رازهای مقابله با سفیدک پودری انگور و شناسایی علائم آن

رازهای مقابله با سفیدک پودری انگور و شناسایی علائم آن

تاریخ انتشار:

2 مرداد 1403

تاریخ بروزرسانی:

2 مرداد 1403

نویسنده:

فرزانه خانی

نظرات:

(0)

سر فصل های این مقاله

انگور مانند هر محصول دیگری، در معرض انواع بیماری‌های قارچی و باکتریایی قرار دارد که ابتلا به این بیماری‌ها می‌تواند به کاهش کمی و کیفی محصول شما منجر شود. یکی از این بیماری‌ها که خطرات زیاد و صدمات جبران‌ناپذیری به محصول انگور شما وارد خواهد کرد، بیماری سفیدک پودری انگور است.

در این مقاله، قصد داریم به بررسی بیماری سفیدک پودری برای انگور بپردازیم و علائم، دلایل ابتلا به بیماری و عواقب آن را بیان نماییم. مطالعه این مقاله به شما کمک می‌کند این بیماری ویرانگر و خطرناک را بهتر بشناسید و در صورت ابتلای انگورهای باغ خود به این بیماری، برای درمان آن اقدام کنید. پس اگر شما هم قصد دارید محصولی سالم و باکیفیت را از باغ انگور خود برداشت کنید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

خلاصه مطالب
بیماری سفیدک پودری انگور یکی از امراض قارچی این درخت است که می‌تواند منجر به آسیب‌دیدگی برگ‌ها، گل‌ها و محصول انگور شما شود. انگورهای سفیدک‌زده دارای ظاهر نامناسب، مزه ترش نامطبوع و کیفیت پایینی هستند.
به همین دلیل، به باغداران توصیه می‌شود نسبت به این بیماری کاملا آماده باشند. هرس شاخه‌های آلوده، جمع‌آوری برگ‌های ریخته درخت، سم‌پاشی در زمان مناسب و کوددهی به وسیله کودهای مناسبی نظیر گوگرد مایع، کلسیم بالا و فسفیت پتاسیم می‌توانند راهکارهایی برای حفظ باغ انگور شما در برابر بیماری سفیدک پودری باشند.

بیماری سفیدک پودری انگور چیست؟

سفیدک پودری، یکی از بیماری‌های انگور است که به برگ‌ها، شاخه‌ها و البته به صورت عمده به محصولات درختان انگور ضرر و زیان فراوانی وارد می‌کند. عامل این بیماری‌، نوعی قارچ بیماری‌زاست که ابتلای درختان انگور به این قارچ منجر به توقف رشد می‌شود. در هر دوره‌ای از رشد درخت، سفیدک پودری در کمین آن است و این موضوع، هوشیاری دوچندان شما را می‌طلبد.

قارچ عامل بیماری سفیدک پودری انگور، زمستان خود را در برگ‌ها و شاخه‌های ریخته شده از درخت روی زمین می‌گذراند و با شروع فصل بهار، فعالیت خود را مجددا آغاز می‌نماید. عواملی نظیر هوای ابری و تهویه نامناسب محیط کشت انگورها می‌تواند سرعت این بیماری را افزایش دهد.

سفیدک پودری روی میزان محصول، طعم و مزه انگورها، ظاهر انگور و مدت زمان انبارداری تاثیر منفی دارد. محصول انگور سفیدک زده اغلب فروش خوبی هم ندارد و به دلیل شکل بد محصول، توسط بازار مورد پسند واقع نمی‌شود.

با این وجود، به کمک برخی نشانه‌ها می‌توان این بیماری را در مراحل اولیه آن شناسایی کرده و با آن مقابله نمود. برای این کار، لازم است علائم بیماری سفیدک پودری را بشناسید. در ادامه، نشانه‌ها و علائم این بیماری را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

علائم بیماری سفیدک پودری انگور

بیماری سفیدک پودری انگور در مراحل مختلف خود، علائم گوناگونی دارد. اولین علامت بیماری روی برگ‌های مو، پودرهای سفید رنگ و آردی شکل است. در مراحل بعدی، علاوه بر این پودرها، لکه‌هایی هم روی بافت برگ به وجود می‌آید که رنگ سفید دارند. معمولا این لکه‌ها با فرورفتگی و چین و چروک همراه‌اند. رشد برگ‌ها در این مرحله متوقف شده و شکل پژمرده برگ‌ها، شما را از بروز یک مشکل جدی آگاه می‌کنند.

بیماری سفیدک پودری روی گل‌ها هم تاثیر دارد و موجب ریزش و بسته شدن گل‌ها می‌شود. فرآیند گرده‌افشانی گل‌ها با ابتلا به سفیدک پودری متوقف می‌شود. سفیدک پودری روی شاخه‌هایی که در خواب زمستانی هستند نیز تاثیر سو دارد و لکه‌های تیره و سیاهی روی بدنه شاخه‌ها ایجاد می‌کند.

