میزان برداشت زعفران در هکتار (حداکثر و حداقل میزان برداشت)

میزان برداشت زعفران در هکتار (حداکثر و حداقل میزان برداشت)

تاریخ انتشار:

30 مرداد 1403

تاریخ بروزرسانی:

7 شهریور 1403

دسته بندی :

زراعی

نویسنده:

فرزانه خانی

نظرات:

(0)

سر فصل های این مقاله

زعفران، معروف به «طلای سرخ»، یکی از باارزش‌ترین و گران‌بهاترین ادویه‌ها در جهان است که به‌خصوص در ایران، جایگاه ویژه‌ای دارد. میزان برداشت زعفران به عواملی مانند نوع روش کشت، شرایط جغرافیایی، نوع خاک، آبیاری و مدیریت مزرعه بستگی دارد. در این مقاله به بررسی بیشترین برداشت زعفران در هر هکتار با تمرکز بر روش‌های سنتی و مدرن پرداخته می‌شود و عوامل مؤثر در افزایش این میزان بررسی خواهد شد.

خلاصه مقاله
میزان برداشت زعفران به پارامترهایی مانند منطقه و آب و هوای آن، میزان کود دهی و رعایت تغذیه زعفران، آبیاری اصولی و … بستگی دارد. به طور کلی میزان برداشت در سال اول و آخر کم بوده و بین سال‌های سوم تا پنجم به اوج خود می‌رسد.
میزان برداشت زعفران خشک در هر هکتار از 1 کیلو شروع شده و می‌تواند به 10 کیلو یا حتی بیشتر از آن نیز برسد.

بیشترین برداشت زعفران در هر هکتار

مرحله برداشت زعفران حساس‌ترین مرحله زراعت زعفران است که شامل چیدن گل و جدا کردن کلاله از یک گل می‌باشد. عمر گل‌ها ۳ تا ۴ روز است و اگر به موقع برداشت نشود از بین میرود.

همچنین اگر مدت زیادی در معرض هوای گرم یا نور خورشید قرار بگیرد از مرغوبیت آن کم می‌شود. در صورت مدیریت صحیح مزرعه زعفران و رعایت نکات کاشت و داشت، میزان برداشت زعفران خشک در هکتار به طور میانگین به شرح زیر است:

  • در سال اول کشت زعفران میانگین برداشت زعفران در هر هکتار حدود 1 تا 1.5 کیلوگرم است.
  • در سال دوم کشت متوسط برداشت زعفران افزایش یافته مقدار برداشت در هر هکتار به حدود 4 تا 5 کیلوگرم می‌رسد.
  • سال سوم 8 الی 9 کیلوگرم زعفران خشک در هکتار برداشت خواهید کرد.
  • در سال چهارم 10 الی 12 کیلوگرم زعفران حاصل می‌شود.
  • در سال پنجم میزان برداشت به حداکثر می‌رسد و حدودا 13 الی 14 کیلوگرم زعفران خشک برداشت می‌شود.
  • از سال ششم به بعد میزان برداشت به 9 الی 10 کیلو گرم در هکتار کاهش پیدا می‌کند.
  • در سال هفتم 7 الی 8 کیلوگرم زعفران خشک برداشت خواهید کرد.
  • سال هشتم آخرین سال برداشت زعفران است که نهایتا 5 الی 6 کیلوگرم محصول می‌دهد.

دقت داشته باشید که مقادیر مذکور تقریبی هستند و بسته به عواملی چون نوع پیاز زعفران مدیریت زراعی مزرعه و شرایط اقلیمی ممکن است متغیر باشند. برای به حداکثر رساندن میزان برداشت زعفران در هر هکتار باید یک سری نکات را رعایت کرد که در ادامه به بررسی این نکات خواهیم پرداخت.

میزان برداشت زعفران در هکتار در روش کشت سنتی

در گذشته زعفران بیشتر به روش سنتی کشت می‌شد. در این روش در هر هکتار زمین حدود ۴ تن پیاز زعفران کشت می‌شد و برای 2 و نیم متر زمین از یک کیلو پیاز زعفران استفاده می‌شد. کشت سنتی زعفران باعث کاهش هدر رفت پتانسیل مزرعه شده و در نتیجه میزان برداشت زعفران در هکتار برای کشاورز به صرفه نیست و حاشیه سود کمی دارد.

