صفر تا صد بذر مال گندم (کلید افزایش عملکرد با 4 کود حیاتی)

صفر تا صد بذر مال گندم (کلید افزایش عملکرد با 4 کود حیاتی)

تاریخ انتشار:

11 مهر 1403

تاریخ بروزرسانی:

11 مهر 1403

دسته بندی :

کودهای کشاورزی / زراعی

نویسنده:

فرزانه خانی

نظرات:

(2)

سر فصل های این مقاله

گندم‌کاران به منظور افزایش سرعت جوانه زنی، از روش بذر مال گندم استفاده می‌کنند. این اقدام برای کشت دیم و آبی کاربرد دارد و باعث ضد عفونی شدن بذرها، تقویت آنها و استقرار بهتر گیاه در خاک می‌شود. کود بذر مال گندم از عناصری مغذی و موردنیاز گندم؛ چون فسفر، پتاسیم، نیتروژن، روی، منگنز و مس تشکیل شده است. استفاده از کود بذر مال گندم روش‌های خاص خود را دارد.

در این نوشته از آشا اگری با روش‌های بذر مال کردن گندم و فواید آن می‌پردازیم و ضمن بیان نکاتی ارزشمند به کشاورزان عزیز کمک می‌کنیم با بذرمال گندم به روش اصولی شاهد نتایج مثبتی در عملکرد گندم و افزایش تناژ این محصول ارزشمند باشند.

خلاصه مقاله
بذرمال گندم یکی از اقدامات بسیار مهم قبل از کاشت است. این اقدام با هدف افزایش جوانه زنی انجام می‌شود. درصورتی که کشاورز با استفاده از کودهای هیومیک اسید، آمینو اسید، روی و مولتی کمپلکس اقدام به تقویت بذرها کند، درصد بیشتری از بذرهای گندم پس از کاشت موفق به تشکیل جوانه می‌شوند.
در این شرایط جوانه‌ها با کیفیت بهتری رشد می‌کنند و از دل خاک بیرون می‌آیند. بذرمال گندم دیم و گندم آبی اصول و نکاتی دارد که در این مقاله به طور کامل بررسی شده‌اند.

بذر مال گندم چیست و چه فوایدی دارد؟

یکی از مشکلات عمده گندم‌کاران در مناطق خشک و نیمه‌خشک، جوانه‌زنی گندم و استقرار مناسب آن است. کیفیت بذر گندم تأثیر زیادی بر عملکرد نهایی گندم و قدرت جوانه‌زنی آن دارد. جهت بیشتر شدن سرعت و قدرت جوانه‌زنی گندم می‌توان از کود بذر مال گندم استفاده نمود.

بذرمال گندم به عملی گفته می‌شود که بذرهای گندم را قبل از کاشت به ترکیب یا ترکیبات خاصی مثل اسید هیومیک، اسید آمینه و… به‌منظور تقویت بذر و افزایش قدرت جوانه‌زنی آغشته می‌کنند. از مهم‌ترین فواید مصرف کود بذر مال برای گندم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • افزایش و توسعه حجم ریشه
  • استقرار و تراکم مناسب گیاهچه
  • یکپارچگی جوانه‌زنی بذرهای گندم
  • افزایش قدرت جوانه‌زنی بذرهای گندم
  • افزایش قدرت جذب مواد مغذی موردنیاز گندم
  • افزایش مقاومت گندم در برابر شرایط تنش‌زا مثل خشکی، کم‌آبی و شوری خاک
  • افزایش گلدهی گندم
  • افزایش متابولیسم و سوخت‌وساز گندم
  • افزایش تعداد، وزن و عملکرد کلی دانه‌های گندم
  • افزایش تعداد سنبله
  • توسعه بخش هوایی گندم
  • پیشگیری از بیماری‌های خاکی، مریضی‌های بذر و بیماری‌های هوایی مثل زنگ گندم

بنابراین توصیه می‌کنیم حتما طبق اصول و با رعایت نکاتی که در ادامه مقاله ذکر می‌کنیم، اقدام به بذر مال کردن گندم نمایید. نکتۀ مهم اینجاست که کودهای مناسب برای این کار کدام هستند؟ در بخش بعدی به معرفی بهترین کودهای بذرمال گندم می‌پردازیم و مقدار مصرف آنها را توضیح می‌دهیم.

