بهترین زمان کوددهی درخت سیب + کامل‌ترین برنامه کوددهی سیب

بهترین زمان کوددهی درخت سیب + کامل‌ترین برنامه کوددهی سیب

تاریخ انتشار:

10 اردیبهشت 1404

تاریخ بروزرسانی:

10 اردیبهشت 1404

دسته بندی :

برنامه غذایی / باغداری

نویسنده:

هانیه خانی

نظرات:

(0)

سر فصل های این مقاله

درختان سیب یکی از مهم‌ترین و محبوب‌ترین درختان میوه در سراسر جهان و ایران هستند. برای رسیدن به حداکثر تولید، افزایش عمر درختان و بهبود کیفیت محصول باید وضعیت تغذیه درختان سیب را به‌دقت مدنظر قرار داد و بهترین زمان کوددهی درخت سیب را متناسب با هر مرحله از رشد تعیین کرد.

شناخت مراحل مختلف رشد درخت سیب و نیازهای کودی آن در هر مرحله، به باغداران این امکان را می‌دهد که با استفاده از ترکیبات کودی مناسب، از هدررفت منابع و مواد مغذی جلوگیری کرده و رشد سالم درختان خود را تضمین کرده و سودآوری خود را چند برابر کنند.

در این مقاله از آشا اگری به بررسی برنامه کوددهی سیب بر اساس مراحل رشد خواهیم پرداخت و بهترین کودها را به همراه نحوه مصرف آن‌ها معرفی می‌کنیم.

خلاصه مقاله
تدوین برنامه کوددهی سیب بر اساس مراحل رشد و با در نظر گرفتن شرایط اقلیمی و نتایج آزمایش خاک، در افزایش باروری و کیفیت محصولات این درختان اهمیت بالایی دارد.
بهترین زمان کوددهی درخت سیب مراحل آب استارت، تورم جوانه‌ها، فندقی شدن میوه، رنگ گرفتن میوه‌ها و پس از برداشت است.
کودهای حاوی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم و بور، فولویک اسید، ریزمغذی‌ها، فروت ست، آمینو اسید و نیترات کلسیم، نقش مهمی در تغذیه این درخت و افزایش باردهی و سلامت آن دارند.

جدول سمپاشی درخت سیب

درابتدا به طور خلاصه جدول کوددهی درخت سیب را در هر مرحله از رشد برای شما عزیزان گرد آوری کرده‌ایم:

مرحله رشدتوصیه کودی (بر اساس کودهای برند کرافت و شوک)نحوه مصرف
آب استارتکود روت گرو کرافت + کود فولویک اسید کرافت + کود ازت شوک + کود گلدن گرو کرافتآبیاری
تورم جوانه‌هاکود فروت ست کرافت + کود آمینو اسید کرافتمحلول پاشی
فندقی شدن میوه‌هاکود کلسیم بور کرافتمحلول پاشی
درشت شدن میوه‌هاکود سه بیست کرافتآبیاری
رنگ گرفتن میوه‌هاکود کالر مکس کرافتمحلول پاشی
بعد از برداشت اولکود فروت ست کرافتمحلول پاشی
بعد از برداشت دومکود نیترات کلسیم شوکآبیاری

برنامه کوددهی درخت سیب بر اساس مراحل رشد

برای پرورش درختانی سالم با محصولاتی بازارپسند باید برنامه کوددهی سیب بر اساس مراحل رشد درخت تدوین شود.

دقت داشته باشید برنامه تغذیه‌ای و کود دهی درخت سیب در اقلیم‌های مختلف متفاوت بوده و طبق شرایط آب‌وهوای منطقه و شرایط خاكی تعیین می‌شود؛ بنابراین انجام آزمون خاک و تجزیه برگ ضروری است. در ادامه به بررسی برنامه کودی سیب بر اساس مراحل رشد پرداخته و نیاز غذایی گیاه را در هر مرحله از رشد بررسی می‌کنیم.

کوددهی درخت سیب در مرحله آب استارت

آب استارت درختان میوه، از جمله سیب، یکی از مراحل کلیدی آغاز فصل رشد است که با هدف تأمین رطوبت خاک و فراهم کردن عناصر غذایی انجام می‌شود.