علائم بیماری سفیدک پودری در انگور

با وجود اثرات مختلف این بیماری روی برگ و ساقه‌ها، بیشترین تاثیر این بیماری روی میوه انگور است. میوه‌ها نسبت به سفیدک پودری حساسیت بالایی دارند. حبه‌هایی که در مراحل اولیه رشد باشند، با ابتلا به این بیماری مزه ترش و نامناسبی می‌گیرند.

حبه‌های انگور بالغ‌تر، رشد پوستشان متوقف می‌شود اما رشد بخش گوشتی آنها ادامه می‌یابد تا نهایتا پوست حبه انگور پاره شده و گوشت آن بیرون بریزد. انگوری که گوشت آن با محیط در ارتباط باشد، توسط بیماری‌های دیگری نیز تهدید شده و نهایتا فرم کپک‌زده، بدرنگ و بدشکلی می‌گیرد. این موضوع تمام محصول باغ انگور شما را تحت تاثیر قرار داده و ضررهای هنگفتی به شما وارد خواهد نمود.

حال سوال این است که چه راهکاری برای مقابله با این بیماری وجود دارد؟ چطور می‌توانیم جلوی ابتلای انگورها به سفیدک پودری را بگیریم یا از آن پیشگیری کنیم؟ در بخش بعدی، روش‌های جلوگیری و مقابله با این بیماری را بررسی می‌کنیم.

راهکارهای مقابله با بیماری سفیدک پودری انگور

در ادامه چند راه مبارزه با این بیماری را بیان کرده‌ایم:

جمع‌آوری بقایای برگ‌ها و شاخه‌های درخت انگور از فضای باغ

زیستگاه اصلی قارچ‌های عامل بیماری سفیدک پودری انگور در فصل زمستان، بین برگ‌هایی است که از درخت شما می‌ریزند. اگر این برگ‌ها را از باغ خود خارج کنید، احتمال ابتلا به بیماری را کاهش داده‌اید.

هرس شاخه‌های آلوده به بیماری

دومین زیستگاه قارچ سفیدک پودری انگور، روی شاخه‌هایی است که به بیماری مبتلا شده‌اند. در صورتی که این شاخه‌های آلوده را به موقع هرس کنید، جلوی پیشرفت بیماری و انتقال آن بین شاخه‌های مختلف را خواهید گرفت.

سم‌پاشی با قارچ‌کش‌ها

سم‌های قارچ‌کش در صورتی که به موقع استفاده شوند و به قول معروف، نوشداروی بعد از مرگ سهراب نباشند، می‌توانند در درمان و پیشگیری از بیماری سفیدک پودری انگور تاثیر به سزایی داشته باشند. بهترین زمان برای استفاده از این سم‌ها، در فصل بهار و بعد از اتمام سرمای زمستانه است.

استفاده از کودهای مناسب برای مقابله با سفیدک پودری انگور

برخی از انواع کود وجود دارند که می‌توانند مقاومت درخت انگور شما در برابر بیماری‌ها، قارچ‌ها و آفت‌ها را افزایش دهند. این کودها با تحریک سیستم ایمنی درخت، عملکردی مشابه با واکسن دارند و گیاه را در برابر قارچ ایمن می‌کنند. در ادامه، 3 نوع کودی که برای مقابله با سفیدک پودری انگور بسیار کارآمد هستند را به شما معرفی خواهیم کرد.

کود گوگرد مایع شوک

گوگرد یکی از عناصر بسیار موثر در افزایش بهره‌وری از گیاه و کاهش صدمات در برابر بیماری‌ها و آفت‌هاست. کود گوگرد مایع شوک، یکی از کودهایی است که سابقه بسیار خوبی دارد و در مورد طیف گسترده‌ای از محصولات، عملکرد فوق‌العاده‌ای داشته است. این کود با خلوص 80 درصد و فرم مایع، استفاده آسان و موثری دارد. کود گوگرد مایع شوک توسط فناوری نانو بهینه‌سازی شده است تا نرخ جذب کود توسط گیاه افزایش یابد.

کود گوگرد مایع برای مقابله با بیماری قارچی سفیدک پودری انگور بی‌نظیر است. این کود با تقویت دیواره‌های سلولی، مقاومت درخت در برابر آفات و بیماری‌ها را افزایش می‌دهد. گوگرد همچنین یک اصلاح‌کننده عالی خاک است و می‌تواند علاوه بر ضدعفونی کردن خاک از آفات و عوامل بیماری‌زا، شوری و قلیایی بودن خاک را نیز کنترل کند. این محصول به افزایش سبزینگی و رشد بهتر درخت انگور هم کمک می‌کند.

