درخت بادام از جمله درختانی است که در مناطق مختلف با اقلیمهای متفاوت قابل کاشت و پرورش است. این درخت به علت میوههای خوشمزه و مغذیاش، از دیرباز مورد توجه باغداران قرار گرفته است. با توجه به نیازهای خاص این درخت و تأثیر شرایط محیطی بر عملکرد آن، فاصله کاشت درخت بادام به عنوان یکی از عوامل کلیدی در افزایش باروری باغات بادام مطرح است.
انتخاب فاصله مناسب برای کاشت نهتنها بر رشد و باردهی درختان تأثیر میگذارد، بلکه میتواند بر روی کنترل آفات، تأمین نور کافی و استفاده بهینه از منابع خاک نیز مؤثر باشد. این مقاله از آشا اگری به بررسی شیوههای مختلف تعیین فاصله کاشت درخت بادام، تأثیرات آن بر کیفیت میوه و عملکرد درختان و همچنین نکات اجرایی مرتبط با کاشت میپردازیم. با ما همراه باشید.
خلاصه مقاله فاصله کاشت درخت بادام یکی از عوامل کلیدی در افزایش تولید و کیفیت میوه این درخت است. انتخاب فاصله مناسب، به شرایط اقلیمی، نوع رقم بادام، وضعیت خاک و تکنیکهای مدیریت باغ از جمله هرس درخت بادام بستگی دارد. رعایت فاصله مناسب باعث بهبود رشد، باردهی و کنترل بهتر آفات و بیماریها میشود. فاصله استاندارد کاشت درخت بادام در کشت دیم و آبی تفاوت دارد. |
بهترین فاصله کاشت درخت بادام چقدر است؟
یکی از مهمترین مواردی که هنگام کشت درخت بادام باید در نظر داشت، فاصله درختان از یکدیگر است. اگر فاصله درختان بیش از حد نزدیک باشد، روی رشد و میوهدهی درختان اثر گذاشته و باعث کاهش آن میشود. مقدار باردهی درخت بادام علاوه بر رعایت فاصله کاشت به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که در مقاله «درخت بادام چند ساله بار میدهد» میتوانید از این فاکتورها آگاه شوید و آنها را در باغ خود اعمال کنید.
رعایت فاصله استاندارد کاشت درخت بادام همچنین باعث سهولت عملیات داشت و برداشت میشود. فاصله استاندارد کاشت درخت بادام بسته به شرایط اقلیمی منطقه، شرایط کاشت درخت بادام، نوع پایه و رقم بادام متغیر است. برای آشنایی با نکات کاشت درخت بادام میتوانید به مقاله «کاشت بادام» مراجعه و با شرایط محیطی و تغذیهای لازم برای پرورش هر چه بهتر این درخت آشنا شوید.
در اراضی شیبدار با شیب تند، درختان بادام روی خطوط تراز یا روی سطوح تراس بندی شده قرار میگیرند. توصیه میشود درختان بادام را نزدیک لبه تراس بکارید تا بتوان از ماشین آلات مکانیزه سبک و دستی مثل روتیواتور دستی و … استفاده کرد. عدم توجه به فاصله مناسب کاشت درخت بادام ممکن است منجر به مشکلات زیر شود:
- کاهش کیفیت و کمیت باردهی
- سختتر شدن فرایند برداشت میوه
- رقابت بر سر نور و مواد مغذی در درختان نزدیک به هم
- افزایش خطر ابتلا به بیماریها و آفات به دلیل تراکم بالای درختان
بنابراین لازم است با توجه به فاکتورهای مذکور حتماً بهترین فاصله کاشت درخت بادام را در باغ خود اعمال نمایید.
فاصله کاشت درخت بادام در کشت آبی و دیم
همانطور که گفتیم فاصله کاشت درخت بادام به شیب زمین و نوع سیستم کاشت از جمله دیم و آبی بستگی دارد. فاصله استاندارد کشت درخت بادام در شرایط دیم با هدف جمع آوری آب باران از حوزههای آبگیر، بیشتر از کشت آبی است. برای آشنایی با «نحوه آبیاری درخت بادام» در کشتهای آبی و دیم میتوانید مقاله پیوستشده را مطالعه نمایید.