این آبیاری اولیه معمولاً از اواسط اسفند تا اوایل فروردین انجام شده و نقش مهمی در توسعه ریشه و افزایش کیفیت محصولات دارد. اگر نمی‌دانید اهمیت آب استارت درخت چیست و چگونه باید آن را انجام داد، مقاله «آب استارت درختان میوه» برای شماست.

برنامه کوددهی سیب هنگام آب استارت

در این مرحله، کوددهی مناسب اهمیت ویژه‌ای دارد. استفاده از کود روت گرو کرافت با خلوص ۵۷ درصد فسفر، به تقویت ریشه‌ها، رشد جوانه‌های جانبی و افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش‌های محیطی کمک می‌کند.
 همچنین مصرف کود ازت ۴۲ درصد شوک برای تأمین نیتروژن مورد نیاز رشد سریع برگ‌ها و شاخه‌ها، تمایز جوانه‌های گل و بهبود تولید میوه ضروری است.

برای افزایش جذب عناصر غذایی و بهبود ساختار خاک، استفاده از کود فولویک اسید کرافت پیشنهاد می‌شود که باعث فعالیت بیشتر میکروارگانیسم‌های مفید و افزایش حاصلخیزی خاک می‌گردد.

علاوه بر این، کود گلدن گرو کرافت با ترکیبی از عناصر ماکرو و میکرو، رشد بهتر درختان سیب، تقویت گل‌انگیزی و تشکیل میوه‌های سالم را در آغاز فصل رویشی تسهیل می‌کند.

  • توصیه کودی: کود روت گرو کرافت + کود فولویک اسید کرافت + کود ازت شوک + کود گلدن گرو کرافت
  • روش مصرف: آبیاری

برنامه کودی سیب در مرحله تورم جوانه‌ها

مرحله تورم جوانه‌ها پیش از گلدهی، بهترین زمان برای کوددهی درخت سیب با کود فروت ست کرافت و آمینو اسید کرافت است. در این زمان که جذب عناصر غذایی از خاک محدود می‌شود، محلول‌پاشی با این کودها به تحریک جوانه‌های رویشی و زایشی و افزایش درصد لقاح کمک می‌کند.

برنامه کوددهی درخت سیب هنگام تورم جوانه ها

کود فروت ست کرافت با ترکیب عناصر ماکرو و میکرو، باعث بهبود جوانه‌زنی، کاهش ریزش شکوفه‌ها، تقویت سوخت‌وساز گیاه و افزایش مقاومت درخت در برابر سرما و تنش‌های محیطی می‌شود. تغذیه با «کود فروت ست برای سیب» همچنین به بهبود گرده‌افشانی، رشد بهتر لوله گرده و موفقیت در عمل لقاح کمک کرده و ریزش گل‌ها را کاهش می‌دهد.

علاوه بر این، استفاده از آمینو اسید کرافت روند فتوسنتز و تولید کلروفیل را تقویت کرده و موجب سرسبزی و شادابی باغ سیب در بهار می‌شود. برای آشنایی با سایر مزایای کود فروت ست و ترکیبات ظلایی آن مقاله «کود آمینو اسید برای سیب» را بررسی کنید.

توصیه کودی: کود فروت ست کرافت + کود آمینو اسید کرافت

روش مصرف: محلول پاشی

برنامه کوددهی سیب در مرحله فندقی شدن

در مرحله فندقی شدن میوه، حتماً در برنامه کوددهی سیب باید دو عنصر کلسیم و بور را جای دهید. کلسیم یکی از عناصر کلیدی در تشکیل دیواره سلولی گیاهان است که موجب استحکام بافت‌ها و افزایش مقاومت در برابر صدمات مکانیکی، آفات و بیماری‌ها می‌شود.

کمبود کلسیم در میوه‌ها باعث افت کیفیت طعم، تغییر شکل، ریزش زودرس و کاهش دوام انباری شده و ناهنجاری‌هایی مانند لکه تلخی و اسکالد را به همراه دارد. بور نیز نقش بسیار مهمی در تشکیل میوه و ویژگی‌های کمی و کیفی آن دارد که در مقاله «تاثیر بور بر رنگ گیری و طعم میوه» می‌توانید با اثرات این ریزمغذی بیشتر آشنا شوید.