رشد بهتر گندم با بذر مال

معرفی بهترین کود بذر مال گندم

بسیاری از گندم‌کاران این دغدغه را دارند که بهترین کود بذر مال گندم چه کودی است و چه ویژگی‌هایی دارد؟ باید گفت که بسته به نیاز و کمبودهای تغذیه‌ای گندم، خاک و شرایط محیطی مختلف و توقعی که از بذر مال کردن گندم دارید می‌توانید از انواع مختلف کود بذر مال گندم استفاده نمایید.

توصیه ما این است که از ترکیب کودهای هیومیک اسید، آمینو اسید، روی و مولتی کمپلکس به صورت همزمان استفاده کنید تا جوانه زنی بذرهای گندم را به حداکثر برسانید. ترکیب این 4 کود با یکدیگر، محلولی قوی ایجاد می‌کند که بعد از بذرمال و کشت گندم، نتیجۀ شگفت انگیز آن را به وضوح خواهید دید.

اما اگر بودجۀ کمی دارید و قصد دارید با حداقل هزینه، بیشترین نتیجه را دریافت کنید، استفاده از کود مولتی کمپلکس شوک را پیشنهاد می‌کنیم. این کود حاوی عناصر مغذی و ترکیبات ویژه مانند ویتامین است که فواید زیادی دارد. در ادامه به بررسی تاثیرات تک تک کودهای نام برده می‌پردازیم تا به شما در انتخاب هوشمندانه کمک کنیم:

بذرمال گندم با اسید هیومیک

کود هیومیک اسید کودی آلی است که علاوه بر افزایش جوانه‌زنی گندم، بهبود عملکرد و کیفیت دانه‌های گندم، افزایش جذب عناصر غذایی توسط گندم، به اصلاح ساختمان خاک نیز کمک می‌کند. می‌توانید به‌منظور تقویت بذرهای گندم از این کود استفاده کنید تا نتایج فوق‌العاده آن را ببینید.

پیشنهاد ما به شما استفاده از کود اسید هیومیک شوک است. بذرمال گندم با اسید هیومیک شوک می‌تواند بالاترین بازدهی را داشته باشد؛ زیرا این کود با فناوری نانو تولید شده و از خلوص بالایی (95 درصد) برخوردار است.

بذرمال گندم با آمینو اسید

آمینو اسیدها به عنوان بلوک‌های سازنده پروتئین‌ها نقش بسیار مهمی در رشد و توسعه گیاه ایفا می‌کنند و درنتیجه، جوانه زنی با قدرت بیشتری انجام می‌شود و بذر قادر خواهد بود مواد غذایی بیشتری را جذب کند.

اما مهم‌ترین نقش آمینو اسید در بذرمال گندم، مقاوم کردن بذر در برابر بیماری‌ها، استرس‌ها و تنش‌هایی مانند تغییرات آب و هوا، خشکی و کم آبی است. این مقاومت در مراحل اولیه رشد، به گیاه کمک می‌کند که با شرایط نامطلوب بهتر سازگار شود.

کود آمینو اسید شوک به صورت مایع تولید می‌شود و همین امر، مصرف آن را برای کشاورزان بسیار آسان کرده است. همچنین خلوص 80 درصد، کیفیت عالی، سرعت جذب بالا و عملکرد فوق‌العاده این کود را به یکی از محصولات پر مصرف در بین گندم‌کاران تبدیل کرده است. برای آشنایی با سایر فواید این کود به مقاله «خواص کود اسید آمینه» مراجعه نمایید.

بذرمال گندم با کود روی

با بذر مال کردن گندم به کمک عنصر روی، شدت و سرعت جوانه‌زنی بذرهای گندم افزایش می‌یابد و برگچه‌ها سریع‌تر ظاهر می‌شوند و شاهد یکدست شدن مزارع گندم خواهید بود. از دیگر مزایای استفاده از کود بذر مال روی ریشه‌دهی زیاد، بهبود رشد رویشی، افزایش جذب عناصر میکرو و تنظیم واکنش‌های آنزیمی گندم است.

بذر مال گندم با مولتی کمپلکس

کود مولتی کمپلکس شوک که حاوی ترکیبی از عناصر ریزمغذی (از جمله روی)، ویتامین‌ها، هورمون‌های گیاهی، آمینو اسیدها و NPK است، تأثیرات گسترده و مثبتی بر رشد و توسعه گندم در مرحله بذرمال دارد. به بهبود جوانه‌زنی، توسعه ریشه، افزایش مقاومت به تنش‌ها و تغذیه بهتر گیاهان گندم کمک می‌کند. استفاده از این کود در بذرمال گندم، پایه‌ای قوی برای تولید محصولاتی با کیفیت و بازدهی بالا فراهم می‌سازد.

