می‌افتد و رطوبت را در خاک باقی نگه‌ می‌دارد.

کود فست گرو کرافت که یک کود محرک رشد به حساب می‌آید، می‌تواند رشد رویشی درخت را با قدرت زیاد آغاز کند. این کود با تأمین هم‌زمان سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاس به همراه ریزمغذی‌های ضروری درخت پسته، مواد مغذی را از سمت ریشه‌ها به شاخه‌ها و برگ‌ها هدایت می‌کند. بنابراین رشد زایشی درخت پسته، یعنی گلدهی هم تقویت می‌شود تا محصولی باکیفیت و بدون ریزش تولید کند.

روت گرو کودی است که با داشتن 57 درصد فسفر، بیشترین قابلیت ریشه‌زایی را برای درخت پسته دارد. در واقع ریشه قلب تپنده درخت پسته است که هر چقد بهتر رشد کند، باردهی هم عالی‌تر خواهد بود. فسفر در این کود بیشترین میزان انرژی سلولی را تولید می‌کند. همچنین استحکام و تقویت شاخه‌ها و آسیب ندیدن آنها در برابر باد، باران و… به کمک روت گرو کرافت انجام پذیر می‌شود.

در مجموع علاوه بر فوایدی که این سه کود دارند، هر سه می‌توانند سیستم دفاعی درخت پسته را نیز تقویت کنند تا در هنگام تنش‌های محیطی از جمله سرمای ناگهانی در بهار و بیماری‌ها، بهترین واکنش را نشان دهد.

کود کلسیم بور نیز در اب استارت کمک می‌کند که جوانه‌های پسته فعال بشوند و گرده افشانی با قدرت آغاز شود. کلسیم این کود نقش مهمی در استحکام سلول‌ها و بافت‌های گل دارد و مانع از ریزش زودرس گل یا میوه‌های تازه تشکیل‌شده می‌شود.

توصیه کودی: کود فست گرو کرافت+ کود روت گرو کرافت+ کود فولویک اسید کرافت+ کود کلسیم بور کرافت

نحوه مصرف: آبیاری

تورم جوانه‌های پسته (قبل گلدهی)

این مرحله زمان محلول پاشی فروت ست پسته جهت تقویت جوانه‌ها می‌باشد. محلول پاشی کود آمینو اسید همراه با فروت ست به تقویت گلدهی و تبدیل آنها به میوه پسته کمک می‌کند. هر دو کود نام‌برده قابلیت افزایش مقاومت درختان پسته در برابر تنش‌های محیطی و سرمازدگی در بهار را دارند. فروت ست و آمینو اسید هر دو به گرده‌افشانی بهتر درخت پسته کمک می‌‎‌کنند و به این ترتیب لوله گرده بهتره تشکیل شده و عمل لقاح به آسانی انجام می‌گیرد.

عمل فتوسنتز و تولید کلروفیل نیز به وسیله این کود تقویت می‌شود و در فصل بهار درختان باغ خود را سرسبز و شاداب خواهید دید. ریزش گل پسته از مشکلات شایع این میوه است؛ با فروت ست و آمینو اسید درصد بالایی از گل‌ها تشکیل میوه می‌دهند تا ضرر و زیان به کمترین حد خود برسد. البته نگه داشتن تمام گل‌ها به هر قیمتی درست نیست چرا که باردهی بیش از حد نیز باعث می‌شود، میوه‌ها برای رشد با یکدیگر رقابت کنند و یکدست نباشند. با فروت ست و آمینو اسید از بیشترین میزان ظرفیت درخت استفاده می‌شود و تعادل باردهی نیز رعایت خواهد شد.

توصیه کودی: کود فروت ست کرافت+ کود آمینو اسید کرافت

نحوه مصرف: محلول پاشی

مرحله لوبیایی شدن (فروردین یا اردیبهشت)

یکی از کودهای بسیار مهم و پرکاربرد در برنامه کودی پسته که در طی چندین مرحله تا زمان برداشت محصول به صورت آبیاری و محلول پاشی مورد استفاده قرار می‌گیرد کود کلسیم بور برای پسته می‌باشد. لوبیایی شدن مرحله‌ای است که در آن سلول‌های جنین و بافت‌های ذخیره‌ایِ پسته رشد‌ می‌کند. این اتفاق بسته به منطقه شما ممکن است در فروردین یا اردیبهشت رخ بدهد.

عنصر ریز مغذی کلسیم از بروز مشکلاتی از قبیل سرسوختگی نوک دانه، نرم شدن پوست و لکه پوست استخوانی جلوگیری کرده و همچنین سبب تشکیل و استحکام بافت خارجی پسته می‌شود. بور نیز از ریزش میوه پسته در مرحله لوبیایی شدن پیشگیری می‌کند و دمک میوه را تقویت می‌کند. اطلاعات بیشتر راجع به نقش عنصر بور در پسته را می‌توانید در مقاله ذکر شده مطالعه کنید.

