صفر تا صد کشت نشا گوجه فرنگی+ کود ریشه زایی گوجه فرنگی

صفر تا صد کشت نشا گوجه فرنگی+ کود ریشه زایی گوجه فرنگی

تاریخ انتشار:

29 اردیبهشت 1403

تاریخ بروزرسانی:

1 خرداد 1403

دسته بندی :

زراعی

نویسنده:

فرزانه خانی

نظرات:

(0)

سر فصل های این مقاله

گوجه فرنگی از خانواده بادمجانیان است که در سرتاسر جهان و ایران برای مصارف خانگی و صنعتی کشت می‌شود. سطح کشت این سبزی مهم در ایران به بیش از ۱۵۰ هزار هکتار می‌رسد و نقش مهمی در سبد غذایی خانوار ایرانی دارد.

می‌توان این گیاه را به دو صورت مستقیم و نشایی کاشت، اما کشت نشا گوجه فرنگی مزایای متعددی از جمله پیشرسی گوجه فرنگی و افزایش عملکرد، صرفه‌جویی در هزینه‌ها، مصرف آب کمتر و کاهش بیماری‌ها و آفات دارد.

اگر شما نیز قصد کاشت گوجه فرنگی را دارید توصیه می‌کنیم در این ادامه با ما همراه باشید تا به آموزش نحوه کاشت بذر گوجه فرنگی در سینی نشا و شرایط لازم برای آن بپردازیم و کود مناسب برای نشا گوجه را به شما معرفی کنیم.

خلاصه مقاله
هدف از تولید نشا گوجه فرنگی، داشتن گیاهچه‌های قوی با ریشه فشرده است که بتوان با کاشتن این نشاها به محض انتقال به زمین اصلی و بدون داشتن توقف در رشد به عملکرد خوبی از گوجه فرنگی رسید.
بهترین کود برای نشا گوجه فرنگی، کود مخصوص ریشه زا 19.63 از برند نامدار شوک است.
توصیه می‌شود برای جلوگیری از بروز قارچ و بیماری از روش محلول پاشی برای کوددهی به نشاءهای گوجه فرنگی استفاده کنید.

نحوه کاشت بذر گوجه فرنگی در سینی نشا

برای کشت بذر گوجه فرنگی در سینی کشت نشا باید در هر سلول سینی کشت فقط یک عدد بذر هیبرید گوجه فرنگی در وسط سلول بکارید و سپس روی بذرها را با لایه نازکی از محیط کشت به ضخامت نیم تا یک سانتی‌متر به طور یکنواخت بپوشانید.

بعد از پوشاندن روی بذرهای گوجه فرنگی باید سینی‌های کشت نشا را آبیاری کنید. توصیه می‌شود برای حفظ رطوبت تا زمان جوانه‌زنی بذرها، روی سینی‌های کشت را با پوشش پلاستیکی بپوشانید.

انتقال نشای گوجه فرنگی را در ساعت خنک صبح انجام دهید. همچنین قبل از انتقال، باید سینی‌ها را آبیاری کنید و در جعبه‌های پلاستیکی قرار دهید. دقت داشته باشید که نگهداری و انتقال نامناسب در این مرحله باعث آسیب جدی به نشا و کاهش عملکرد آن می‌شود.

کاشت نشا گوجه فرنگی در زمین

در روش مکانیزه کاشت نشا گوجه فرنگی از ماشین‌های نشاکار استفاده می‌شود که در این روش تک تک نشاها از داخل حفره‌های سینی نشا به‌وسیله ماشین نشاکار اتوماتیک برداشته شده و بدون دخالت دست در خاک قرار می‌گیرد. بعد از کاشت گوجه در زمین نیاز است از برنامه کود دهی گوجه فرنگی استفاده کنید تا میوه‌های باکیفیت برداشت کنید.