همانطور که کمی قبل‌تر ذکر کرده‌ایم، استفاده از کود مولتی کمپلکس شوک به تنهایی می‌تواند اثر مطلوب را داشته باشد؛ زیرا در ترکیبات آن عنصر ریز مغذی روی و آمینو اسید به چشم می‌خورد. اکنون که با انواع کود بذرمال آشنا شده‌اید، بهتر است نحوه بذرمال گندم و نکات مهم آن را بدانید.

آموزش نحوه بذرمال گندم

بذر مال کردن گندم روشی ساده و کم‌هزینه برای افزایش کیفیت بذر گندم است که در صورت انجام صحیح می‌توان شاهد افزایش عملکرد گندم بود. کشاورزان به‌منظور بذر مال کردن گندم و استفاده حداکثری از فواید کود بذر مال گندم از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند که عبارت‌اند از:

روش سنتی

در این روش گندم‌کاران ابتدا بذر گندم را روی نایلونی پلاستیکی ریخته و با افزودن کود به مقدار مناسب، تمامی بذرها را به کود بذر مال گندم و محرک رشد آغشته می‌کنند و به کمک یک بیل یا پارو برای اطمینان کامل از آغشته شدن بذرها به کود بذر مال، آن‌ها را جابه‌جا می‌کنند. بذرها باید به مدت 5 الی 10 دقیقه در سایه قرار بگیرند و بلافاصله بعد از خشک شدن، درون خاک کاشته شوند.

روش بشکه‌ای

در این روش بذرهای گندم درون یک بشکه دوار یا میکسر ریخته می‌شود و پس از افزودن کود بذر مال گندم، دسته بشکه را می‌چرخانیم تا بذرهای گندم کاملاً به ترکیبات محرک رشد و کودهای تقویتی آغشته گردند.

روش مکانیزه

در این روش بذر مال کردن گندم، هم‌زمان با بوجاری، بذرهای گندم را در دستگاه‌های ویژه که از مخزن مخصوص برای بذرهای گندم و بذر مال کردن برخوردارند ریخته و کود بذر مال گندم را به آن می‌افزایند.

بذرمال گندم

در تمامی روش‌های بذر مال کردن گندم باید از ترکیب کامل و آغشته شدن کود بذر مال گندم با بذرها اطمینان حاصل کرد و پس از خشک شدن بذرها بلافاصله آن‌ها را برای کشت به زمین کشاورزی منتقل کرد.

مقدار مصرف کود برای بذرمال روی گندم

همانطور که گفتیم، استفاده از کودهای هیومیک اسید، روی، آمینو اسید و مولتی کمپلکس در بذرمال گندم به عنوان یکی از مهم‌ترین مراحل تغذیه‌ای برای بهبود رشد و افزایش عملکرد محصول شناخته می‌شود. اما سوال اصلی این است که چه مقدار کود بذر مال نیاز است؟

برای هر تن بذر گندم، استفاده از 10 لیتر از هر کدام از این کودها (هیومیک اسید، روی، آمینو اسید و مولتی کمپلکس شوک) کافی است. درصورتی که مقدار کمتری کود استفاده کنید نتیجۀ دلخواه را نمی‌بینید و بذرها به طور کامل به کود آغشته نمی‌شوند، بنابراین رعایت دقیق مقدار مصرف بسیار حائز اهمیت است.

این میزان مصرف به گیاه کمک می‌کند تا تمامی عناصر غذایی مورد نیاز خود را در مراحل ابتدایی رشد جذب کرده و با قدرت بیشتری به رشد خود ادامه دهد. لازم به ذکر است بذر مال اولین مرحله از کوددهی گندم است. برای آنکه بتوانید در نهایت محصولاتی با تناژ عالی برداشت کنید باید اصول کوددهی را در مراحل بعدی رشد گندم به خوبی رعایت کنید. در این رابطه مطالعه مقاله «برنامه کودی گندم» می‌تواند به شما کمک کند.