کود کلسیم بالا شوک

یکی دیگر از موادی که در افزایش دوام درخت انگور در برابر قارچ‌ها تاثیر دارد، کلسیم است. کود کلسیم شوک دارای حدود 27 درصد کلسیم است که در تقویت دیواره‌های سلولی و قوام بخشیدن به ساختار گیاه اثر مثبتی داشته باشد. این کود فرآیند رشد و تولید بافت‌های سلولی جدید را بهبود بخشیده، جذب نور را افزایش داده و مقاومت درخت در برابر تنش‌های آبی، دمایی و عوامل بیماری‌زا را بیشتر می‌کند.

کود کلسیم بالای شوک هم فرم مایع دارد و استفاده از آن بسیار ساده است. این کود هم از طریق ریشه و هم از طریق برگ قابل جذب بوده و با تکیه بر فناوری‌های مدرن کشاورزی، جذب آسان‌تر و سریع‌تری خواهد داشت.

کود فسفیت پتاسیم شوک

کود فسفیت پتاسیم شوک، نه تنها یک کود تقویتی بلکه یک کود قارچ‌کش است. همانطور که در مقاله «بهترین سم قارچ کش انگور» ذکر کرده‌ایم، از این کود برای درمان بیماری‌های درختان و گیاهان مختلف نظیر آنتراکنوز، بوته‌میری و… استفاده می‌شود. این کود دارای درصد بالایی فسفر و پتاسیم است که علاوه بر بهبود سلامت گیاه، نرخ رشد را نیز افزایش می‌دهند.

فسفیت پتاسیم شوک از 52 درصد فسفیت، 34 درصد پتاسیم و 14 درصد آمینو اسید تشکیل شده است که ذره سازنده پروتئین‌هاست. پروتئین‌ها با تحریک درخت برای رشد و مقابله با بیماری، به نوعی گیاه شما را در برابر تمام بیماری‌های قارچی واکسینه می‌کنند.

کودهایی که در این قسمت به شما معرفی کردیم، با استفاده درست در زمان مناسب می‌توانند هم در پیشگیری از ابتلا و هم در درمان بیماری تاثیر بسزایی داشته باشند. این تاثیرگذاری در صورتی که اصولی استفاده شوند، به مراتب بیشتر هم خواهد بود. در ادامه، نکاتی را در مورد روش مصرف، زمان استفاده و مقدار کود مورد نیاز بیان خواهیم نمود.

زمان مصرف کود برای بیماری سفیدک پودری انگور

از آنجا که بیماری سفیدک پودری انگور به سرعت پیشرفت می‌کند و آسیب‌زایی ان لحظه به لحظه بیشتر می‌شود، زمان مصرف کودهای گفته شده برای جلوگیری و درمان بیماری بسیار مهم است. در ادامه این بخش، زمان مصرف هر یک از کودها را بررسی می‌کنیم.

  • کود فسفیت پتاسیم شوک
    برای درختان میوه نظیر انگور، این کود در هنگام مشاهده یا بروز بیماری و کمی قبل از برداشت یا در ابتدای فصل رشد استفاده می‌ شود. در این زمان‌ها، درخت بیشترین نیاز را به مواد مغذی و خواص کود دارد.
  • کود کلسیم مایع شوک
    در مرحله تورم جوانه تا زمان رشد میوه بهترین زمان محلول پاشی کلسیم در انگور است.
  • کود گوگرد شوک
    در مورد زمان مصرف کود گوگرد نیز همزمان با مشاهده علائم بیماری سفیدک پودری انگور و در دوره تشکیل میوه درخت خواهد بود. البته ما در مقاله «زمان استفاده از گوگرد مایع برای انگور» به نکات مهم مصرف این کود در باغات انگور پرداخته‌ایم که پیشنهاد می‌کنیم حتما آن را مطالعه کنید.

نحوه مصرف کود برای درمان سفیدک پودری انگور

  روش استفاده از کودها تا حد زیادی به ماهیت کود و هدف مصرف شما برمی‌گردد. از این سه کود به دو روش می‌توانید استفاده کنید.