مزایای تولید نشا گوجه فرنگی

شاید از خود بپرسید که کاشت مستقیم گوجه فرنگی بهتر است یا نشاکاری؟ مسلماً پاسخ به این سؤال در نحوه کشت گوجه فرنگی تا انتقال نشا به مزرعه و آماده‌سازی زمین نقش ویژه‌ای دارد. از مهم‌ترین مزایای تولید نشا گوجه فرنگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. پیشرسی و افزایش عملکرد گوجه فرنگی
    طول مدت رشد و باردهی گوجه فرنگی در کشور ما بین ۱۴۰ تا ۱۵۰ روز متغیر است، با استفاده از تولید نشا گوجه فرنگی در گلخانه می‌توان این بازه زمانی را به ۵ تا ۷ هفته کاهش داد و باردهی و عملکرد بیشتری خصوصاً در مناطق سردسیر داشت.
  2. کاهش هزینه‌های مرتبط با بذر
    باتوجه‌به اینکه بذرها در حالت کشت مستقیم تلفات زیادی دارند و نیاز است که به طور دائم از آنها مراقبت شود، توصیه می‌شود از روش کاشت بذر گوجه فرنگی در سینی نشا برای کاهش تلفات و هزینه‌ها استفاده کنید.
  3. افزایش یکنواختی سطح سبز و سرعت استقرار بوته
    در صورت کشت مستقیم بذرهای گوجه فرنگی در بستر نامناسب و تأثیر عوامل محیطی مانند رطوبت و درجه حرارت نامناسب، بذر گوجه فرنگی دچار بد سبزی شده و عملکرد آن کاهش می‌یابد. با نشاکاری از اتلاف منابع جلوگیری خواهید کرد.
  4. کاهش آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز
    مراقبت از بذرهای جوانه زده در کشت مستقیم، کنترل آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز در کشت مستقیم نیاز به هزینه و زمان زیادی دارد؛ اما در کشت نشایی داخل خزانه یا گلخانه، عوامل محیطی بیشتر تحت کنترل قرار داشته و با انتقال نشا به زمین اصلی می‌توان از آن در برابر بیماری‌ها و آفات گوجه فرنگی مراقبت کرد و نتیجه بهتری گرفت.

از دیگر مزایای کاشت بذر گوجه فرنگی در سینی نشا می‌توان به آزاد بودن زمین برای کشت‌های دیگر، حفظ محصول در برابر سرمازدگی و تگرگ، کاهش هزینه‌های مرتبط با نیروی انسانی و افزایش بهره‌وری نیز اشاره کرد.

ویژگی‌های ظروف تولید نشا گوجه

متداول‌ترین سینی‌های کشت نشا گوجه فرنگی، سینی‌های پلاستیکی پلی استر هستند که از حفره‌های متفاوتی برخوردارند. مزرعه داران از سینی‌های کشت نشا به علت قیمت مناسب، سادگی در حمل‌ونقل، امکان ضدعفونی بیشتر و کنترل بهتر شرایط محیطی استفاده می‌کنند.

توصیه می‌شود از سینی‌های دارای حفره زیاد برای تولید نشای گوجه فرنگی استفاده نکنید؛ زیرا تراکم بیش از اندازه و تهویه نامناسب باعث درهم رفتن شاخ‌وبرگ نشا شده و به ضعف نشاها و شیوع بیماری دامن می‌زند. تعداد حفره‌های مناسب در سینی نشا بین ۱۷۰ تا ۲۱۵ حفره است.

توصیه می‌شود از مواد بستر کشت خوب برای تولید نشا‌های سالم و قوی استفاده کنید. کارشناسان کشاورزی توصیه می‌کنند از بسترهای حاوی خاک در سینی‌های کشت نشا استفاده نکنید، زیرا باعث بروز بیماری، فشردگی و مشکلات مربوط به زهکشی می‌شود. می‌توان از کوکوپیت، پرلیت و پیت ماس به عنوان بستر کشت نشا استفاده کرد.

شرایط مناسب تولید نشا گوجه فرنگی

برای کاشت بذر گوجه فرنگی بهتر است از بذرهای پوشش‌دار استفاده کنید. مقدار تراکم کشت گوجه فرنگی بسته به رقم گوجه فرنگی و حجم شاخ‌وبرگ متفاوت است و معمولاً بین ۲۰ هزار تا ۴۰ هزار متغیر است.

نشا گوجه برای جوانه‌زنی به درجه حرارتی بین ۲۵ تا ۲۹ درجه سانتیگراد نیاز دارند و حداکثر پس از ۷۲ ساعت بعد از جوانه‌زنی باید به گلخانه منتقل شوند.

تولید نشاء گوجه فرنگی

توصیه می‌شود سینی‌های کشت جوانه زده را روی سکوهای نشا قرار بدهید؛ زیرا قرار دادن آنها روی زمین باعث عدم یکنواختی، سخت شدن تنظیم دمای رشد و تماس با خاک و آلودگی می‌شود. دقت داشته باشید که وضعیت زه‌کشی حفره‌های درون بستر مناسب باشد و بعد از آبیاری شاهد خروج آب اضافه از کف باشید.

آبیاری نشا گوجه فرنگی

مدیریت آبیاری نشای گوجه فرنگی عامل مهمی در رشد نشا بوده و نشاها فقط در زمان نیاز به آب، باید آبیاری شود؛ زیرا در غیر این صورت باعث تولید نشاهایی با ریشه ضعیف می‌شود.

