گردو یکی از درختهای زیبا و پرمحصولی است که بسیاری از کشاورزان با کاشت آن به باغات خود نمای زیبایی میبخشند. این درخت با تولید محصول ارزشمند گردو، هر ساله سود زیادی به باغداران میرساند. خبر بد این است که مانند تمام گیاهان و درختان، گردو هم در معرض بیماریهای مختلفی قرار دارد که یکی از خطرناکترین این بیماریها، بیماری آنتراکنوز گردو میباشد.
در این مقاله، قصد داریم به بررسی بیماری آنتراکنوز گردو بپردازیم و دلیل ابتلای درختان گردو به این بیماری را به همراه راه حلهایی برای پیشگیری و درمان آن به شما ارائه میدهیم. اگر شما هم صاحب درخت گردو هستید و میخواهید از این درخت در برابر بیماری محافظت کنید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
خلاصه مطلب بیماری آنتراکنوز یا لکه سیاه گردو یک بیماری قارچی است که نشانههای واضحی روی برگ، سرشاخه و میوههای درخت دارد. این بیماری بیشتر در آب و هوای معتدل گسترش مییابد و آسیبهای جدی به گیاه وارد میکند. برای مقابله با این بیماری، باید برگهای خشک درخت را از باغ گردوی خود دور کنید. سمپاشی با سموم مسی، ضدعفونی کردن وسایل باغداری و استفاده از کود فسفیت پتاسیم شوک از جمله دیگر راهکارهای مقابله با این بیماری هستند. |
بیماری آنتراکنوز گردو چیست؟
آنتراکنوز بدون شک یکی از بیماریهای مهلک و خطرناک برای درخت گردو است که از قارچی به نام Gnomoina Leptostyla به وجود میآید. این بیماری به برگها، میوه روی درخت و حتی محصول سال بعد شما نیز آسیب جدی وارد خواهد کرد.
مناطق مرطوب و معتدل، بیشتر از سایر مناطق در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند. زمستانگذرانی این قارچ در برگهای ریخته شده از درخت، زخمهای سرشاخهها و میوههای مانده روی شاخه انجام میشود. قارچ عامل آنتراکنوز با شروع فصل بهار به کمک رطوبت گسترش یافته و به بخش بزرگی از محصول گردوی شما آسیب وارد میکند. آنتراکنوز علائم نسبتا واضحی دارد که تشخیص آن را برای شما آسان میکند. مهمترین علائم بیماری آنتراکنوز گردو عبارتاند از:
- لکههای به رنگ خاکستری روی برگها که برخی دارای حاشیه قرمز هستند و برخی دیگر، حاشیه قرمز رنگ ندارند.
- تیره شدن حاشیه برگها
- زردی کامل برگها
- ریزش برگهای نابالغ و میوههای نارس
این قارچ بیماریزا از طریق حفرههای پوست گردو وارد آن شده و محصولی بدشکل، بدرنگ و بدطعم را میسازد. اگر بیماری در ابتدای فصل رشد گردو به درختان شما بزند، شاهد ریزش برگها و میوههای نارس خواهید بود و کاهش محسوس سرعت رشد درخت را احساس خواهید کرد.
اما اگر با یک وقفه زمانی و در اواسط فصل رشد، آنتراکنوز به درختان گردوی شما بزند، مغز گردوها را هدف میگیرد و آنها را چروکیده و بدرنگ میکند. آنتراکنوز حتی میتواند جلوی رشد سالم و مناسب درخت در سال بعد را هم بگیرد. بنابراین، بهتر است آن را جدی بگیرید و قبل از آنکه دیر شود، آن را از باغ گردوی خود برانید.
نحوه مقابله با بیماری آنتراکنوز گردو
راهکارهای متعددی وجود دارد که انجام آنها، خطر ابتلای درختان گردو به این قارچ مهلک را کاهش میدهد. در ادامه، راهکارهایی برای مقابله با قارچ آنتراکنوز به شما ارائه میدهیم.
