کاملترین آموزش احداث باغ پسته به صورت اصولی
سر فصل های این مقاله
قبل از احداث باغ پسته باید مواردی چون شرایط اقلیمی، منطقه کاشت، آزمایش آبوخاک، آمادهسازی و تسطیح زمین، تهیه نقشه باغ را در اولویت قرار دهید تا محصولی باکیفیت برداشت کنید و به سودآوری بالایی برسید.
بسیاری از کشاورزان نکات نحوه احداث باغ پسته را نادیده میگیرند و علیرغم صرف هزینههای گزاف، دچار زیان و خسارت میشوند. اگر شما نیز قصد احداث باغ پسته را دارید، در این نوشته از آشا اگری همراه ما باشید تا صفر تا صد احداث باغ پسته را بررسی کنیم.
خلاصه مقاله: در مطلب مربوط به زیرساختهای احداث باغ پسته، اهمیت و تأثیر زیرساختهای مختلف بر بهرهوری و کیفیت محصول بررسی شده است. این زیرساختها شامل انتخاب و آمادهسازی زمین، آبیاری بهینه، مدیریت تغذیه گیاه، تهیه نقشه باغ، انتخاب محصول مناسب جهت کاشت پسته است. با رعایت این موارد، بهرهوری و کیفیت باغ پسته بهبود مییابد و عملکرد محصول افزایش مییابد. |
زیر ساختهای احداث باغ پسته چیست؟
زیر ساختهای احداث باغ پسته شامل مواردی همچون انتخاب و مناسبسازی زمین، آبیاری مناسب، نمونهبرداری آبوخاک، تهیه و کاشت نهالهای پسته، مدیریت تغذیه گیاه، کنترل آفات، مدیریت بیماریها، برداشت و مدیریت محصول و استفاده از روشهای بهرهوری برای بهبود عملکرد و کیفیت محصول است.
در ادامه نحوه احداث باغ پسته را بهصورت گام به گام شرح میدهیم. رعایت این زیرساختها باعث موفقیت و سودآوری بیشتر باغ پسته میشود.
احداث استخر ذخیره آب
ازآنجاییکه پسته در مناطق خشک و نیمهخشک کشت میشود و کشاورزان اغلب در این مناطق با کمبود آب مواجه هستند بهتر است برای مبارزه با کمآبی اقدام به احداث استخر ذخیره آب در باغ نمایید.
با احداث استخر ذخیره آب میتوانید از حقابه قناتها و چاهها در فصولی که آبیاری را انجام نمیدهید و یا ذخیره آب باران و برف استفاده کنید. میتوانید با استفاده از سیستم پمپاژ یا طراحی استخر در ارتفاع مثبت از سطح، از آب موجود در استخر ذخیره آب برای آبیاری باغات پسته خود استفاده کنید.
همچنین ما در مقاله «فاصله درخت پسته از آب» به بررسی فاصله استاندارد درختان پسته از منایع آب پرداختهایم که توصیه میکنیم حتما مطالعه کنید.
آماده سازی و صاف کردن زمین
جهت کاشت پسته باید ابتدا تمام سطح زمین را با تراکتور شخم عمیق بزنید و اگر خاک تا عمق 2 متری دارای لایه سخت یا بافت سنگین بود از ریپر برای شکستن و قابل نفوذ کردن این موارد استفاده کنید.
بعد از شخم، سطح زمین را هموار و تسطیح کنید. اگر کارشناسان آب و خاک، آبیاری بابلر را توصیه کردند باید عمل تسطیح را با شیب 1 تا 2 درصد و در صورت اجرای آبیاری قطرهای، تسطیح نسبی کافی است.
تهیه نقشه باغ و پیادهسازی آن
در تهیه نقشه باغ پسته، مشخص نمودن موقعیت خیابانهای اصلی و فرعی، محل ایجاد تأسیسات، محل حفر چاه و محل استخر ذخیره آب، قطعهبندی مزرعه برای کشت ارقام مختلف، تعیین جهت کاشت درختان، فاصله ردیفها از هم فاصله درختان از روی ردیف و محل احداث بادشکن و محل استقرار درختان نر، باید مشخص شود.