نشاها باید به اندازه کافی در شرایط خشکی قرار داشته باشند تا ریشه آنها توسعه یابد؛ اما این خشکی نباید منجر به ایجاد تنش در گیاه شود. دور آبیاری نشاها در گلخانه از دو بار در روز تا یک روز در میان متغیر است و به وضعیت نور، دمای گلخانه، نوع بستر و تبخیر و تعرق بستگی دارد.

مناسب‌ترین روش برای آبیاری نشاها در گلخانه روش محلول پاشی است. آبیاری از کف به علت بروز مشکلاتی چون توسعه قارچ‌های بیماری‌زا توصیه نمی‌شود. برای پیشگیری از بروز قارچ و بیماری می‌توانید از بهترین قارچ کش گوجه فرنگی استفاده کنید.

مشخصات بهترین نشا گوجه فرنگی چیست؟

از مشخصات نشا مطلوب گوجه فرنگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نشا گوجه فرنگی باید دارای ۴ تا ۶ برگ حقیقی باشد و میانگره‌های کوتاهی داشته باشد.
  • ریشه نشا گوجه نباید از انتهای سلول سینی کشت خارج شده باشد.
  • ریشه نشا باید تو پر باشد رنگ سفیدی داشته باشد و از هرگونه پوسیدگی و درهم‌پیچیدگی عاری باشد.
  • طول نشا باید حدود ۱۲ تا ۱۵ سانتی‌متر در ارقام فضای باز و حداکثر تا ۲۰ سانتی‌متر در ارقام گلخانه‌ای باشد.
  • ساقه نشا نباید خمیده، پیچیده، نازک، ترد و شکننده و آبکی باشد و باید کاملاً راست و محکم باشد.
  • نشا نباید گل داشته باشد.
  • نشا باید فاقد هرگونه زردی، رنگ‌پریدگی یا علائم مربوط به کمبود یا مسمومیت مواد غذایی و یا آلودگی به آفات و بیماری‌ها باشد.

تغذیه و کود دهی نشا گوجه فرنگی

بعد از سبز شدن نشا گوجه و ظهور برگ‌های حقیقی باید اقدام به تغذیه کودی گیاهچه کرد. در صورت کمبود مواد مغذی، رشد نشا کاهش یافته و بعد از کاشت نیز به علت عدم گسترش خوب ریشه، گیاه ضعیف می‌شود.

در اوایل رشد باید از کودهای نیتروژن بالا برای نشا گوجه استفاده کرد. همچنین از محرک‌های آغازگر رشدی از اواسط هفته دوم به بعد باید استفاده کنید. کودهای استارتر محلول رقیقی از کودهای محلول در آب با میزان بالایی از فسفر هستند.

توصیه می‌شود برای کوددهی نشا از روش محلول پاشی استفاده کنید و عناصر غذایی را در زمان مناسب در اختیار گیاهچه قرار دهید. برای محلول پاشی از کودهای محلول در آب استفاده کنید و کودآبیاری را بعد از ظهور و باز شدن برگ‌های لپه‌ای نشا انجام دهید.

بهترین کود برای نشا گوجه فرنگی

بهترین کود برای کود ریشه زایی گوجه فرنگی در زمان نشا، کودهایی هستند که باعث افزایش حجم و گسترش سیستم ریشه می‌شود. هر چقدر ریشه نشای گوجه فرنگی بیشتر تقویت شود در مراحل بعدی بهتر مواد مغذی را جذب می‌کند و باعث رشد بهتر بوته گوجه فرنگی می‌شود. یکی از مهم‌ترین عناصر برای گسترش ریشه نشا عنصر فسفر است.

نیتروژن نیز برای بهبود رشد رویشی نشا و تقویت رشد ساقه و برگ‌های آن کاربرد دارد، اما میزان آن باید در حد بهینه باشد؛ زیرا استفاده  بیش از حد از نیتروژن باعث بلند شدن ساقه و تولید نشا ضعیف می‌شود.

عناصر میکرو، محرک‌های رشد مثل آمینواسید نیز برای تقویت نشا از اهمیت بالایی برخوردار است؛ بنابراین کود مناسب برای نشا گوجه و تقویت آن کودی است که ترکیب متعادلی از این عناصر درشت‌مغذی و ریزمغذی باشد.

یکی از بهترین کودهای تقویت نشا گوجه فرنگی کود ریشه‌زای شوک است که از تمام ویژگی‌های مذکور برخوردار بوده و در بین کشاورزان محبوبیت بسیاری دارد. در ادامه به معرفی این کود ویژگی‌های آن بیشتر می‌پردازیم.