بهترین زمان کوددهی درخت سیب

در مرحله فندقی شدن میوه، استفاده از کود کلسیم بور کرافت (CalBor) اهمیت ویژه‌ای دارد. این کود با ترکیب غنی از کلسیم و بور، تقسیم سلولی را افزایش داده و ساختار داخلی میوه را تقویت می‌کند، که نتیجه آن بهبود کیفیت، جلوگیری از ترک‌خوردگی و کاهش بروز بیماری‌ها است.

همچنین کل بور کرافت با افزایش استحکام دم میوه‌ها، ماندگاری و کیفیت محصولات را در انبار بهبود می‌بخشد. از دیگر مزایای این کود می‌توان به کاهش ریزش گل و میوه، افزایش مقاومت در برابر تنش‌های محیطی و ارتقای سلامت کلی گیاه اشاره کرد.

توصیه کودی: کود کلسیم بور کرافت

روش مصرف: محلول پاشی

برنامه کودی سیب هنگام درشت شدن میوه

در مرحله رشد و درشت شدن میوه‌های سیب، باید از کودهای متعادل که حاوی درشت‌مغذی‌های اولیه باشند به‌صورت آبیاری استفاده کرد. در همین راستا کود npk سه بیست آلمانی کرافت با ترکیب متعادل نیتروژن، فسفر و پتاسیم و برخی از ریزمغذی‌ها، موجب تحریک رشد رویشی، بهبود کیفیت میوه‌ها و کاهش تنش‌های محیطی می‌شود.

یکی از ویژگی‌های بارز این کود، تأثیر سریع آن بر روی گیاه پس از آبیاری است که موجب بهبود سرسبزی و شادابی گیاهان می‌شود. همچنین، این کود سطح فتوسنتز را از طریق تقویت رشد برگ‌ها افزایش می‌دهد. برای اطلاع از موجودی کود سه بیست کرافت و بررسی سایر کودهای ان پی کا در وبسایت ما، می‌توانید به صفحه «کود npk» مراجعه کنید.

پتاسیم به‌عنوان یکی از عناصر کلیدی برای رشد میوه در این مرحله، اهمیت ویژه‌ای دارد. هنگام درشت شدن و گردویی شدن میوه، پتاسیم باعث افزایش تقسیمات سلولی و در نتیجه حجیم شدن میوه می‌شود.

کمبود پتاسیم می‌تواند به عواقب نامطلوبی منجر شود؛ درختانی که از کمبود پتاسیم رنج می‌برند، معمولاً تاج کوچک‌تری داشته و میوه‌ها نیز از نظر اندازه و رنگ کیفیت پایین‌تری خواهند داشت. کمبود شدید پتاسیم می‌تواند تأثیر منفی در گل‌دهی و تشکیل میوه‌ها داشته باشد و در شرایط حاد، باعث تغییر رنگ برگ‌ها و سوختگی لبه‌های آن‌ها گردد.

تغذیه درخت سیب هنگام درشتی میوه ها

برای آشنایی با سایر مزایای عنصر درشت مغذی پتاسیم برای درختان سیب می‌توانید مقاله «کود پتاس برای درخت سیب» را مطالعه کنید. همچنین، نیتروژن برای رشد و نمو درختان سیب و تشکیل جوانه‌های گل اساسی است. این عنصر علاوه بر جلوگیری از ریزش گل‌ها، به افزایش اندازه میوه‌ها کمک می‌کند

توصیه کودی: کود سه بیست کرافت

روش مصرف: آبیاری

تغذیه درخت سیب در مرحله رنگ‌پذیری

برای اینکه درختان سیب رشد کافی و سالمی داشته باشند باید پتاسیم به مقدار کافی در اختیار داشته و جذب کنند. پتاسیم از این نظر که تأثیر مهمی بر روی اندازه، شکل، رنگ، قند، مزه و طول عمر محصولات دارد، یکی از عناصر مهم در کیفیت میوه سیب می‌باشد.

در مرحله رنگ‌گیری میوه‌های سیب، بهترین زمان مصرف کود کالر مکس از برند کرافت است. این کود با درصد بالای پتاسیم، به شدت در بهبود استحکام سلولی میوه‌ها نقش دارد و به حفظ طراوت و شادابی میوه‌ها کمک می‌کند.

پتاسیم با افزایش فعالیت آنزیم‌ها، فرآیند رنگ‌پذیری میوه‌ها را تسهیل کرده و به فعال‌سازی و سنتز پیگمنت‌ها کمک می‌کند. ریزمغذی‌هایی مثل آهن نیز در ترکیبات این کود وجود دارند که باعث تقویت رنگ‌گیری و درخشندگی میوه‌ها می‌شوند. اگر می‌خواهید بیشتر با فرآیند رنگ‌گیری میوه‌های درخت سیب و نکات مصرف کودهای مخصوص رنگ‌آوری آشنا شوید، مقاله «کود رنگ گیری سیب» برای شماست.

برنامه کودی سیب هنگام رنگ گیری میوه

علاوه بر این، پتاسیم به جلوگیری از اکسیداسیون و حفظ تعادل آبی در میوه‌ها کمک می‌کند که این عوامل همگی برای داشتن میوه‌هایی با رنگ‌دانه‌های آنتوسیانین بیشتر و پوستی با رنگ زیبا و جذاب اهمیت دارند.

این کود همچنین کیفیت و طعم میوه‌ها را بهبود می‌بخشد و مقاومت آن‌ها را در برابر بیماری‌ها و آسیب‌های محیطی افزایش می‌دهد. برای آشنایی با سایر کودهای مخصوص رنگ‌پذیری میوه می‌توانید به صفحه «کود رنگ دهی میوه» مراجعه و از قیمت و ترکیبات هر یک مطلع شوید.

توصیه کودی: کود کالر مکس کرافت

روش مصرف: محلول پاشی

اولین اقدام بعد از برداشت

پس از برداشت میوه‌های درخت سیب، توجه به تغذیه و برنامه کوددهی سیب اهمیت ویژه‌ای دارد، چرا که گل‌انگیزی و تشکیل جوانه‌های گل برای سال آینده عمدتاً در تابستان و بعد از برداشت انجام می‌شود.

به همین دلیل، استفاده از کودهای مناسب از جمله فروت ست پس از برداشت می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر افزایش محصول سال آتی بگذارد.

برنامه کودی سیب بعد از برداشت

به‌منظور تأمین انرژی از دست رفته درخت و جلوگیری از پدیده سال‌آوری، مصرف کود فروت ست به‌صورت محلول‌پاشی توصیه می‌شود. درختان چنانچه در یک سال بار زیادی داشته باشند در سال بعد بی‌بار یا کمبار خواهند بود که به این خاصیت سال آوری گفته می‌شود.

کود فروت ست کرافت ترکیبی متعادل از عناصر درشت و ریزمغذی است. با محلول پاشی آن بعد از برداشت اول، مقاومت گیاه در برابر سرما افزایش یافته و از سال‌آوری جلوگیری می‌شود. باردهی و کیفیت محصول در سال‌های آینده نیز افزایش چشمگیری می‌یابد.

توصیه کودی: کود فروت ست کرافت

روش مصرف: محلول پاشی

دومین اقدام بعد از برداشت

دومین اقدام بعد از برداشت محصول، کوددهی درخت سیب با «کود ضد تنش و استرس»، نیترات کلسیم است. می‌توانید بعد از برداشت محصول به‌منظور جبران کمبودهای خاک از این کود به صورت آبیاری استفاده کنید.

این کود برای افزایش مقاومت درختان در برابر تنش‌های محیطی و سرمای زمستان نیز مؤثر است. در طول فصل رشد و باردهی، درختان به مقادیر زیادی کلسیم نیاز دارند و به همین دلیل آبیاری با نیترات کلسیم در این زمان به ترمیم بافت‌ها کمک می‌کند.

استفاده از کود نیترات کلسیم شوک، مزایایی همچون پیشگیری از بیماری‌های گیاهی مثل لکه تلخ سیب و پوسیدگی میوه و حمله آفات و حشرات را نیز به همراه دارد و همچنین به افزایش جذب سایر عناصر غذایی از قبیل پتاسیم و منیزیم کمک می‌کند.