بهترین فاصله ردیفهای درختان پسته 6 تا 7 متر و فاصله بین درختان 3 تا 4 متر است. دقت داشته باشید که فاصله بین ردیفها کمتر از 4 متر و فاصله بین درختان کمتر از 2 متر مناسب نیست.
آماده کردن و کاشت بذر در زمین اصلی
لازم است در این بخش با مراحل کاشت بذر پسته به طور مختصر آشنا شوید. در اواخر اسفند و اوایل بهار، بذرها را حدود 24 تا 48 ساعت در آب خیس نمایید و با استفاده از سموم قارچکش آنها را ضدعفونی کنید. پس از آن بذرها را در کیسههای پارچهای که به طور منظم به مدت چهار تا پنج روز مرطوب نگه داشته شوند، قرار دهید.
دمای مناسب برای جوانهزنی بذرها 20 تا 30 درجه سانتیگراد است. بعد از جوانهزنی بذرها مجددا آنها را با قارچکش ضدعفونی کنید و در محل مورد نظر بکارید.
در زمینهایی با آب و خاک شیرین، بذور جوانه زده را پس از گاورو شدن زمین در زمین اصلی بکارید. اگر بافت خاک مزرعه سنگین است برای جلوگیری از سله بستن، روی بذور داخل گودال را با ماسه بپوشانید.
این عمل به رشد گیاه کمک زیادی میکند، زیرا علاوه بر قرار دادن اکسیژن کافی در دسترس ریشه گیاه، بلکه باعث فعالیت موجودات هوازی مفید خاک میشود.
توصیه میشود پیش از کاشت نهالهای پسته، آزمایش خاک را برای آگاهی از کمبودهای خاک، شوری یا قلیایی بودن خاک و جنس خاک انجام دهید.
چاله کنی و کاشت نهال
در صورت تمایل به کشت نهال در زمین اصلی در خاکهای نامرغوب، گودالی به قطر نیم تا یک متر و عمق 1 و نیم متر ایجاد نمایید و پس از برداشتن خاک چاله و ریختن خاک مرغوب و مقداری کود آلی پوسیده در کف گودال به کاشت نهال اقدام کنید.
در خاکهای مرغوب چالههایی به عمق 60سانتیمتر و قطر 40 سانتیمتر که جای کافی برای استقرار ریشه نهال داشته باشند را ایجاد کنید.
نهال را بهطور صحیح در چاله حفر شده قرار دهید و بعد از پر کردن گودال با مخلوطی از خاک مرغوب و کود دامی کاملا پوسیده، خاک اطراف نهال را با پا بکوبید تا خاک فشرده شود و ریشه را محکم نگه دارد. در آخر اقدام به آبیاری نهالهای پسته نمایید.
نصب قیم
برای نگهداری و جلوگیری از خم شدن نهال پسته در مقابل باد، نصب قیم در باغ پسته الزامی است. قیم باید حداقل دو سال در کنار نهال قرار داشته باشد. اتصال قیم به نهال پسته را با نواری پهن و نرم انجام دهید تا آسیبی به پوست نازک نهال پسته وارد نشود.
احداث بادشکن
در مناطق بادخیز که وزش باد تعادل اسکلتی درختان را به هم میزند و منجر به خسارت میشود باید در جهت عمود به بادهای غالب و به فاصله 5 متر از اولین ردیف پسته اقدام به کاشت بادشکن کنید.
مناسبترین درخت بادشکن در مناطق پسته خیز، پسته نر است که در این حالت فاصله بین درختان نر بادشکن باید 2 تا 3 متر باشد. از مزایای دیگر این بادشکنها، پراکندن گسترده و مطلوب گرده در زمان گردهافشانی است.
سیستم آبیاری مناسب
یکی از مهمترین زیرساختهای احداث باغ پسته در نظر گرفتن میزان بارندگی و پیادهسازی سیستمهای آبیاری مناسب است. آبیاری درختان پسته به مواردی چون فصل، نوع رقم پسته، میزان بارندگی و روش آبیاری بستگی دارد.