ریز و درشت شدن پسته در مرحله لوبیایی شدن از مشکلاتی است که اگر به موقع به فکرش نباشید، زمان برداشت متوجه خسارت بسیار شدید خواهید شد. در این مرحله یک کود سرشار از ریزمغذی می‌تواند نیاز درخت را برطرف کند. کود گلدن گرو کرافت، دارای 25 درصد هورمون رشد (جیبرلین، اکسین، سایتوکینین، آبسیزیک اسید) است.

تغذیه پسته در مرحله لوبیایی شدن

در این مرحله، هورمون‌های رشد نقش کلیدی در تنظیم تقسیم سلولی، توسعه بافت‌ها و جلوگیری از ریزش میوه دارند. یکی از دلایل ریزش میوه، پیری سلولی است؛ جیبرلین باعث جلوگیری از پیری سلولی می‌شود و به پسته‌ها شانس تکامل و رسیدگی داده می‌شود.

گلدن گرو کرافت در این مرحله باعث افزایش ضخامت دیواره سلولی و جلوگیری از پوکی پسته می‌شود و مواد مغذی را به سمت میوه می‌فرستد. همچنین اگر دمای بالا و کم آبی در این مرحله اتفاق بیفتد، به کمک این کود تحمل درخت در بالاترین حد ممکن است.

توصیه کودی: کود کلسیم بور کرافت+ کود گلدن گرو کرافت

نحوه مصرف: آبیاری

تغذیه درخت پسته در مرحله پوست استخوانی (خرداد ماه)

در مرحله پوست استخوانی پسته که معمولاً در خردادماه اتفاق می‌افتد، مغز پسته هنوز شروع به پر شدن نکرده و درخت درگیر شکل‌گیری نهایی پوسته و رشد سبزینه‌ای است. در این بازه زمانی، استفاده از کود فست گرو کرافت می‌تواند نقش مهمی در تقویت ساختار درخت و آماده‌سازی آن برای مراحل حساس بعدی (مثل پر شدن مغز و چربی‌گیری) ایفا کند.

فسفر و پتاسیم موجود در فست گرو کرافت باعث تقویت دیواره سلولی و بافت‌های پوسته پسته می‌شوند و کمک می‌کنند تا پوست استخوانی محکم و کامل شکل بگیرد. این کود تعادل تغذیه‌ای در درخت پسته را حفظ می‌کند و ریشه‌ها را فعال نگه می‌دارد تا زمان پر شدن مغز فرا برسد.

کود گلدن گرو با 25 درصد هورمون رشد و انواع ریزمغذی‌ها باز هم به کمک درخت پسته می‌رسد تا به حفظ برگ‌های فعال و جلوگیری از زردی و ریزش زودهنگام کمک می‌کنند. عناصر ریزمغذی مثل آهن، منگنز و روی این کود با بهبود تولید کلروفیل، قدرت فتوسنتز درخت را بالا می‌برند و در نتیجه انرژی بیشتری برای مغزدهی ذخیره می‌شود.

پتاسیم و روی این کود در ترکیب با هورمون‌ها باعث کاهش استرس محیطی و حفظ آب در گیاه می‌شوند، مخصوصاً در مناطق گرم مثل بجستان، کرمان و سرخس.

توصیه کودی: کود فست گرو کرافت+ کود گلدن گرو کرافت

نحوه مصرف: محلول پاشی

مرحله پر شدن مغز پسته (تیر ماه)

در تیرماه، درخت پسته وارد مرحله‌ی مغزگیری و چربی‌گیری می‌شود. این مرحله از حساس‌ترین دوره‌های رشد پسته است، چون هرگونه تنش محیطی (گرمای زیاد، کم‌آبی، شوری، یا کمبود تغذیه) می‌تواند باعث پوکی میوه یا عدم پر شدن مغز شود. در این زمان، استفاده از کود آمینو اسید برای پسته، بسیار مؤثر و حیاتی است. آمینو اسیدها همچنین جذب دیگر عناصر را افزایش می‌دهند و انرژی درخت را نگه می‌دارند.

سیلیکات پتاسیم با تأمین همزمان سیلیس و پتاس بسیار در این مرحله اهمیت دارد. سیلیس با تقویت بافت‌های گیاهی، نفوذپذیری آفات و قارچ‌ها را کاهش می‌دهد و به‌ویژه در مقابل آفاتی مثل پسیل پسته، شپشک‌ها و لکه‌برگی مفید است. این کود با ایجاد تعادل در جذب آب و عناصر، به کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از گرمای شدید کمک می‌کند که در پسته باعث کاهش درصد پوکی و افزایش درصد مغز سالم می‌شود.