توصیه کودی: کود نیترات کلسیم شوک

روش مصرف: آبیاری

نکات مهم برای تدوین برنامه کوددهی سیب

از مهم‌ترین نکاتی که هنگام تدوین برنامه کوددهی سیب باید در نظر داشته باشید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • از مصرف زیاد کودهای نیتروژنی در اواخر فصل رشد پرهیز کنید؛ زیرا باعث کاهش کیفیت رنگ، طعم و انبارمانی میوه می‌شود. همچنین مقاومت درختان در برابر آفات و بیماری‌ها کاهش می‌یابد.
  • محلول پاشی را زمانی انجام دهید که دمای هوا خنک باشد و 48 ساعت قبل و بعد از آن بارندگی نباشد.
  • برای زمین‌هایی که خاک شوری دارند از کود گوگرد استفاده کنید.
  • هر نوع توصیه کودی بر اساس نتایج آزمون خاک صورت گیرد.
  • توضیحات مورد نیاز برای نحوه مصرف و مقدار مصرف هر کود را در صفحه هر محصول توضیح داده‌ایم که با مراجعه به آن صفحه می‌توانید اطلاعات کامل را به دست بیاورید.
  • حتماً برای کوددهی گیاهان خود از کودهای اصل و مرغوب استفاده کنید و از تهیه کودهای بی‌کیفیت و تقلبی پرهیز کنید.
نکات برنامه کودی درخت سیب

از طریق صفحه «خرید کود» در وبسایت آشا اگری می‌توانید به بررسی تمامی کودهای مذکور در این مقاله بپردازید و این کودها را در بسته‌بندی‌های کاربردی ثبت سفارش کنید.

سخن پایانی

یک برنامه کودی مناسب برای درختان سیب باید به‌طور دقیق و متناسب با مراحل رشد درخت طراحی شود. با رعایت این اصول و توجه به نیازهای خاص درخت سیب و انتخاب بهترین کود، باغداران می‌توانند به باردهی بیشتر، کیفیت عالی میوه‌ها و در نهایت سودآوری بیشتر دست یابند.

جدول کوددهی سیب در این مقاله توسط بهترین کارشناسان باغداری تیم آشا اگری تهیه شده است که در پشت آن سال‌ها تجربه و همکاری‌های متعدد با باغداران سیب در مناطق مختلف نهفته است.

مطالب مرتبط

برای داشت سیب‌هایی باکیفیت و در تناژ بالا یکی از مهم‌ترین اقدامات، تلاش در راستای حفظ شکوفه‌های درخت است. در همین راستا باید از کودهای افزایش گلدهی استفاده کنید. برای آشنایی با انواع این کودها، قیمت و آنالیز هرکدام به صفحه «کود افزایش گلدهی» مراجعه نمایید.
یکی از بهترین روش‌های کوددهی درختان سیب روش حفر چاله یا روش چالکود است. برای آشنایی با مزایای چالکود، کودهای مورد استفاده و نحوه انجام آن مقاله «چالکود درختان میوه» را مطالعه کنید.

سوال متداول

بهترین زمان کوددهی درخت سیب چه زمانی است؟

برنامه کوددهی سیب از مرحله آب استارت آغاز شده و تا پس از برداشت نیز ادامه دارد.

کوددهی درختان سیب به روش آبیاری بهتر است یا محلول پاشی؟

زمانی که درختان قدرت جذب از طریق برگ و شاخه را ندارد توصیه می‌کنیم از روش کودآبیاری استفاده کنید. در روش محلول پاشی کود به‌سرعت از طریق برگ، شاخه و تنه درخت جذب شده و برای رفع سریع کمبود مواد مغذی کاربردی است.

برای رنگ بهتر میوه‌های درخت سیب از چه کودی باید استفاده کنیم؟

برای رنگ‌پذیری بهتر سیب‌ها باید از کود کالر مکس کرافت به صورت محلول پاشی استفاده کنید. پتاسیم و ریزمغذی‌های موجود در این کود با افزایش سنتز رنگدانه آنتوسیانین، باعث بهبود رنگ گیری پوست میوه در ارقام مختلف سیب می‌شود.

شاید دوست داشته باشید
blog-author

نویسنده: هانیه خانی

من یک نویسنده هستم که با اشتیاق به کشاورزی مینویسم، دنیای سبز باغبانی را به تصویر میکشم تا به مخاطبانم کمک کنم با این حرفه بیشتر آشنا شوند و با مطالعه مقالات من محصولات بهتری پرورش دهند.

باتشکر از همراهی و نظردهی شما

بستن

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 0 از 0 رای)

data-rating-5 data-rating-4 data-rating-3 data-rating-2 data-rating-1

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri

هیچ نظری هنوز ارسال نشده است.

[wpdiscuz_comments]
comment-form-image-asha-agri