  • محلول‌پاشی
    مقداری از کود را با مقدار مناسبی از آب مخلوط کرده و با دستگاه‌های سمپاش پمپی بر قسمت آسیب دیده گیاه بپاشید. این روش به دلیل نیاز کمتر به کود مقرون به صرفه‌تر است و در عین حال تاثیر‌گذاری بالاتری دارد.
  • آبیاری
    مقداری از کود را با آب آبیاری وارد زمین تاکستان کنید. در این روش کود از طریق ریشه به تمام گیاه رسیده و قارچ عامل بیماری را در خاک نابود می‌کند. برای افزایش بهره‌وری باید از بهترین سیستم آبیاری استفاده کنید تا علاوه بر صرفه جویی در آب، راندمان کود دهی نیز افزایش یابد. در این راستا مطالعه مقاله «آبیاری درخت انگور» را به شما پیشنهاد می‌کنیم.
محلول پاشی کود برای درمان سفیدک پودری انگور

مقدار مصرف کود برای مبارزه با سفیدک پودری انگور

‌‌همیشه اینکه چه مقدار کود برای یک هکتار زمین کشاورزی نیاز است، یکی از سوالات اصلی باغداران به شمار می‌رود. در مورد کودهایی که در این مقاله گفته شد، مقدار دقیق کود مورد نیاز به خواص خاک، سن درخت و روش کوددهی شما بستگی دارد که در جدول زیر، می‌توانید کمترین و بیشترین مقدار کود برای هر هکتار زمین را ببینید. طبیعتا اگر خاک شما فقیرتر باشد، کود بیشتری نیاز دارید و برای خاک‌های غنی، کود کمتری باید تهیه کنید.

دوز محلول پاشی باغات متناسب با سن درختان۵ تا ۲۰ لیتر در ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ لیتر آب
دوز آبیاری باغات با توجه به سن درختان۳۰ تا ۵۰ لیتر به صورت شیر بشکه

خرید کود برای بیماری سفیدک پودری

با توجه به آنچه گفته شد، حتما پی برده‌اید که کودهای کلسیم، گوگرد و فسفیت پتاسیم در جلوگیری از ابتلای باغ انگور شما به بیماری سفیدک پودری بسیار موثر است.

با استفاده از این کودها و دستورالعمل‌هایی که در این مقاله ارائه شد، مطمئنا خواهید توانست جلوی بیماری سفیدک پودری را بگیرید. اگر قصد خرید کود دارید، جهت خرید آسان و سریع شما، سایت «فروشگاه کشاورزی آشااگری» را به شما توصیه می‌کنیم.

سخن نهایی

در این مقاله تلاش شد تا علائم و عواقب بیماری سفیدک پودری انگور بیان شود که این علائم هم روی برگ، هم روی ساقه و هم روی محصول شما تاثیرات منفی فراوانی دارد. برای داشتن محصولاتی با کیفیت، استفاده از کود مناسب و مراقبت از گیاهان ضروری است و ما تلاش کردیم تا بهترین کودها برای این بیماری را با تمامی ویژگی‌ها معرفی نماییم تا به سردرگمی شما پایان دهیم.

مطالب مرتبط

اگر شما نیز به دنبال راهی برای پربارتر کردن درختان انگور خود هستید، مقاله «چگونه درخت انگور را پربار کنیم» می‌تواند در این زمینه به شما راهکارهای بسیار کاربردی ارائه دهد.
برداشت انگور در فصل مناسب و با رعایت اصول خاص که کمترین آسیب به میوه وارد شود و کیفیت آن حفظ شود، ضروری است. در این راستا مطالعه مقاله «برداشت انگور» را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

سوالات متداول

بیماری سفیدک پودری انگور چه عواقبی برای محصول انگور به همراه دارد؟

علاوه بر تناژ محصول، سفیدک پودری روی طعم انگور تاثیر منفی دارد و مزه ترشی به انگور می‌دهد. این بیماری همچنین روی ظاهر انگورها تاثیر می‌گذارد و از بازارپسندی آن می‌کاهد.

چه راهکارهایی برای پیشگیری از بیماری سفیدک پودری انگور وجود دارد؟

جمع‌‌آوری برگ‌ها و شاخه‌های مرده از پای درخت، سمپاشی باغ در فصل بهار و کوددهی در زمان مناسب می‌توانند جلوی این قارچ را بگیرند.

چرا کودهای شوک به عنوان بهترین کودها برای پیشگیری و درمان بیماری‌های قارچی محسوب می‌شوند؟

درصد خلوص بالا، حالت مایع رقیق کود، سهولت استفاده توسط کشاورز و سهولت جذب برای گیاه از ویژگی‌های مثبت کودهای شوک به شمار می‌روند.

شاید دوست داشته باشید

نویسنده: فرزانه خانی

«نویسندگی برای من فقط چیدمان کلمات نیست؛ بلکه سفری است به عمق مفاهیم کشاورزی. هر مقاله‌ای که می‌نویسم، آرزو دارم بذر دانشی باشد که در دل مخاطبانم رشد کند و محصولی از امید و آگاهی به بار آورد.»

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 0 از 0 رای)

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

هیچ نظری هنوز ارسال نشده است.

با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *