آشنایی با صمغ درخت بادام و راه‌های درمان آن

آشنایی با صمغ درخت بادام و راه‌های درمان آن

تاریخ انتشار:

14 فروردین 1403

تاریخ بروزرسانی:

14 فروردین 1403

نویسنده:

فرزانه خانی

نظرات:

(2)

سر فصل های این مقاله

درختان بادام از درختانی با سطح کشت وسیع و ارزش اقتصادی بالا محسوب می‌شوند. برای بهره‌وری بالا و برداشت بادام‌هایی باکیفیت باید علاوه بر فراهم‌کردن شرایط محیطی مناسب از سلامت درختان بادام نیز اطمینان حاصل کرد.

ترشح صمغ درخت بادام یکی از مواردی است که سلامت درخت را به خطر می‌اندازد. این صمغ، شیره گیاهی است که بنا به دلایل مختلفی از مسیر آوند خارج شده و به بیرون از درخت ترشح می‌شود.

اگر شما نیز شاهد ترشح صمغ در درختان باغ بادام خود هستید و برایتان سؤال پیش ‌آمده که آیا سلامت درختان در معرض آسیب قرار دارد یا خیر؟ در این نوشته از آشا اگری با ما همراه باشید تا به بررسی عوامل دخیل در بروز این عارضه و راه‌های درمان و پیشگیری از ترشح صمغ در درختان بادام بپردازیم.

خلاصه مقاله
صمغ درخت بادام در اثر آسیب به بافت‌های درخت ایجاد می‌شود.
از عوامل بروز این عارضه می‌توان به تغییرات دمایی و محیطی، حمله آفات و بیماری‌ها، کوددهی نامناسب و استفاده از ادوات آلوده و آسیب ماشین‌آلات کشاورزی اشاره کرد.
برای پیشگیری و درمان ترشح صمغ در درختان باغ بادام باید از ارقام مقاوم استفاده کرد و در برنامه کودی بادام کودهای تقویتی مثل کود پتاس بالا را گنجاند.
همچنین در صورت بروز عارضه، مصرف قارچ‌کش درخت بادام توصیه می‌شود.

صمغ درخت بادام چیست؟

صمغ درخت بادام نوعی شیره گیاهی است که در اثر عوامل مختلفی از مسیر آوندی گیاه خارج شده و در بیرون از درخت روی تنه و شاخه‌های درخت بادام ظاهر می‌شود.

ترشح شیره از درختان یا همان صمغ درخت بادام در برخی موارد بیش‌ازحد بوده و باعث نگرانی باغداران می‌شود و این سؤال را ایجاد می‌کند که آیا این عارضه ممکن است به درخت بادام و محصول نهایی آسیب وارد کند یا خیر؟

اگر شما نیز شاهد ترشح صمغ در درختان باغ خود هستید و به دنبال راهی برای درمان این عارضه هستید در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی چرایی و روش‌های درمان صمغ درخت بادام بپردازیم.

دلایل صمغ زدگی درخت بادام

ترشح صمغ یا انگم در درختان بادام به دلایل مختلفی رخ می‌دهد که عبارت‌اند از:

  • بیماری شانکر باکتریایی درخت بادام

 بیماری گموز یا شانکر باکتریایی در درختان بادام نوعی بیماری قارچی محسوب می‌شود که ریشه و طوقه نهال بادام را در معرض حمله قرار داده و با تکثیر در بافت طوقه و ریشه و تغذیه‌کردن از بافت‌های مذکور باعث ایجاد پوسیدگی در آوند‌های درخت و پوست تنه می‌شود.

محلول پاشی کود فسفیت پتاسیم برای مبارزه با صمغ بادام

ناحیه‌های صدمه‌دیده که اغلب در قسمت طوقه درخت بادام قرار دارند، صمغ ایجاد می‌کنند. دقت داشته باشید که صمغ ترشح شده با شیره گیاهی تفاوت‌هایی دارد و رنگ صمغ به علت وجود بیماری گموز تیره‌رنگ است؛ اما صمغ سالم یا همان شیره گیاهی رنگی شفاف و کهربایی دارد.

  • لکه باکتریایی برگ و میوه

 از علائم بیماری لکه باکتریایی برگ و میوه می‌توان به لکه‌های غربالی روی برگ و میوه اشاره کرد. میوه‌های بادام این لکه‌ها همراه با ترشح صمغ است. زیست‌شناسی و مدیریت و درمان این بیماری مشابه بیماری شانکر باکتریایی یا همان گموز است.

  • شانکر سینوسپورایی

این بیماری بیشتر روی سرشاخه‌ها، شاخه‌های کلفت و تنه درخت بادام ظاهر می‌شود و باعث ایجاد شانکر روی شاخه‌ها و تنه درخت می‌شود.

پوست قسمت‌هایی از تنه بادام که به این بیماری مبتلا شده باشد کمی تیره‌رنگ شده و فرو می‌رود و به‌تدریج تبدیل به شانکر می‌شود. اطراف شانکر‌ها در برخی مواقع شاهد ترشح صمغ درخت بادام خواهیم بود.

  • پوسیدگی فایتوفتورایی

مهم‌ترین عامل نابودی و مرگ درختان بادام پوسیدگی طوقه و ریشه به علت حمله عوامل بیماری‌زای خاکزی است. درختان بادام مبتلا به این باکتری زودتر از سایر درختان خزان می‌کنند، سرشاخه‌ها دچار خشکیدگی می‌شود، برگ درختان بادام کم و کوچک شده و رنگشان سبز – زرد می‌شود.

همراه با فساد بافت طوقه در محل آلودگی، شانکر ظاهر شده و در بیشتر اوقات شاهد ترشح صمغ درخت بادام در این قسمت هستیم.

  • سوسک شاخک بلند رزاسه

 اغلب در مناطق سرد و خشک یا مناطق گرم و خشک شاهد حمله این آفت در درختان بادام هستیم. یکی از علائم وجود این آفت در باغ بادام این است که در قسمتی که لارو به درون سرشاخه‌های جوان درخت نفوذ کرده، مقداری صمغ از سرشاخه‌ها ترشح می‌شود.

استفاده از کود گوگرد برای درخت بادام می‌تواند در مبارزه با انواع آفات مضر موثر باشد و سلامت درختان را تضمین کند.

  • سوسک کاپنودیس

 این سوسک بیشتر در درختان ضعیف بادام مشاهده می‌شود و پوست درختان در ناحیه طوقه ضعیف شده و دچار ترک‌خوردگی می‌شود. در محل این ترک‌خوردگی‌ها شاهد ترشح صمغ درخت بادام خواهیم بود.

  • حمله جوندگان

گاهی در اثر حمله جوندگانی چون موش و خرگوش، پوست تنه درختان بادام دچار خراشیدگی و آسیب شود. همزمان با ضعیف شدن پوست درخت بادام ممکن است در اثر تغییر دمایی شاهد ترک خوردن پوست تنه درخت بادام باشیم. در این قسمت از تنه درخت، امکان ترشح صمغ درخت بادام بیشتر است.

  • تنش دمایی

در اثر بروز تنش دمایی مثل آفتاب‌سوختگی و یا سرمازدگی، بافت‌ها و آوندهای درخت بادام شکننده شده و شاهد ترشح صمغ از این قسمت‌ها خواهیم بود.

ترشح صمغ درخت بادام

ضعف تغذیه‌ای درخت بادام باعث کاهش انعطاف‌پذیری درخت در برابر تنش‌های دمایی شده و پوست تنه درخت به‌راحتی ترک برداشته و صمغ از این قسمت‌ها ترشح می‌شود.

با آبیاری مناسب، تغذیه اصولی و همچنین استفاده از کودهایی همچون کود 10x شوک برای بادام از بروز این مشکلات جلوگیری کنید و درختان خود را مقاوم کنید.

  • خسارت از سوی ابزار و ماشین‌آلات کشاورزی

ممکن است در اثر ضربه ابزار و ماشین‌آلات کشاورزی، پوست تنه درختان بادام دچار آسیب شده و با ضعف درخت و بافت‌های آن شیرابه یا همان صمغ درخت بادام به بیرون تراوش کند.

کنترل و پیشگیری از ترشح صمغ درخت بادام

برای کنترل ترشح صمغ درخت بادام باید ابتدا ریشه این مشکل را پیدا کنید. همان‌طور که ذکر کردیم عوامل مختلفی در ترشح این صمغ در درخت بادام دخیل هستند.

عوامل بیماری‌زای قارچی، عوامل محیطی مثل تنش‌های دمایی و آبیاری، حمله آفات و ضربه ابزارآلات کشاورزی همگی ممکن است باعث آسیب به درخت و ترشح صمغ شوند. برای کنترل ترشح صمغ درخت بادام باید پس از یافتن علت به رفع اصولی آن اقدام نمایید.

تقویت درختان بادام با کودهای مناسب، عدم استفاده از کودهای دامی نپوسیده، استفاده از سموم قارچ‌کش درخت بادام، رعایت تراکم کشت در زمان احداث باغ و همچنین آبیاری مناسب همگی از روش‌های کنترل این عارضه در درخت بادام محسوب می‌شوند.

بهترین کود برای مبارزه با بیماری گموز یا صمغ درخت بادام

کود فسفیت پتاسیم حاوی مقادیر زیادی از پتاسیم، آمینو اسید و فسفر است و به تقویت سیستم ایمنی درخت بادام در برابر انواع بیماری‌ها از جمله صمغ درخت بادام کمک زیادی می‌کند.

به کود فسفیت پتاسیم کود ضدتنش و استرس نیز می‌گویند و قارچ کش درخت بادام برای مبارزه با انواع قارچ‌های درخت بادام از جمله شانکر و سفیدک باکتریایی محسوب می‌شود.

می‌توانید از کود فسفیت پتاسیم برای درختان بادام، قبل از گلدهی، در طول فصل رشد و قبل از برداشت بادام استفاده کنید. در ادامه دو مورد از بهترین کودهای فسفیت پتاسیم موجود در بازار را به شما عزیزان معرفی می‌کنیم:

کود فسفیت پتاسیم شوک

کود فسفیت پتاسیم شوک محصولی از کشور آمریکا و کمپانی پن آمریکا است که در ترکیبات آن پتاسیم، فسفر و آمینو اسید به چشم می‌خورد.

عملکرد اصلی کود فسفیت پتاسیم درمان بیماری‌های قارچی از جمله صمغ درخت بادام و افزایش مقاومت درختان بادام است. می‌توانید به دو روش آبیاری و محلول پاشی از این کود در باغ بادام خود استفاده نمایید.

کود فسفیت پتاسیم بمب

کود فسفیت پتاسیم بمب کودی ضدتنش نیز محسوب می‌شود و در فرآوری آن از فناوری نانو استفاده شده است. نانوساختار بودن این کود باعث افزایش جذب و اثرگذاری بالای کود شده و به سرعت به درمان بیماری‌های قارچی از جمله صمغ درخت بادام کمک می‌کند.

در ترکیبات این کود 52 درصد فسفر وجود داشته و همین امر باعث محافظت بالای درختان در برابر تنش‌ها و آفات می‌شود. از مزایای کود فسفیت پتاسیم می‌توان به بهبود کیفیت ظاهری و اندازه میوه‌های بادام، کاهش ریزش برگ و میوه و افزایش عمر انبارپذیری محصولات اشاره کرد.

نحوه مصرف کود مایع فسفیت پتاسیم

کود مایع فسفیت پتاسیم به دو روش آبیاری و محلول پاشی کاربرد دارد. در کاربرد محلول پاشی برای رفع بیماری‌های قارچی، باید ابتدا کود فسفیت پتاسیم مایع را با آب ترکیب نمایید و سپس با استفاده از سمپاش عمل سمپاشی را انجام دهید. در روش آبیاری نیز باید کود را از طریق سیستم آبیاری درخت بادام وارد باغ نمایید.

مقدار مصرف کود مایع فسفیت پتاسیم

در جدول زیر می‌توانید مقدار استفاده از این کود را در دو روش آبیاری و محلول پاشی مشاهده نمایید:

نحوه مصرفمقدار مصرف
آبیاری
۳۰ تا ۵۰ لیتر به صورت شیر بشکه
محلول پاشی
۵ تا ۲۰ لیتر در ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ لیتر آب

میزان مصرف کود فسفیت پتاسیم به عوامل متعددی مثل نژاد درخت بادام، روش کوددهی، شرایط اقلیمی و کمبودهای خاک و گیاه بستگی دارد. بنابراین توصیه می‌کنیم حتما با کارشناسان متخصص آشا اگری در این زمینه مشورت کنید.

خرید کود فسفیت پتاسیم برای درختان بادام

شما باغداران عزیز برای مبارزه با انواع بیماری‌های قارچی و رفع مشکل صمغ درختان بادام می‌توانید از طریق صفحه «خرید کود فسفیت پتاسیم» از سایت آشا اگری اقدام به خرید بهترین کودهای موثر با عملکرد بالا از دو برند معتبر بمب و شوک نمایید.

سخن پایانی

صمغ درخت بادام ممکن است در اثر عوامل متعددی از جمله حمله آفات و بیماری‌های قارچی، تنش‌های محیطی و آسیب ابزارآلات ایجاد شود.

با شناخت این عوامل، راه‌های پیشگیری و درمان آن و همچنین کاشت ارقام مقاوم بادام می‌توان از بروز این خسارت جلوگیری کرده و محصولی باکیفیت و بازارپسند برداشت نمایید.

مطالب مرتبط

شناخت بهترین روش برداشت بادام به باغداران کمک می‌کند از آسیب رساندن به محصولات جلوگیری کرده و کیفیت آنها را حفظ کنند. در این راستا توصیه می‌کنیم مقاله «برداشت بادام» را مطالعه کنید.
نیتروژن ازجمله عناصر بسیار پر مصرف و ضروری است که در کودهایی همچون کود اوره با درصد بالا وجود دارد. برای آشنایی بیشتر توصیه می‌کنیم مقاله «کود اوره برای بادام» را مطالعه کنید.
کود آمینو اسید یکی از کودهای بسیار پرمصرف و مهم برای افزایش مقاومت درختان بادام است. با مطالعه مقاله «کود آمینو اسید برای بادام» با خواص این کود بیشتر آشنا می‌شوید.

سؤال متداول

مهم‌ترین دلایل ایجاد صمغ در درخت بادام چیست؟

تنش‌های دمایی، آبیاری نامناسب، حمله آفات و بیماری‌ای قارچی از مهم‌ترین علل بروز صمغ در درختان بادام است.

راه‌های درمان صمغ درختان بادام چیست؟

استفاده از قارچ‌کش‌ها و آفت‌کش‌ها، کوددهی و آبیاری مناسب در کنار رعایت تراکم کشت از بهترین روش‌های پیشگیری و درمان صمغ درختان بادام محسوب می‌شد.

صمغ درخت بادام چیست؟

صمغ درخت بادام در واقع همان شیره گیاهی است که در اثر آسیب به آوندها و بافت درخت به بیرون ترشح می‌کند.

شاید دوست داشته باشید
blog-author

نویسنده: فرزانه خانی

«نویسندگی برای من فقط چیدمان کلمات نیست؛ بلکه سفری است به عمق مفاهیم کشاورزی. هر مقاله‌ای که می‌نویسم، آرزو دارم بذر دانشی باشد که در دل مخاطبانم رشد کند و محصولی از امید و آگاهی به بار آورد.»

باتشکر از همراهی و نظردهی شما

بستن

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 4.7 از 3 رای)

data-rating-5 data-rating-4 data-rating-3 data-rating-2 data-rating-1

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri

دیدگاه کاربران

  • asha-agri.com
    15 اردیبهشت 1403 | 09:25
    علی طلب:

    مقاله خوب بود ولی کاملتر نبود? در مورد بادام دیم چیزی ننوشته شده بود درمورد آب و خاک هیچگونه نوشته نشده بود در مورد آبیاری چند روز باید آبیاری کرد یا یک درخت بادام در هفته چند لیتر آب نیاز دارد

    • 15 اردیبهشت 1403 | 09:25
      فرزانه خانی:

      سلام روز بخیر.
      این مقاله درباره بیماری صمغ درخت بادام هست. ما در مقاله «آبیاری درخت بادام» به تمام مواردی که فرمودید اشاره کردیم که می‌تونین مطالعه کنین.

اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
علی طلب
11 ماه قبل

مقاله خوب بود ولی کاملتر نبود? در مورد بادام دیم چیزی ننوشته شده بود درمورد آب و خاک هیچگونه نوشته نشده بود در مورد آبیاری چند روز باید آبیاری کرد یا یک درخت بادام در هفته چند لیتر آب نیاز دارد

comment-form-image-asha-agri