افزایش برداشت زعفران در هکتار

در گذشته کشاورزان زعفران بر این باور بودند که بیشترین مقدار برداشت زعفران حدود ۶ کیلوگرم زعفران خشک در هکتار است، اما امروزه این باور اشتباه است. دلیل آن هم پیشرفت تجهیزات کشاورزی، ارتقا کیفیت کودها و افزایش علم کشاورزان و کارشناسان متخصص است.

روش‌های سنتی کشت زعفران امروزه کارایی ندارند بهتر است از روش‌های مدرن و تجهیزات پیشرفته استفاده کرد تا بتوان میزان برداشت را به دو برابر و حتی بیشتر رساند.

میزان برداشت زعفران در هکتار در روش کشت مدرن

در روش کشت مدرن زعفران از فناوری‌ها، تکنیک‌ها و تجهیزات نوین کشاورزی استفاده می‌شود، در نتیجه در کشت مدرن زعفران، میزان برداشت می‌تواند نسبت به روش‌های سنتی به طور قابل توجهی افزایش یابد.

در این روش، با استفاده از تکنیک‌ها و فناوری‌های به‌روز، می‌توان به برداشت‌ 20 کیلوگرم یا حتی بیشتر در هر هکتار دست یافت. برای مثال از مهم‌ترین تکنولوژی‌های نوین در کشت زعفران می‌توان به سیستم‌های آبیاری تحت فشار و فناوری ژنتیک و اصلاح نباتات اشاره کرد.

چگونه میزان برداشت زعفران در هکتار را به حداکثر برسانیم؟

ممکن است در سال اول پس از کاشت زعفران در اثر عواملی چون کوچک بودن اندازه پیازها، طولانی بودن دوره بهره‌برداری از پیازها و کاشت در زمان نامناسب و همچنین عدم انبارداری مناسب پیازها، گلدهی زعفران و در نتیجه میزان برداشت زعفران در هر هکتار کاهش یابد. با رعایت نکات زیر می‌توان به بیشترین میزان برداشت زعفران در هر هکتار دست یافت.

انتخاب پیاز زعفران مرغوب

تهیه و انتخاب پیاز مرغوب جهت کاشت در گسترش کشت و در نتیجه بهبود میزان برداشت نقش مهمی دارد. قبل از آماده کردن پیاز زعفران برای کاشت، از عدم وجود کنه در اطراف پیاز اطمینان حاصل کنید.

همچنین لازم است از کاربرد پیازهای مشکوک به انواع آلودگی‌های قارچی و پوسیدگی و با وزن کمتر از ۸ گرم جدا خودداری کنید. پیازهای درشت نه تنها در همان سال اول عملکرد مزرعه و میزان برداشت را بالا می‌برند؛ بلکه از طریق بچه زایی بیشتر و تولید پیازهای درشت‌تر ظرفیت گل‌آوری و عملکرد مزرعه را برای سال بعد نیز افزایش می‌دهند.

بهترین زمان کاشت پیاز زعفران برای رسیدن به حداکثر میزان برداشت خرداد ماه است. البته ما در مقاله «زمان کاشت زعفران» به بررسی زمان مناسب کشت در مناطق گرمسیر و سردسیر پرداخته‌ایم که می‌توانید مطالعه کنید.

کوددهی مناسب

همانطور که می‌دانید تعداد دفعات کود دهی زعفران در مقایسه با سایر محصولات زراعی کمتر است و توصیه می‌شود بدون مشورت با کارشناسان، اقدام به کود دهی نکنید. پیشنهاد می‌کنیم به مقاله «جدول کود دهی زعفران» مراجعه کنید تا بهترین برنامه تغذیه زعفران را مشاهده کنید.

برداشت زعفران در هکتار

لازم به ذکر است استفاده از کودهای مخصوصی که به طور ویژه برای پیاز زعفران تولید شده‌اند و گلدهی را چند برابر می‌کنند، برای هر کشاورز زعفران کاری واجب است که البته ما در مقاله «کود برای افزایش گلدهی زعفران» به بررسی آن پرداخته‌ایم.