در کشت دیم فواصل بین درختان بر اساس میزان بارندگی و شیب زمین متغیر است که حداقل از 7*7 تا 12*12 متر انتخاب میشود. در جدول زیر میتوانید فاصله کاشت درختان بادام و تراکم کشت را بر اساس میزان بارندگی سالیانه مشاهده نمایید:
میزان بارندگی سالیانه (بر حسب میلیمتر) | فاصله کاشت | تراکم (تعداد اصله در هکتار) |
200-100 | 12*12 | 70 |
300-200 | 10*10 | 100 |
400-300 | 9*9 | 125 |
500-400 | 8*8 | 150 |
بیشتر از 500 | 7*7 | 200 |
تهیه نقشه کاشت درخت بادام و رعایت فواصل استاندارد
قبل از انجام هرگونه کاری روی زمین، باید ابتدا نقشهای از زمین مورد نظر تهیه کرد. ابتدا باید بر روی کاغذ فاصله ۷ متر را در جهت شیب به عنوان فاصله بین ردیفها در نظر بگیرید. اگر زمین در شیب شمالی باشد، جهت ردیفها شرقی – غربی میشود که با توجه به شرایط نوری زیاد در کشور ما جهت مناسبی برای کشت دیم درخت بادام است.
در شرایطی که تعداد ساعات تابش نور خورشید کمتر است، بهتر است جهت ردیفهای کشت درخت بادام شمالی – جنوبی باشد. فاصله درختان بادام روی ردیفها هم در شرایط دیم بهتر است ۷ متر باشد. در مناطقی با بارندگی بیش از ۵۰۰ میلیمتر میتوان فاصله را کمتر و ۶ متر نیز در نظر گرفت. فاصله کاشت درخت بادام در شیبهای بیشتر به خطوط تراز بستگی دارد.
آرایش ردیفهای درختان بادام
آرایش کاشت درختان بادام را طوری انتخاب کنید که پس از اتمام کاشت ردیف اول شروع اولین درخت در ردیف دوم با فاصله به میزان نصف فاصله دو درخت در ردیف اول آغاز شود. این روش را برای ردیفهای شمارههای فرد همچون ردیف اول و ردیفهای شمارههای زوج همچون ردیف دوم تکرار کنید.
سخن پایانی
در نهایت، تعیین فاصله مناسب برای کاشت درخت بادام یکی از مهمترین جوانب مدیریت باغ بادام محسوب میشود. با توجه به نیازهای نوری، آبی و غذایی درختان، فاصلههای مختلف میتوانند نتایج متفاوتی در باردهی و کیفیت میوه داشته باشند.
تحقیقات نشان داده است که فاصلههای نزدیک و یا دور میتوانند تأثیرات مثبت و منفی در عملکرد درختان داشته باشند، بنابراین باغداران باید با توجه به نوع کاشت، اقلیم و همچنین تکنیکهای هرس و آبیاری، بهترین فاصله را برای کاشت درخت بادام انتخاب کنند. توجه به این نکات میتواند به افزایش بهرهوری و کیفیت محصولات باغی بهویژه در کاشت بادام کمک شایانی کند.
مطالب مرتبط
یکی از مهمترین عوامل افزایش باردهی درخت بادام و جلوگیری از سیاه شدن و کاهش کیفیت مغز بادام رعایت روش برداشت و زمان برداشت محصول درخت بادام است. روشهای مختلفی برای برداشت بادام از جمله روش دستی و مکانیزه وجود دارد که در مقاله «برداشت بادام» میتوانید به مطالعه آن بپردازید. انتخاب نهال سازگار با شرایط اقلیمی منطقه موردنظر شما باعث رشد سالم درخت و جلوگیری از آسیبهایی چون سرمازدگی و کاهش هدررفت وقت و انرژی باغدار میشود. به همین منظور ما مقاله بهترین «نهال بادام برای مناطق سردسیر» را برای شما گردآوری کردهایم. |
سؤال متداول
فاصله کاشت درخت بادام به چه مواردی بستگی دارد؟
فاصله بین کاشت درخت بادام به مواردی چون میزان بارندگی، شرایط اقلیمی، نوع کشت و نوع رقم بادام بستگی دارد. برای مثال فاصله کاشت درخت بادام آذر با فاصله کاشت درخت بادام مامایی ممکن است متفاوت باشد.
اگر فاصله کاشت بهدرستی انتخاب نشود، چه مشکلاتی ممکن است به وجود آید؟
رقابت بر سر مواد مغذی، افزایش خطر بیماریها و آفات، دشواری برداشت و کاهش کیفیت محصول نهایی از مهمترین مشکلات است.
آیا فاصله بین کاشت درخت بادام در کشت دیم و آبی متفاوت است؟
بله فاصله استاندارد کاشت درخت بادام در شرایط دیم به منظور جمع آوری آب باران از حوزههای آبگیر بیشتر از کشت آبی است.
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز 3 / 5. تعداد امتیاز: 178
تا الان امتیازی ثبث نشده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.
با سلام. من به جای نظر دادن سوال دارم که اگر درخت بادام به صورت دیم کشت شود ولی بتوان آبیاری قطره ای کرد برای هر درخت چند لیت آب لازم داریم و چند بار در سال باید آبیاری را تکرار کرد
سلام روز بخیر.
برای پاسخ دادن به این سوال باید آب و هوای منطقه و میزان بارندگی بررسی بشه.