اگر با وجود تغذیه مناسب باز هم پسته مغز پر نمی‌کند پس ممکن است پای دلایل دیگری در میان باشد؛ پیشنهاد می‌کنیم مقالۀ علت پر نشدن مغز پسته را نیز مطالعه کنید تا بهترین راهکار را عملی کنید.

توصیه کودی: کود آمینو اسید کرافت+ کود سیلیکات پتاسیم کرافت

نحوه مصرف: محلول پاشی

تکمیل مرحله پر شدن مغز پسته (مرداد ماه)

در این مرحله‌ از برنامه تغذیه پسته از کودهای پتاس بالا نباید غافل شوید. نقش ویژه و بسیار مهم عنصر پتاسیم در درخت پسته افزایش حجم و وزن دانه است؛ بنابراین توصیه می‌شود از کود مکس گرو کرافت که دارای 50 درصد پتاسیم می‌باشد به روش محلول پاشی استفاده کنید. همچنین پتاسیم در این زمان به خوش طعم شدن پسته هم کمک می‌کند.

تغذیه پسته در مرحله پر شدن مغز پسته (مرداد ماه)

کود گلدن گرو باعث تحریک رشد سلولی، باز شدن روزنه‌ها و فعال‌سازی آنزیم‌های درون درخت پسته می‌شود که در نهایت باعث انتقال مؤثر عناصر به پسته در حال رشد می‌گردد. در این ماه بسیار زیاد شاهد ریزش برگ هستیم، وجود هورمون‌های رشد (مثل سیتوکنین‌ها) در این کود باعث حفظ برگ‌ها در اوج گرمای مرداد می‌شود و به درخت کمک می‌کند از برگ‌ریزی یا توقف رشد جلوگیری کند.

توصیه کودی: کود مکس گرو کرافت+ کود گلدن گرو کرافت

نحوه مصرف: محلول پاشی

کوددهی درختان پسته قبل از برداشت (شهربور ماه)

یکی از تأثیرات بسیار مهم پتاس، کمک به باز شدن دهان پسته‌ها است که باعث می‌شود درصد خندانی بیشتر شده و بازارپسندی محصول بالا برود. همچنین پسته‌ای که پتاس کافی دریافت کرده باشد، معمولاً دیرتر تغییر رنگ داده و کیفیت خود را برای مدت طولانی‌تری در حمل و نقل یا انبار حفظ می‌کند. بنابراین باز هم کود پتاس بالا است که کار را تمام کرده و پسته را آمادۀ برداشت می‌کند.

توصیه کودی: کود مکس گرو کرافت

نحوه مصرف: آبیاری

بعد از برداشت پسته

بعد از برداشت و برای جلوگیری از سال آوری محلول پاشی کود فروت ست را فراموش نکنید. چرا که این کود تمام انرژی از دست رفته درخت را به آن باز می‌گرداند تا درخت سال بعد هم بار خوبی بدهد و به استراحت نپردازد.

همچنین مصرف کود نیترات کلسیم به افزایش مقاومت درخت پسته در برابر تنش‌های محیطی و سرمای زمستان کمک می‌کند. در طول فصل رشد و باردهی، درخت پسته مقدار زیادی کلسیم از دست می‌ده. آبیاری با نیترات کلسیم در این زمان به ترمیم بافت‌های مصرف‌شده کمک می‌کند.

توصیه کودی: کود فروت ست کرافت+ کود نیترات کلسیم شوک

نحوه مصرف: محلول پاشی

توصیه‌هایی برای کوددهی پسته

قبل از هر اقدامی بهتر است با انجام آزمایش خاک ابتدا از بیش‌بودها و کمبودهای خاک مطلع شوید و سپس با توجه به نیاز درخت‌هایتان کوددهی را انجام دهید. نکاتی که باید در کوددهی درخت پسته رعایت کرد عبارت‌اند از:

  • از آنجایی که خاک اکثر مناطق پسته کاری شور است مصرف کود هیومیک اسید و گوگرد مایع را در چند مرحله تکرار کنید.
  • درخت پسته به مواد مغذی زیادی نیاز دارد بنابراین توصیه می‌شود از هر دو روش محلول پاشی و آبیاری استفاده کنید.
  • در روش محلول پاشی دقت کنید کود را ابتدا با مقدار مناسب آب ترکیب کرده و محلول پاشی را به قدری انجام دهید که خیس شدن گیاه را به چشم خود ببینید.
  • توضیحات مورد نیاز برای نحوه مصرف و مقدار مصرف هر کود را در صفحه مربوط به همان محصول به طور کامل توضیح داده‌ایم که با مراجعه به آن صفحه می‌توانید اطلاعات کامل را به دست بیاورید.
  • ضروری است برای کوددهی گیاهان خود از کودهای اصل و مرغوب استفاده کنید و از تهیه کودهای بی‌کیفیت و تقلبی بپرهیزید.

شما همچنین می‌توانید در این زمینه با کارشناسان حرفه‌ای آشا اگری مشورت کنید تا محصولاتی با تناژ بالا برداشت نمایید.

Hidden
Hidden

کلام پایانی

در این مقاله سعی کردیم با توجه به مراحل رشدی درختان پسته، برنامه کوددهی منظم و جامعی را ارائه دهیم. جدول کود دهی پسته توسط بهترین کارشناسان تیم آشا اگری تهیه شده است که در پشت آن سال‌ها تجربه و همکاری‌های متعدد با باغداران پسته در مناطق مختلف نهفته است.

درصورتی که هرگونه سوال در زمینه کوددهی درختان پسته داشتید، می‌توانید پرسش خود را در بخش نظرات سایت مطرح کنید تا در اسرع وقت به آن پاسخ داده شود.

مطالب مرتبط

اگر با وجود کود دهی منظم و حساب شده، درختان پسته باغتان رشد نمی‌کنند و کوچک هستند، مقالۀ علت رشد نکردن درخت پسته را مطالعه کنید و از راهکارهای گفته شده در آن استفاده کنید.
شاید برایتان سوال پیش آمده که چنانچه تغذیه و مراقبت درختان پسته را رعایت کنیم، میزان برداشت پسته در هکتار چقدر است؟ پاسخ سوالتان رادر مقاله ذکر شده مطالعه کنید.

سوالات متداول

آیا کوددهی در مرحله یخ آب ضروری است؟

بله، استفاده از کود گوگرد در این مرحله می‌تواند آفاتی که در خاک زمستان گذرانی می‌کنند را از بین ببرد. همچنین با کاهش چشم‌گیر شوری خاک در بهبود رشد درختان کمک بسزایی می‌کند. بنابراین از کوددهی در این مرحله غافل نشوید.

برای کاهش هزینه‌های کوددهی چه راهکاری را پیشنهاد می‌کنید؟

توصیه می‌کنیم استفاده ار کودهایی مانند 10x شوک و مولتی کمپلکس شوک را حتما در برنامه تغذیه پسته قرار دهید. زیرا این کودها حاوی عناصر npk، ویتامین، هورمون رشد، آمینو اسید، عناصر ریز مغذی و… هستند که می‌توانند نیازهای غذایی درختان پسته را برطرف سازند.

کوددهی به روش آبیاری بهتر است یا محلول پاشی؟

استفاده از روش آبیاری زمانی که درخت قدرت جذب از طریق برگ و شاخه را ندارد توصیه می‌شود. در این روش کود ماندگاری بالایی در خاک خواهد داشت اما به میزان کود بیشتری نیاز پیدا می‌کنید.
در روش محلول پاشی کود به سرعت از طریق برگ، شاخه و تنه درخت جذب شده، مقدار کمتری از کود مصرف می‌شود و به سرعت نیازهای غذایی درختان برطرف می‌شود.

شاید دوست داشته باشید
blog-author

نویسنده: زهرا آرام

چندین ساله که به نوشتن درباره هر آنچه به زمین، گیاه و کشاورزی مربوط است مشغولم. اگر دنبال اطلاعات درست، به‌روز و جذاب‌ درباره کشاورزی هستید، من همراه شما هستم.

باتشکر از همراهی و نظردهی شما

بستن

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 4.5 از 2 رای)

data-rating-5 data-rating-4 data-rating-3 data-rating-2 data-rating-1

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri

دیدگاه کاربران

  • asha-agri.com
    25 اسفند 1402 | 20:31
    شمس الله عسکرپور:

    خیلی عالی بود.

    • 25 اسفند 1402 | 20:31
      فرزانه خانی:

      سلام حناب عسکرپور.
      ممنونم از توجهتون. خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده.

  • asha-agri.com
    14 دی 1402 | 08:20
    سید صادق موسوی:

    خیلی عالی بود ممنون

    • 14 دی 1402 | 08:20
      فرزانه خانی:

      سلام جناب موسوی عزیز.
      خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده

اشتراک در
اطلاع از
4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سید صادق موسوی
1 سال قبل

خیلی عالی بود ممنون

فرزانه خانی
ویرایشگر
پاسخ به  سید صادق موسوی
1 سال قبل

سلام جناب موسوی عزیز.
خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده

شمس الله عسکرپور
1 سال قبل

خیلی عالی بود.

فرزانه خانی
ویرایشگر
پاسخ به  شمس الله عسکرپور
1 سال قبل

سلام حناب عسکرپور.
ممنونم از توجهتون. خوشحالیم که مقاله براتون مفید بوده.

comment-form-image-asha-agri