خارج کردن برگهای آلوده از باغ
یکی از مهمترین زیستگاههای قارچ آنتراکنوز برای فصل زمستان، بین برگهای درختان گردو است. اگر شما در فصل زمستان این برگها را از محیط باغ گردوی خود خارج کنید، در واقع درصد زیادی از قارچهای عامل بیماری را از باغ خارج کردهاید. این اقدام به محافظت از درختان شما در برابر بیماری آنتراکنوز گردو کمک میکند.
ضد عفونی کردن ابزار کشاورزی و باغبانی
قارچ آنتراکنوز میتواند به کمک ابزارهای باغبانی بین درختان جابجا شود و گسترش پیدا کند. با ضدعفونی کردن ابزارهای هرس و باغبانی، میتوانید این زنجیره انتقال را بشکنید و از شیوع بیماری در باغ خود پیشگیری کنید.
استفاده از سیستم آبیاری مناسب
اگر از سیستم آبیاری قطرهای یا آبیاری موضعی استفاده شود، رطوبت هوا و سطح برگها کاهش مییابد و این به جلوگیری از گسترش بیماری کمک میکند. سیستمهای آبیاری بارانی (اسپری) ممکن است آب را روی برگها بپاشند که باعث افزایش رطوبت سطحی و تسهیل گسترش قارچ میشود. توصیه میشود برای گردو از سیستم آبیاری قطرهای یا زیرسطحی استفاده شود تا برگها خشک بمانند. ما جزئیات آن را در مقاله «آبیاری درخت گردو» بررسی کردهایم.
کوددهی با سموم و قارچ کشهای قوی
سمپاشی باغ گردو به اندازه و با سم مناسب، میتواند قارچهایی که احتمالا در گوشه و کنار باغ گردوی شما زندگی میکنند را نابود کند. برای بیماری آنتراکنوز گردو، قارچکش کاپیتان و سموم مسی نظیر اکسی کلر مس را میتوان کارآمدترین سموم دانست.
همانطور که در مقاله «بهترین قارچ کش درخت گردو» نیز ذکر کردهایم، فسفیت پتاسیم یکی از قارچ کشهایی است که میتواند با افزایش مقاومت درختان گردو و بهبود سلامت آنها، از ابتلای درخت به بیماری قارچی پیشگیری کند. فسفیت پتاسیم یک کود بسیار کارآمد برای مقابله با بیماریهای قارچی است.
برندهای مختلفی از کود فسفیت پتاسیم در بازار وجود دارد اما اگر به دنبال بهترین کود برای آنتراکنوز گردو هستید، کود فسفیت پتاسیم شوک میتواند پاسخ نیازهای شما باشد. در بخشهای بعدی این کود را به صورت مفصل به شما معرفی خواهیم کرد.
نقش کود فسفیت پتاسیم شوک در مقابله با بیماری آنتراکنوز گردو
همانطور که در بخش قبلی گفتیم، کود فسفیت پتاسیم شوک یکی از راهکارهای پیشگیری از ابتلای درختان به بیماری آنتراکنوز گردو است. این کود در واقع برای بیماریهای قارچی مختلفی از جمله بوتهمیری سیبزمینی، آتشک، سفیدک و آنتراکنوز کاربردی میباشد. کود فسفیت پتاسیم شوک درصد خلوص بالا و حالت مایع رقیقی دارد. این کود با استفاده از فناوریهای روز صنعت تولید کود بهینهسازی شده و میتواند به سادگی جذب گیاه شده و تاثیر خود را به خوبی نشان دهد.