آبیاری درست و به موقع

همانطور که در مقاله «آبیاری زعفران» نیز ذکر کرده‌ایم، آبیاری درست و به موقع نقش مهمی در افزایش میزان برداشت زعفران در هکتار دارد. آبیاری از دهه سوم شهریور ماه تا دهه اول آبان ماه شروع می‌شود. آبیاری زودتر باعث افزایش رشد رویشی و آبیاری دیرهنگام باعث یخ زدن گل‌ها می‌شود.

فاصله بین آبیاری اول و دوم باید ۲ تا ۳ هفته باشد. آبیاری دوم بعد از اتمام برداشت گل‌ها صورت می‌گیرد و آبیاری سوم بعد از وجین کردن و پخش کود شیمیایی در سطح خاک انجام می‌شود و دور آبیاری بسته به وضعیت جوی حدود ۱۵ تا ۲۱ روز است. 

زمین مناسب کشت زعفران، رعایت تراکم کشت، کنترل آفات و بیماری‌ها، مدیریت و وجین علف‌های هرز و نگه‌داری و فرآوری مناسب زعفران‌ها همگی در بیشینه کردن میزان برداشت زعفران در هکتار مؤثرند.

سخن پایانی

میزان برداشت زعفران در هکتار به روش‌های سنتی معمولاً بین ۲ تا ۴ کیلوگرم است، در حالی که در روش‌های مدرن و با بهره‌گیری از فناوری‌های نوین، این میزان می‌تواند به 10 تا 14 کیلوگرم یا حتی بیشتر افزایش یابد.

عوامل متعددی بر میزان برداشت زعفران تأثیر دارند، از جمله شرایط آب و هوایی، کیفیت خاک، و شیوه‌های مدیریتی که توسط کشاورزان به کار گرفته می‌شود. از سوی دیگر، با به‌کارگیری اصلاحات و نوآوری‌ها در روش‌های کشت، می‌توان به بهره‌وری و سودآوری بالاتری دست یافت و زعفران ایرانی را به عنوان محصولی با کیفیت و مرغوب، به بازارهای جهانی معرفی کرد.

مطالب مرتبط

بسیاری از کشاورزانی که در زمینه کشت زعفران فعالیت دارند، گاهی اوقات با مشکلی همچون کم گل دادن زعفران روبرو می‌شوند. ما در مقاله «علت کم گل دادن زعفران» به بررسی دلایل کم گل دادن و راه‌های جلوگیری از آن پرداخته‌ایم.
کودهای NPK از جمله پرمصرف‌ترین کودهای مغذی برای مزارع زعفران به‌شمار می‌روند. برای اطلاع از قیمت و انواع مختلف آنها به صفحه «کود npk» مراجعه نمایید.

سؤال متداول

میزان برداشت زعفران در هر متر مربع چقدر است؟

مقدار برداشت زعفران خشک در هر هزار متر حدود 100 گرم است.

بیشترین برداشت زعفران در هکتار چقدر است؟

با استفاده از روش‌های کشت مدرن می‌توان از هر هکتار زمین زعفران در سال پنجم حدود 10 تا 14 کیلوگرم زعفران خشک برداشت کرد.

چه عواملی در افزایش میزان زعفران نقش دارد؟

کوددهی و تغذیه مناسب، آبیاری اصولی، رعایت زمان و تراکم کشت، استفاده از پیاز مرغوب و روش‌های کشت مدرن همگی در افزایش مقدار برداشت زعفران در هر هکتار نقش دارند.

شاید دوست داشته باشید
blog-author

نویسنده: فرزانه خانی

«نویسندگی برای من فقط چیدمان کلمات نیست؛ بلکه سفری است به عمق مفاهیم کشاورزی. هر مقاله‌ای که می‌نویسم، آرزو دارم بذر دانشی باشد که در دل مخاطبانم رشد کند و محصولی از امید و آگاهی به بار آورد.»

باتشکر از همراهی و نظردهی شما

بستن

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 4.8 از 4 رای)

data-rating-5 data-rating-4 data-rating-3 data-rating-2 data-rating-1

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri

هیچ نظری هنوز ارسال نشده است.

با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

comment-form-image-asha-agri