چه نکاتی را هنگام بذر مال کردن گندم باید رعایت کنیم؟

هر کاری قاعده و روش خاص خود را دارد و استفاده از کود بذر مال گندم نیز از این قاعده مستثنی نیست. هنگام بذر مال کردن گندم باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک تحت کشت گندم را در نظر داشته باشید.
  • حتماً به قدرت بذر گندم برای رشد و جوانه‌زنی توجه نمایید.
  • از کود بذر مال گندم در زمان کاشت بذر استفاده کنید.
  • باتوجه‌به نیازهای گندم و شرایط محیطی از مقدار مناسب کود بذر مال گندم استفاده کنید.
  • می‌توانید از ترکیب کود بذر مال گندم با دیگر بذرها مثل کود فسفر طبق دستورالعمل‌های جاری استفاده کنید.
  • به توصیه‌های شرکت تولیدکننده کود بذر مال گندم توجه کنید و طبق آن عمل نمایید.
  • سایز و اندازه بذر را نیز در نظر داشته باشید.
  • در زمان بذر مال کردن از ماسک و دستکش استفاده نمایید.
  • کود بذر مال گندم را شرایط مخصوص و محیط خشک و خنک و به‌دوراز حرارت نگه‌داری نمایید.

با رعایت نکات گفته شده، پس از بذر مال، می‌توانید طبق مراحلی که در مقاله «کاشت گندم» ذکر کرده‌ایم اقدام به کشت کنید و محصولاتی سالم و با تناژ بالا برداشت نمایید.

خرید بهترین کود بذر مال گندم

برای خرید بهترین کود بذر مال گندم می‌توانید به صفحه «فروشگاه آنلاین کشاورزی آشا اگری» مراجعه کرده و اقدام به خرید بهترین کودهای بذر مال نمایید و سفارش خود را را در بسته‌بندی‌های کاربردی دریافت کنید. ارسال به‌موقع کود بذر مال و انواع کودهای دیگر در اولویت تیم آشا اگری قرار دارد.

کلام پایانی

کود بذر مال گندم کودی است که شامل عناصر مغذی موردنیاز گندم بوده و در روش‌های مختلف سنتی، بشکه‌ای و روش مکانیزه قابل‌استفاده است. بذر مال کردن گندم روشی است که ترکیبات موردنیاز گندم را قبل از کشت به بذر گندم به‌منظور افزایش جوانه‌زنی، افزایش قدرت استقرار گندم در خاک، ضدعفونی‌کردن بذر و بهبود کلی گندم می‌افزایند.

از جمله بهترین کود بذر مال گندم کود مولتی کمپلکس شوک، کود روی، آمینو اسید و هیومیک اسید است که با مصرف درست و اصولی آن می‌توانید شاهد نتایج فوق‌العاده در مزارع گندم خود باشید.

مطالب مرتبط

اگر قصد دارید به کشت گندم آبی بپردازید و درباره زمان و مراحل کشت، عمق کاشت بذر و… سوالی دارید، مقاله «کاشت گندم آبی» می‌تواند به خوبی به سوالات شما پاسخ دهد.
استفاده از کودهای ارگانیک نه تنها در کیفیت محصول تاثیر گذار است، بلکه به حفظ منایع آب و محیط زیست نیز کمک می‌کند. شما عزیزان با مراجعه به صفحه «کود ارگانیک» می‌توانید لیستی از بهترین کودهای ارگانیک موجود در بازار به همراه قیمت و آنالیز هرکدام را مشاهده کنید.
شاید دوست داشته باشید
blog-author

نویسنده: فرزانه خانی

«نویسندگی برای من فقط چیدمان کلمات نیست؛ بلکه سفری است به عمق مفاهیم کشاورزی. هر مقاله‌ای که می‌نویسم، آرزو دارم بذر دانشی باشد که در دل مخاطبانم رشد کند و محصولی از امید و آگاهی به بار آورد.»

باتشکر از همراهی و نظردهی شما

بستن

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 0 از 0 رای)

data-rating-5 data-rating-4 data-rating-3 data-rating-2 data-rating-1

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri

دیدگاه کاربران

  • asha-agri.com
    11 دی 1403 | 17:13
    روح اله:

    با سم قارچ کش مشکلی ندارد

    • 11 دی 1403 | 17:13
      ادمین:

      سلام روز بخیر. میتونین بذرها رو قبل از کاشت با قارچ کش های مناسب مثل فسفیت پتاسیم ضد عفونی کنین.

با افزودن دیدگاه خود ما را همراهی کرده و نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

comment-form-image-asha-agri