کود 19.63 شوک

کود 19.63 شوک که به کود ریشه زا نیز معروف است، حاوی ۱۹ درصد نیتروژن و ۶۳ درصد فسفر بوده و در ترکیبات آن عناصر ریز مغذی و آمینو اسید نیز وجود دارد. این کود ریشه زایی گوجه فرنگی به روش آبیاری و محلول پاشی کاربرد دارد.

بهتر است زمانی که بذر نشا گوجه فرنگی داخل سینی نشا قرار دارد و زمانی که نشا را به زمین اصلی منتقل می‌کنید از این کود استفاده کنید.

از مزایای کود ریشه زای شوک می‌توان به تقویت ریشه و بهبود ساختمان آن، افزایش جذب آب و مواد غذایی در گیاه، تنظیم عملکردهای رشدی گیاه، جلوگیری از تنش‌های خاکی و آبی و افزایش رشد محصول اشاره کرد. در فراوری این کود آمریکایی از تکنولوژی نانو استفاده شده که باعث جذب سریع کود توسط نشا‌ها می‌شود.

خرید کود برای نشا گوجه فرنگی

شما عزیزان می‌توانید از طریق صفحه «خرید کود ریشه زا شوک» بهترین کود برای افزایش ریشه زایی نشا گوجه فرنگی را خریداری کرده و آن را در بسته بندی 1، 5 و 20 لیتری سفارش دهید.

مطالب مرتبط

پس از کاشت نشا در زمین نیاز است از بهترین روش آبیاری استفاده کنید تا سلامت گیاهان خود را تامین کنید. برای آشنایی بیشتر مقاله «نحوه آبیاری نشا گوجه فرنگی» را مطالعه کنید.
کود هیومیک اسید یکی از کودهای بسیار ضروری است که مصرف آن می‌تواند در کاهش بروز بیماری‌ها موثر باشد. توصیه می‌کنیم در این زمینه مقاله «کود هیومیک اسید برای گوجه فرنگی» را حتما مطالعه کنید.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی نحوه کاشت بذر گوجه فرنگی در سینی نشا پرداختیم و مزایای آن را در مقایسه با نحوه کشت مستقیم گوجه فرنگی بیان کردیم. همچنین گفتیم که ظروف و سینی‌های تولید نشا و بسترهای رشد نشای گوجه فرنگی باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد و شرایط محیطی لازم برای رشد هرچه بهتر نشا گوجه چیست.

در کنار آماده‌سازی زیرساخت‌ها و فراهم‌کردن شرایط محیطی برای رشد نشا گوجه، مهم‌ترین اصل کوددهی و تغذیه نشا است که ما بهترین کود برای تقویت نشا گوجه فرنگی و زمان کاربرد آن را برای شما عزیزان شرح دادیم.

سؤال متداول

نشا گوجه فرنگی را چگونه بکاریم؟

ابتدا باید سلول‌های سینی نشا را با بستر مناسب پر کنید و سپس بذر گوجه فرنگی را داخل سلول قرار داده و روی آن را با بستر مورداستفاده بپوشانید و سپس اقدام به آبیاری سینی‌های نشا کنید.

بهترین زمان کاشت نشا گوجه چه زمانی است؟

بسته به شرایط اقلیمی بهترین زمان کاشت نشا گوجه متفاوت است. در نیمه شمالی کشور بهترین زمان کاشت نشا گوجه فرنگی از اوایل تا اواسط ماه فروردین و در نیمه جنوبی کشور در اوایل پاییز است.

علت رشد نکردن نشا گوجه فرنگی چیست؟

از مهم‌ترین دلایل رشد نکردن نشا گوجه فرنگی می‌توان به انتخاب بذر نامناسب، انتخاب بستر نامناسب، آبیاری غیراصولی، دما و رطوبت نامناسب و سایر شرایط محیطی اشاره کرد.

شاید دوست داشته باشید
blog-author

نویسنده: فرزانه خانی

«نویسندگی برای من فقط چیدمان کلمات نیست؛ بلکه سفری است به عمق مفاهیم کشاورزی. هر مقاله‌ای که می‌نویسم، آرزو دارم بذر دانشی باشد که در دل مخاطبانم رشد کند و محصولی از امید و آگاهی به بار آورد.»

باتشکر از همراهی و نظردهی شما

بستن

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 4.8 از 5 رای)

data-rating-5 data-rating-4 data-rating-3 data-rating-2 data-rating-1

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri

هیچ نظری هنوز ارسال نشده است.

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
comment-form-image-asha-agri