درخت گردو یکی از مهمترین درختان میوه با ارزش اقتصادی بالا است که به دلیل طعم دلانگیز و ارزش غذایی بالای آن، در بسیاری از مناطق جهان از جمله ایران کشت میشود. اما یکی از مشکلات رایج در کشت درخت گردو، عدم باردهی درخت و کیفیت پایین محصول است.
این پدیده میتواند به شدت به درآمد کشاورز آسیب بزند و بازارپسندی محصول نهایی را کاهش دهد. در این مقاله از آشا اگری به بررسی علت بار ندادن درخت گردو از جوانب مختلف از جمله تغذیه و آبیاری غیراصولی و انتخاب رقم نامناسب خواهیم پرداخت و به پرسشهای کلیدی شما از جمله این سؤال که چه عواملی میتوانند در باردهی درخت گردو مؤثر باشند و چگونه میتوان با شناسایی این عوامل به افزایش سلامت و باردهی درختان کمک کرد، پاسخ میدهیم. با ما همراه باشید.
خلاصه مقاله علت بار ندادن درخت گردو میتواند شرایط نامناسب آب و هوایی، کمبود آب، مشکلات تغذیهای، انتخاب رقم نامناسب، گرده افشانی ناقص، هرس غیراصولی و وجود آفات و بیماریها باشد. مدیریت صحیح باغ گردو مثل آبیاری منظم، استفاده از کودهای مناسب و کنترل آفات میتواند به افزایش باردهی کمک کند. همچنین، هرس مناسب و توجه به سن درخت برای بهبود تولید میوه ضروری است. شناسایی و رفع عوامل مؤثر بر باردهی درخت گردو میتواند به باغداران در دستیابی به عملکرد و سودآوری بهتر کمک کند. |
11 علت بار ندادن درخت گردو
عدم گردو ندادن درخت گردو میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. شناسایی این عوامل میتواند به باغداران گردو کمک کند تا با اتخاذ تدابیر مناسب، باردهی درختان گردو را افزایش دهند و به حفظ سلامت درختان خود بپردازند.
به همین منظور در ادامه به بررسی 11 علت بار ندادن درخت گردو و راهکارهای رفع آن خواهیم پرداخت. همچنین میتوانید با مطالعه مقاله «درخت گردو چند ساله بار میدهد» با فاکتورهای موثر بر افزایش باردهی درخت گردو آشنا شده و علاوه بر اعمال این فاکتورها، از بروز علل بار ندادن درخت گردو نیز پیشگیری کنید.
تغذیه غیراصولی درختان گردو
شاید بتوان گفت مهمترین علت بار ندادن درخت گردو، کمبود یا عدم تعادل مواد مغذی مانند نیتروژن، پتاسیم و فسفر است. اصلیترین عامل مؤثر در جهت افزایش کارایی تغذیه، رعایت مقدار مناسب، زمان مناسب و روش کوددهی مناسب است. مقدار مناسب باید به وسیله آزمایش خاک مشخص شود. ما برای شما در تیم آشا اگری بهترین برنامه کودی گردو برای افزایش باردهی را جمعآوری کردهایم که با مراجعه به مقاله «جدول کوددهی گردو» میتوانید از این راهنما بهرهمند شوید.
زمان کاربرد کودهای مختلف نیز متفاوت است. برای مثال بهترین زمان مصرف کود فسفر بالا و کود پتاس بالا برای گردو در اواخر پاییز است، زیرا این نوع کودها به کندی توسط ریشه گیاه جذب میشود.
از کودهای نیتروژندار مانند کود اوره نیز باید در اوایل بهار استفاده کرد. بهترین زمان کاربرد کودهای ریز مغذی به صورت محلول پاشی در اوایل بهار است.
حمله آفات و حشرات
حمله آفات یا بیماریهای مختلف از جمله شته سبز، کرم خراط، کنه گالزا، آنتراکنوز و پوسیدگی طوقه و ریشه میتواند سلامت درخت گردو را تحت تأثیر قرار دهد و باردهی را کاهش دهد. بیماریها و آفات با حمله به ریشه، میوه، برگ و تنه درخت گردو باعث کاهش عملکرد و علت بار ندادن درخت گردو میشوند.
با استفاده از دشمنان طبیعی، رعایت بهداشت باغ، مبارزه مکانیکی و مبارزه شیمیایی میتوان از بروز آفات و بیماریها جلوگیری کرد. یکی از بهترین روشهای شیمیایی مبارزه با آفات و بیماریهای درخت گردو استفاده از قارچ کشها است. برای آشنایی با «بهترین قارچ کش برای درخت گردو» و نکات مصرف آن میتوانید به مقاله پیوست شده مراجعه کنید.
کاشت درختان میوه در فواصل درختان گردو
بسیاری از باغداران بین درختان گردو درختانی چون سیب و بعضی مواقع سبزیجات یک ساله میکارند، اما متاسفانه درختان میوه روی درختان گردو سایه انداخته و باعث جلوگیری از رشد شاخ و برگ و تولید محصول میشود. این امر دیگر علت بار ندادن درخت گردو است.
همچنین بعضی از درختان دارای آفات مشترک با درخت گردو هستند که این مورد نیز باعث کاهش کمی و کیفی محصول میشود. توصیه میشود به جای کاشت درختان میوه از سبزیجات خانواده بقولات مانند لوبیا استفاده کنید.
انتخاب رقم ناسازگار با شرایط محیطی
اگر هنگام انتخاب نهال گردو به شرایط اقلیمی منطقه خود توجه نداشته باشید، ممکن است نهالی را خریداری کنید که با شرایط آبوهوایی منطقه شما ناسازگار باشد. برای مثال ممکن است نهالی را خریداری نمایید که در برابر سرما حساس باشد و آن را در اقلیم سردسیر بکارید.
انتخاب نهال ناسازگار با شرایط آبوهوایی دیگر علت بار ندادن درخت گردو است. حتماً پیش از انتخاب نهال گردو به شرایط آبوهوایی و ارتفاع از سطح دریای منطقه خود دقت نمایید. اگر قصد خرید نهال را دارید توصیه میکنیم حتما مقاله «انواع درخت گردو» را مطالعه کنید؛ ما در این مقاله در خصوص رقمهای مختلف درخت گردو و شرایط محیطی لازم برای رشد هر نژاد به طور کامل بحث کردهایم.
کاشت نهالهای بذری نیز از مهمترین علل بار ندادن درخت گردو محسوب میشود، زیرا نهالهای حاصل از بذر، دوره نونهالی طولانی دارند و باعث تولید درختانی ضعیف با محصولی بیکیفیت میشوند. به همین دلیل توصیه میشود اقدام به کاشت نهالهای پیوندی از ارقام مورد تأیید وزارت جهاد کشاورزی مثل رقم دماوند، رقم چندلر و رقم پدرو نمایید.
گردهافشانی نامناسب درخت گردو
یکی از عوامل مهمی که باعث کاهش ثمردهی درخت گردو میشود، اختلال و نقص در گرده افشانی درخت گردو است. ممکن است در اثر عواملی مانند باد، طوفان، باران و سایر عوامل محیطی گرده افشانی درخت گردو به درستی انجام نشده و این مورد علت بار ندادن درخت گردو باشد. به همین منظور پیشنهاد میشود، بین هر چند اصله درخت گردو یک رقم گرده افشان قرار دهید.
احداث باغ گردو در خاکهای نامناسب
یکی از مهمترین علل بار ندادن درخت گردو، محدودیتهای خاک، خصوصاً رعایت نکردن عمق کاشت درخت گردو است. برای کاشت نهال گردو باید خاک عمیق باشد و حداقل 120 سانتی متر عمق داشته باشد، اما متأسفانه میانگین عمق خاک در بسیاری از باغهای گردو در ایران حداکثر ۶۰ سانتیمتر است. برای آشنایی با بهترین عمق کاشت نهال گردو و اثرات آن بر رشد درخت، مقاله «عمق چاله برای کاشت نهال گردو» را مطالعه کنید.
مقدار بالای سنگ و سنگریزه در افق خاک نیز یکی از مهمترین علل تضعیف ریشه درختان گردو و در نتیجه کاهش باردهی درخت است. اگر مقدار آهک موجود در خاک نیز بیش از ۵۰ درصد باشد باعث جلوگیری از جذب عناصر غذایی توسط درخت شده و تأثیر نامطلوبی بر رشد درخت گردو دارد.
در صورت بالا بودن ph خاک نیز عناصری چون آهن، منگنز و بور در خاک کاهش یافته که همین مورد علت گردو ندادن درخت گردو و ضعف درختان تلقی میشود؛ بنابراین توصیه میشود حتماً پیش از احداث باغ گردو، عمق خاک و لایههای خاک را به منظور نفوذ هرچه بهتر ریشه بررسی نمایید.
عدم توجه به فاصله بین درختان در هنگام کاشت
فاصله کم بین درختان گردو یکی دیگر از عوامل کاهش بازده محصول است و میتواند علت بار ندادن درخت گردو باشد. درخت گردو از تاج بزرگی برخوردار است و برای افزایش محصول دهی به نور کافی نیاز دارد در نتیجه باید فاصله بین درختان حتماً رعایت شود. میتوانید برای اطلاع از چگونگی قرار دادن رقمهای گرده افشان و اطلاعات تکمیلی در خصوص فاصلههای بین رقمهای پایه به مطالعه مقاله «فاصله کاشت درخت گردو» بپردازید.
حداقل فاصله کاشت درختان گردو ۱۰ متر و بهترین فاصله کاشت برای نوردهی و آفتاب گیری مناسب ۱۵ متر است. در صورتی که فاصله بین درختان کم باشد، تاج درخت ضعیف شده و محصول درخت گردو کاهش مییابد.
تغییرات آبوهوایی
یکی از مهمترین علل کاهش باردهی درخت گردو، نوسانات دما است؛ دماهای بسیار پایین در فصل بهار میتواند باعث آسیب به جوانهها و شکوفهها شود و بهاینترتیب کاهش باردهی را به همراه داشته باشد. همچنین، افزایش دما در تابستان میتواند به استرس گرمایی در درختان منجر شود که این وضعیت میتواند رشد میوهها را مختل کند و میزان باردهی را کاهش دهد.
تغییرات در الگوهای بارش نیز نقش مهمی در باردهی درخت گردو دارند، به همین دلیل باید برای حفاظت از درخت در سرما و گرما با زمانهای طلایی کاشت درخت گردو آشنا بود. در مقاله «بهترین زمان کاشت گردو» بیشتر در خصوص نکات زمانی کاشت این درخت در مناطق سردسیری و گرمسیری توضیح دادهایم.
هرس غیراصولی درخت گردو
هرس غیراصولی درخت گردو میتواند تأثیرات منفی بر باردهی این درخت داشته باشد. هرس نادرست یا عدم انجام هرس با کاهش نورگیری درخت، گسترش بیماری، تهویه و تنفس ناکافی درخت و ایجاد اختلال در رشد میتواند علت گردو ندادن درخت گردو باشد.
بی توجهی به پا بیل زنی و شخم خاک
خاک اطراف ریشه درختان گردو با گذشت زمان به دلیل آبیاری سفت و نفوذ ناپذیر میشود و همین مورد باعث کاهش توانایی ریشه درخت گردو در جذب آب و مواد مغذی از خاک میشود، این میتواند علت گردو ندادن درخت گردو باشد.
باغداران گردو از اهمیت پابیل کردن پای درختان غافل هستند. پابیل زنی باعث خرد شدن کلوخههای خاک شده و ریشه درخت بهتر میتواند آب و مواد مغذی را جذب کند. همچنین پابیل زنی باعث افزایش نفوذ اکسیژن به داخل خاک و رشد بهتر ریشه درختان میشود. این اقدامات مراقبتی از مراحل مهمی هستند که هنگام احداث باغ گردو باید با آن آشنایی داشته باشید. برای اطلاع از سایر اقدامات و مراحل راهاندازی یک باغ گردو پرثمر حتما از راهنماییهای مقاله «احداث باغ گردو» در سایت آشا اگری استفاده کنید.
شخم نزدن فواصل بین درختان گردو نیز میتواند علت بار ندادن درخت گردو باشد، زیرا شخم زنی در فصل بهار و پاییز باعث نفوذ بهتر آب و اکسیژن به داخل خاک شده و مزیتهایی چون بهبود ساختار خاک و کاهش جمعیت علف هرز و آفات در فصل رشد را به دنبال دارد.
آبیاری نادرست درختان گردو
روش غیر اصولی آبیاری درخت گردو دیگر علت بار ندادن درخت گردو و کاهش میزان محصول در باغ است. متأسفانه هنوز در بیشتر باغهای گردو علیرغم مزایای بسیار آبیاری قطرهای، از آبیاری غرقابی استفاده میشود.
آبیاری غرقابی باعث تماس آب آبیاری با تنه درختان گردو شده و منجر به بیماریهایی مثل پوسیدگی ریشه و طوقه درخت گردو میشود. غرقاب کردن درخت گردو همچنین باعث آسیب ریشهها و کاهش توانایی آنها در جذب آب و مواد مغذی شده و منجر به عدم باردهی درخت گردو میشود؛ بنابراین آبیاری باید متناسب با نیاز درخت گردو و بر اساس روشهای نوین باشد. در این راستا حتما مقاله «آبیاری درخت گردو» را مطالعه نمایید تا با روشهای مختلف آبیاری و مزایای و معایب هر یک بیشتر آشنا شوید.
سخن پایانی
درخت گردو میتواند به دلیل عوامل مختلفی نظیر شرایط آب و هوایی نامناسب، خاک فقیر، کمبود تغذیه، جمله آفات و بیماریها و مدیریت نادرست باغ، بار ندهد. شناسایی و رفع این عوامل میتواند به باغداران کمک کند تا با بهکارگیری روشهای مناسب و علمی، به بهبود باردهی درختان گردو کمک کنند.
مطالب مرتبط
برای جلوگیری از مشکل سالآوری درخت گردو و تقویت فرآیندهای گلدهی و گردهافشانی درخت گردو نیاز به تامین انرژی و تغذیه مناسب دارد. یکی از بهترین کودهای تقویتی برای درخت گردو کود فروت ست است که باید در دو مرحله طلایی از آن استفاده کرد. برای آشنایی با زمان محلول پاشی آن و نکات مصرف در جهت افزایش باردهی درخت، به مطالعه مقاله «کود فروت ست گردو» بپردازید. باغداران پیش از کاشت درخت گردو، باید بدانند که میزان باردهی و برداشت هر یک از ارقام مختلف چقدر است و آیا کاشت درختان گردو صرفه اقتصادی دارد یا خیر. شما عزیزان برای آشنایی با میزان باردهی درخت گردو و عوامل موثر بر آن، میتوانید از مطالب مقاله هر درخت گردو چقدر بار میدهد، بهره ببرید. |
چرا درخت گردو بار نمیدهد؟
بار ندادن درخت گردو ممکن است به دلایل مختلفی مانند شرایط آب و هوایی نامناسب، کم بودن سن درخت، عدم گرده افشانی مناسب، مشکلات تغذیهای و آبیاری یا آفتها و بیماریها باشد. درختان گردو معمولاً در سنین ۵ تا ۷ سالگی شروع به باردهی میکنند.
آیا تغذیه نادرست درخت گردو بر باردهی آن تأثیر دارد؟
تغذیه نادرست، از جمله کمبود نیتروژن، فسفر، پتاسیم و ریزمغذیها میتواند بر رشد و باردهی درخت تأثیر منفی بگذارد. استفاده از کودهای تقویتی در زمان و مقدار درست نقش مهمی در افزایش باردهی درخت گردو دارد.
چه آفات و بیماریهایی میتواند در بار ندادن درخت گردو تأثیر گذار باشند؟
آفتهایی مانند کنه و شتهها، بیماری پوسیدگی طوقه و ریشه میتوانند به باردهی درخت آسیب بزنند. کنترل علفهای هرز و آفتها از موارد ضروری برای افزایش باردهی درخت گردو است.
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد امتیاز: 1526
تا الان امتیازی ثبث نشده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.
خوب بود این مسائل گردو باید بیان بشود
سلام جناب شلاوی. سپاس از لطف شما
با تشکر از اساتید محترم در زمینه ی انتشار واشتراک گذاراین مطالب سودمند.موفق باشید.
سلام جناب سلیمی. خوشحالیم که مطالب براتون مفید بوده
سلام توضیحات کامل نبود زحمت نتیجه نکشیدی را درمان مطالب ننوشتینشکل توضیح دادید اماخبری از
درمان نیست مثال اسم سن شته ویا نحوه هرس ارتفاع درخت
ویا کود مناسب
هیچ کدام اشاره نشده
سلام جناب جمالی
برای هرکدوم از مواردی که فرمودید مقالهای جداگانه نوشتیم و به طور کامل توضیح دادیم. اگر به متن این محتوا دقت کنید لینک مقالههای مرتبط در بخشهای مربوطه قرار داده شده. به عنوان مثال برای تغذیه درخت گردو، مطالعه مقاله برنامه کودی گردو رو توصیه کردیم.
سلام
در مناطق خشک و معتدل حتمی درخت باید قرقابی سیراب شود
آبیاری قطره ای میوه به شدت کم میشود
سلام روز بخیر.
نه نکتهای که گفتین لزوما درست نیست. اگر درخت با آبیاری قطره ای به طور کامل سیراب بشه دیگه نیازی به آبیاری غرقابی نیست.
سلام ووقت بخیر و تشکر و سپاس از توضیحات بسیار علمی و کاربردی و کارشناسانه
مزید امتنانه در مورد درخت مو انگور هم اگه ممکنه توضیح بفرمایید
سلام جناب جوادی ممنونم از توجهتون. برای درختان انگور توصیه میکنیم مقاله «چگونه درخت انگور را پربار کنیم» را مطالعه کنید.