-
کود فسفیت پتاسیم مایع شوک400,000 تومان–3,700,000 تومان
اگر بخواهیم نگاه دقیقتری به ترکیبات سازنده کود فسفیت پتاسیم شوک بیاندازیم، سه عنصر فسفر، پتاسیم و آمینواسید را خواهیم یافت. فسفر و پتاسیم از عناصر مهم برای رشد و سلامت درخت گردو هستند و آمینواسیدها نیز سازنده پروتئینهای بیماریزدا هستند که سیستم ایمنی درخت را تحریک و به نوعی، آن را در برابر بیماری واکسینه میکنند.
کود فسفیت پتاسیم شوک با ایجاد تغییر در بازه اسیدیته قابل تحمل برای قارچها، شرایط را برای زندگی آنها ناممکن میسازد و منجر به نابودی سریع آنها میشود. بنابراین، فسفیت پتاسیم شوک نه تنها برای پیشگیری از بیماری موثر است بلکه برای درمان آنتراکنوز گردو نیز یک کود کارآمد محسوب میشود.
استفاده از این کود، میتواند جلوی ایجاد خسارت برای باغ گردوی شما را بگیرد. البته در شرایطی که از این کود در یک زمان مناسب و به مقدار مناسب استفاده کنید. شرایط استفاده از این کود، میتوانند اثرگذاری آن را افزایش دهند. در ادامه، نکات تکمیلی در مورد استفاده از این کود را بیان خواهیم کرد.
زمان مصرف کود برای درمان و پیشگیری از آنتراکنور
هر کودی، یک دوره طلایی مصرف دارد که تاثیر آن در این دوره به مراتب بیشتر از سایر دورههاست. این موضوع در مورد کود فسفیت پتاسیم شوک هم صدق میکند.
کود فسفیت پتاسیم شوک در سه دوره اثرگذاری بالایی دارد. در ابتدای فصل رشد، استفاده از این کود منجر به افزایش مقاومت درخت و پیشگیری از آنتراکنوز گردو میشود. دومین دوره مصرف، زمان مشاهده علائم بیماری است.
هر زمان که روی برگهای درخت گردوی خود آثاری از لکههای خاکستری با حاشیههای تیره دیدید، باید از کود فسفیت پتاسیم استفاده کنید تا شاهد درمان بیماری آنتراکنوز گردو در باغ خود باشید. آخرین دوره مصرف این کود نیز پیش از برداشت محصول است که منجر به حفظ مقاومت درخت در برابر بیماری خواهد شد.
نحوه مصرف کود جهت مبارزه با بیماری آنتراکنوز گردو
مانند همه کودهای مایع، کود فسفیت پتاسیم شوک هم به دو روش محلولپاشی و آبیاری قابل مصرف میباشد. روش آبیاری، بسیار ساده است. باید مقدار مناسب کود را به صورت شیر بشکه به آب آبیاری زمین اضافه کنید. این روش، کود را از طریق ریشه به درخت میرساند همچنین قارچهایی که روی برگها و شاخههای ریخته شده وجود دارند را از بین میبرد و از گسترش بیماری جلوگیری میکند.
در روش دوم که محلولپاشی نام دارد، باید کود را با آب مخلوط کرده و حاصل را به کمک پمپهای پاشش سم و کود روی برگهای درخت اسپری کنید. این روش، به میزان کود کمتری نیاز دارد و سرعت جذب بالاتری هم خواهد داشت. اگرچه به توصیۀ کارشناسان متخصص بهتر است از هردو روش اقدام به کوددهی کنید.
مقدار مصرف کود برای از بین بردن بیماری آنتراکنور گردو
آنچه که در تعیین میزان کود مناسب برای درخت گردو مهم است، روش آبیاری، مشخصات خاک و سن درخت میباشد. به صورت کلی اما میتوان بازهای که حداقل و حداکثر میزان کود مورد نیاز به ازای یک هکتار را نمایش دهد، به دست آوریم. این بازه برای روش کوددهی مدنظر شما، به صورت زیر خواهد بود:
روش مصرف | مقدار مصرف |
روش آبیاری | 10 تا 20 لیتر به ازای هر هکتار باغ گردو |
روش محلولپاشی | 3 تا 5 لیتر کود + 400 تا 800 لیتر آب به ازای هر هکتار باغ گردو |
نکته: اگر فسفیت پتاسیم را با مقداری کود آمینو اسید ترکیب کنید، میزان جذب و اثر بخشی آن افزایش مییابد. این یکی از بهترین خواص اسید آمینه است که البته در مقاله «خواص کود آمینو اسید» به بررسی کاملتر این کود تقویتی پرداختهایم.