روشهای مختلفی برای آبیاری درخت پسته وجود دارد. روش فوارهای، اسپری و تحت فشار قطرهای از روشهای مدرن و روش غرقابی و نواری در دسته آبیاری سنتی قرار میگیرد. بهترین روش آبیاری درخت پسته، روش آبیاری تحت فشار بابلر و قطرهای است.
انتخاب نوع محصول برای کاشت
نهال انتخابی پسته باید دارای اصالت نژادی و سالم باشد و اصلاح نژادی شده باشد که در مقاله «پیوند پسته» به آن پرداختهایم. همچنین باید عاری از بیماریهای قارچی مهم پسته مانند نماتد، فوزاریم، گموز و سایر پاتوژنهای بیماریزا باشد. پایه توصیهشده برای کاشت بادامی زرند یا بادامی ریز است.
در مناطقی که خاک زمین آلوده به نماتد است از کشت پسته با پایه اهلی خودداری نمایید. توصیه میشوند از نهالهای گلدانی با ارتفاع نهال بیشتر از 50 سانتیمتر و با سن 13 ماه استفاده کنید.
هنگام تهیه نهال حتماً دقت داشته باشید که نهال داری شناسنامه و گواهی سلامت باشد، زیرا در غیر این صورت سلامت درختان و باغ پسته شما به خطر میافتد. همچنین دقت داشته باشید نهالی که خریداری میکنید با شرایط آبوهوایی و اقلیمی منطقه شما سازگاری داشته باشد و بازار فروش خوبی داشته باشد.
سخن نهایی
اهمیت و تأثیر درنظر گرفتن زیرساختهای احداث باغ پسته بر بهرهوری و کیفیت محصول نهایی بر کسی پوشیده نیست. در این نوشته از آشا اگری به بررسی صفر تا صد احداث باغ پسته از جمله انتخاب نهال پسته، آمادهسازی زمین و سیستم آبیاری مناسب پسته پرداختیم. امیدواریم با پیادهسازی این نکات هنگام طراحی باغ پسته خود محصولی باکیفیت و در تناژ بالا برداشت کنید.
مطالب مرتبط: نماتد پسته یکی از آفاتی است که هرساله به بسیاری از باغات پسته خسارت وارد میکند. ما در مقاله «نماتد پسته» به بررسی راههای درمان و پیشگیری آن پرداختهایم. کودهای حیوانی همواره مورد توجه باغداران پسته بوده است. ما در مقاله «بهترین کود حیوانی برای پسته» به معایا و مزایای آن اشاره کردهایم. اگر میخواهید میزان سود خود را از برداشت پسته محاسبه کنید، توصیه میکنیم حتما مقاله «هر درخت پسته چند کیلو بار میدهد» را مطالعه کنید. |
سؤال متداول
هنگام انتخاب نهال پسته چه مواردی را در نظر بگیریم؟
هنگام خرید نهال پسته باید به اصالت نژاد، سالم بودن نهال و سازگاری آن با شرایط اقلیمی مدنظر خود توجه داشته باشید.
مهمترین مراحل طراحی و احداث باغ پسته چیست؟
مراحل طراحی و احداث باغ پسته شامل انتخاب و مناسبسازی زمین، برنامهریزی آبیاری، انتخاب نهالهای با کیفیت و تهیه نقشه باغ پسته است.
چرا باید از بادشکن در باغات پسته استفاده کنیم؟
یکی از مهمترین مراحلی که هنگام طراحی باغ پسته باید در نظر بگیرید احداث بادشکن بهمنظور حفظ تعادل درختان است.
دیدگاه کاربران
سلام ممنون از مطالب زیبا وارزنده شما لطفا در مورد نهالهای یو سی بی وان هم اطلاعات بزارید ممنون میشم باتشکر از لطف شما
سلام جناب ثقفی ممنون از توجهتون. حتما این اطلاعات به مقاله اضافه میشه.