بهترین روش آبیاری درخت پسته برای افزایش بازدهی
سر فصل های این مقاله
مسلماً یکی از نیازهای اساسی و اولیه درختان مختلف از جمله درخت پسته، نیاز به آب برای رشد و همینطور جذب مواد غذایی است.
اگر شما قصد کاشت درخت پسته را دارید، باید به شیوه صحیح و در زمان مناسب آن را آبیاری کنید تا درخت بتواند به بهترین شکل از آب بهره ببرد. آبیاری درختان پسته به روشهای مختلف انجام میشود که ما در ادامه قصد داریم در مورد بهترین روش آبیاری درخت پسته، توضیحاتی را ارائه دهیم.
خلاصه مقاله در این مقاله تلاش میکنیم تا شما را درباره روشهای آبیاری درختان پسته راهنمایی کنیم. با توجه به آنکه درخت پسته بسیار حساس است، بنابراین کشاورزان محترم باید نهایت صبر و حوصله را در کشت آن خرج کنند. به روش های مختلفی میتوان اقدام به آبیاری درختان پسته نمود. روش غرقابی، قطرهای، بارانی، شیاری، تحت فشار از جمله روش های مهم در آبیاری درختان پسته محسوب میشود. در ادامه بهترین روش آبیاری درختان پسته را به طور مفصل توضیح خواهیم داد. |
بهترین روش آبیاری درخت پسته چیست؟
اگر بخواهیم در مورد بهترین روش آبیاری درختان پسته صحبت کنیم، باید بگوییم که آبیاری صحیح هر درختی، با توجه به فاکتورهای مختلفی انجام میشود. آبیاری هر درختی با توجه به فصل آبیاری، نوع آب و هوا، جنس و بافت خاک، اقلیم منطقه، نوع درخت و همینطور سن درخت انجام میشود.
این یک امر مشخص است که برای آبیاری باغهای پسته و سایر باغها، باید از روشی استفاده کرد که علاوه بر افزایش تولید و عملکرد محصول، در مصرف آب هم صرفهجویی به عمل آید.
همینطور از شسته شدن خاک و خسارت وارد شدن هم، جلوگیری شود. به طور کلی باید گفت که روشهای آبیاری که در کشور رایج هستند، عبارتند از:
● آبیاری غرقابی
آبیاری غرقابی با استفاده از گرانش، آب را به زمینهای کشاورزی میرساند و تحت فشار هم نیست. مزیت این روش این است که اقتصادی است، رطوبت خاک را در قسمت ریشه افزایش میدهد و معایب آن هم، این است که در استفاده از آب ناکارآمد است و استفاده از آن در خاکهای شنی، صحیح نیست.
● آبیاری قطرهای
آبیاری قطرهای همانطور که از نامش مشخص است، به صورت قطرهای و با استفاده از قطره چکان درختان را آبیاری میکند. از جمله مزیتهای این روش، این است که آسانترین راه آب دادن به گیاه است و کمبود رطوبت خاک را هم برطرف میکند.
از جمله معایب این روش هم، گرفتگی به خاطر ریز بودن قطره چکانها توسط مواد معدنی، تجمع نمک در سطح خاک و غیره هستند. امکان استفاده از کودهای مایع همچون بهترین کود برای درخت پسته در این روش امکان پذیر است و راندمان کوددهی را افزایش میدهد.
● آبیاری شیاری
در آبیاری شیاری، کانالهایی موازی و کم عرض در جهت شیب زمین ایجاد میشوند و آب به آرامی از آنها عبور میکند. صرفهجویی در زمان، هزینه اولیه کم و غیره، جزء مزایای این روش و آب زیاد و فرسایش خاک هم، جزء معایب آن هستند.
● آبیاری تحت فشار
آبیاری تحت فشار، به این شکل است که توزیع آب در مزرعه، به وسیله لوله و همینطور فشاری که توسط پمپ و ختلاف ارتفاع تولید میگردد، انجام میشود.
توزیع نسبتاً یکنواخت آب داخل مزرعه، افزایش سطح زیر کشت، افزایش راندمان آبیاری در مزرعه و غیره، جزء مزایای این روش به حساب میآیند. در مقابل هزینه زیاد این آبیاری، صحیح نبودن این روش آبیاری در زمانی که باد شدید میوزد یا هوا بیش از حد گرم است، جزء معایب آن هستند.
در کل باید بگوییم که بهترین روش آبیاری درخت پسته، روش آبیاری قطرهای است که این روش یکی از بهترین روشهای آبیاری باغات پسته به حساب میآید. مزیت این روش، این است که میتواند در جهت کاهش آب مصرفی و همینطور افزایش محصول، عملکرد خوبی داشته باشد.
بهترین زمان آبیاری درخت پسته
پسته یک محصول بومی غرب آسیا است که به صورت خاص در مناطق نیمه خشک خاورمیانه و همینطور مناطق مدیترانهای، به عمل میآید. لازم به ذکر است که درخت پسته در خشکی هم، تحمل بالایی از خود نشان میدهد و میتواند در شرایط تنش آبی شدید هم، زنده بماند.
با این وجود درخت پسته برای این که بتواند عملکرد مطلوبی داشته باشد، نیاز به آب دارد. با توجه به مطالعات، مشخص شده است که آبیاری پسته به ویژه در فصل تابستان، منجر به افزایش بهرهوری این محصول میشود.
مسلماً شما باید زمان مناسب آبیاری پسته را در نظر بگیرید و در این باره باید بگوییم که طلاییترین زمان برای آبیاری درخت پسته، فصل تابستان و ماه تیر است.
برای این که آبیاری درخت پسته را در تیر ماه انجام دهید، سه دلیل اصلی وجود دارد که این سه دلیل اهمیت این موضوع را مشخص میکنند. این دلایل شامل:
● وجود روزهای گرم طولانی تابستان در این ماه؛
● پرجمعیتترین نسل پسیل در تیر ماه؛
● شروع مغز بستن پسته در تیر ماه.
آبیاری نهال پسته تازه کاشته شده
توصیه میکنیم که آبیاری نهال پسته تازه کاشته شده را در همان ساعات ابتدایی بعد از کاشت نهال انجام دهید.
دوره آبیاری نهال پسته، به عوامل متعددی بستگی دارد که این عوامل شامل بافت خاک، سن نهال و شرایط آب و هوایی هستند. به خاطر داشته باشید که از آبیاری بیش از حد نهال برای رشد سریعتر و بیشتر آن خودداری کنید. توجه داشته باشید که رطوبت اضافی، میتواند برخی از باکتریها و همینطور قارچهای خاکزی را فعال کند.
زمان آبیاری درخت پسته در بهار
مسلماً شما باید زمان آبیاری درخت پسته در هر فصل را به خوبی بدانید. به عنوان مثال برای آبیاری درخت پسته در بهار، باید بدانید که در این دوره پستهها به شکل نخودی در میآید و نیاز به دریافت آب خواهند داشت.
از این رو نیاز به آبیاری درخت پسته در دوران تشکیل میوه بیشتر میشود. در روش غرقابی، اولین دوره آبیاری درختان در سال نو، پس از تشکیل میوه انجام میشود و درختانی که به خوبی آبیاری میشوند، محصول دهی بیشتر و همینطور پستههای خندانتری خواهند داشت.
آب مورد نیاز درخت در هر مرحله آبیاری، در اواسط اردیبهشت تا آخر فصل بهار، بین ۱۳۰ تا ۱۵۰ لیتر به ازای هر درخت پسته است. همچنین برای کوددهی درخت پسته در بهار میتوانید از کودهای مورد نیاز همراه با آبیاری استفاده کنید.
زمان ابیاری درخت پسته در تابستان
آبیاری درخت پسته در تابستان هم، مقولهای جدا به حساب میآید و شما در فصل تابستان، باید درختان را آبیاری تا عمق یک متری بکنید. معمولاً نیاز آبی درختان پسته در ماه تیر و مرداد بیشتر میشود.
از این رو باید فواصل آبیاری درخت پسته را با توجه به میزان بارندگی و همینطور گرمای هوا کاهش و افزایش دهید. آب مورد نیاز در هر مرحله آبیاری، در تیر ماه تا زمان برداشت میوه به صورت متوسط، بین ۱۷۰ تا ۱۹۰ لیتر به ازای هر درخت میباشد.
درخت پسته چند روز یکبار آب میخواهد؟
تمام اطلاعات راجع به آبیاری پسته را ذکر کردیم و حالا نوبت به این است که بازه زمانی آبیاری را قید کنیم.
- زمان آبیاری درخت پسته در فصل بهار، هر ۲۰ تا ۲۵ روز یکبار است.
- درختان پسته در فصل تابستان، باید هر 15 تا 20 یکبار آبیاری شوند.
- در پاییز و زمستان درختان پسته به دلیل خواب زمستانی نیاز به آبیاری بسیار کمی دارند. در بسیاری از مناطق، اگر بارشهای طبیعی وجود داشته باشد، آبیاری انجام نمیشود یا هر 45 تا 60 روز یکبار این کار انجام میشود.
سخن نهایی
آبیاری درختان پسته، باید به شکل صحیح انجام شود و به طور کلی باید گفت، توجه به زمان، میزان و روش آبیاری درختان پسته، از بروز هرگونه خسارت و بیماری در این درختان پیشگیری میکند.
معمولاً درختان پستهای که به روش آبیاری قطرهای آبیاری میشوند، دارای عملکرد بالاتری هستند. شما عزیزان برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، میتوانید با کارشناسان متخصص در حوزه کشاورزی، مشورتهای لازم را انجام دهید.
مطالب مرتبط: پتاسیم یکی از عناصر ضروری و پر مصرف است که در افزایش حجم مغز پسته تاثیر مستقم دارد. ما در مقالۀ «کود پتاس بالا برای پسته» بهترین کودهای حاوی درصد بالای پتاسیم را معرفی کردهایم که میتوانید آن را مطالعه کنید. استفاده از یک برنامه کودی پسته به شما این امکان را میدهد که علاوه بر مشخص کردن دورههای آبیاری، از کود مناسب استفاده کنید. مقالۀ «جدول کود دهی پسته» میتواند به شما کمک کند. نقویت ریشه درختان پسته یکی از ضروریترین اقدامات برای افزایش بهرهوری است. ما در مقالۀ «بهترین کود ریشه زایی پسته» بهطور کامل دربارۀ آن صحبت کردهایم. |
سوال متداول
نیاز آبی درختان پسته چه مقدار است؟
نیاز آبی درختان پسته در هر مرحله از رشد آنها، با توجه به شرایط آب و هوایی، سن درخت، ظرفیت نگهداری آب خاک، منطقه و غیره مشخص میشود. به عنوان مثال در آب و هوای گرم و خشک، یک درخت پسته بالغ در اواسط اردیبهشت ماه، برای یک نوبت آبیاری به صورت متوسط بین ۱۳۰ تا 200 لیتر آب نیاز دارد.
فواصل آبیاری پسته در فصلهای بهار و تابستان چقدر است؟
فواصل آبیاری پسته در فصول بهار و تابستان، با توجه به منطقه و خاک متفاوت است، ولی معمولاً بین ۲۰ تا ۲۵ روز میباشد.
طلاییترین زمان آبیاری پسته چه موقع است؟
طلاییترین زمان آبیاری پسته، در فصل تابستان و تیر ماه است.
دیدگاه کاربران
عالی و سپاسگذار زحمات شما.
سلام روز بخیر. سپاس از لطف و محبت شما. 🌱🙏
خوب بود سپاس گذارم
سلام. ممنونم از نظرتون🌱