خرید قارچ کش قوی برای آنتراکنور
بیماری آنتراکنوز گردو، برای باغ شما یک خطر جدی است. مسلما هیچ باغداری تمایل ندارد محصول گردوی خود را مبتلا به بیماری و با کیفیت پایین مشاهده کند. برای آن که باغ گردوی شما همیشه از این بیماری قارچی مصون بماند، باید استفاده از فسفیت پتاسیم شوک را جدی بگیرید؛ محصولی که میتوانید آن را همین الان از صفحه «فروشگاه کشاورزی آشا اگری» سفارش دهید.
سخن نهایی
در این مقاله، به بررسی بیماری آنتراکنوز یا لکه سیاه گردو و علائم، دلایل و راهکارهای مقابله با آن پرداختیم. این بیماری میتواند محصول گردوی باغ شما را به طرز قابل توجهی دچار افت کمی و کیفی کند و برای مقابله با آن باید مواردی نظیر سمپاشی و کوددهی به موقع، ضدعفونی کردن ابزار کشاورزی و جمعآوری برگهای ریخته شده را جدی بگیرید.
شما میتوانید در صورت داشتن هر نوع سوالی در مورد این بیماری یا کود فسفیت پتاسیم شوک، در بخش نظرات با کارشناسان آشا اگری در ارتباط باشید و با راهنمایی آنها، دغدغه ابتلای درختان خود به این بیماری را به طور کامل برطرف کنید.
مطالب مرتبط
یکی دیگر از کودهایی که به عنوان ضد عفونی کننده شناخته میشود، گوگرد است. کود گوگرد از درختان گردو در برابر آفات و بیماریهای قارچی محافظت میکند و فواید زیادی دارد. برای آشنایی بیشتر با نحوه عملکرد آن به مقاله «مصرف گوگرد برای درخت گردو» مراجعه نمایید. اگر قصد دارید با ویژگی انواع نهالهای گردو آشنا شوید و نهال مناسب منطقهتان را پیدا کنید، پیشنهاد میکنیم مقاله «انواع درخت گردو» را مطالعه کنید. |
سوالات متداول
بیماری آنتراکنوز یا لکه سیاه گردو چه علائمی دارد؟
لکههای خاکستری با حاشیههای قرمز تیره روی برگها، ریزش برگها و گردوهای نارس، چروکیدگی مغز گردوها و زرد شدن برگهای درخت گردو از جمله نشانههای بیماری آنتراکنوز گردو هستند.
بیماری آنتراکنوز گردو چه خطراتی برای باغ گردو ایجاد میکند؟
این بیماری میتواند محصول گردوی سال جاری و سال بعد شما را دچار خشکیدگی و بدشکلی کند. درختهای گردوی مبتلا به این قارچ رشد کمی داشته و محصول آنها از نظر کیفیت و کمیت نامناسب است.
کود فسفیت پتاسیم شوک چه تاثیری روی درمان بیماری آنتراکنوز گردو دارد؟
کود فسفیت پتاسیم شوک یک کود عالی برای ایجاد ایمنی در درخت است و میتواند نقش واکسن را برای درختان گردو ایفا کند. این کود برای درخت گردو هم خاصیت پیشگیری و هم خاصیت درمانی دارد و میتواند درخت مبتلا به بیماری را بهبود بخشد.
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 3.9 / 5. تعداد امتیاز: 35
تا الان امتیازی ثبث نشده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.