بهترین زمان کوددهی درخت زیتون + برنامه غذایی درخت زیتون

بهترین زمان کوددهی درخت زیتون + برنامه غذایی درخت زیتون

تاریخ انتشار:

14 اردیبهشت 1404

تاریخ بروزرسانی:

14 اردیبهشت 1404

دسته بندی :

باغداری / برنامه غذایی

نویسنده:

هانیه خانی

نظرات:

(0)

سر فصل های این مقاله

درخت زیتون به عنوان یکی از مقاوم‌ترین و ارزشمندترین درختان باغی، برای دستیابی به رشد مطلوب و باردهی اقتصادی، نیازمند تغذیه اصولی و مدیریت شده است. تدوین یک برنامه غذایی درخت زیتون متناسب با نیازهای رشد، مرحله‌بندی تغذیه و شرایط اقلیمی می‌تواند به بهبود کیفیت میوه، افزایش میزان برداشت و سلامت درخت کمک کند.

شناخت صحیح بهترین زمان کوددهی درخت زیتون نیز اهمیت ویژه‌ای دارد؛ زیرا هر مرحله از رشد درخت به عناصر غذایی خاصی نیاز دارد و تأخیر یا اشتباه در کوددهی می‌تواند موجب ضعف درخت یا کاهش عملکرد شود. در این مقاله به طور کامل به بررسی برنامه غذایی مناسب و بهترین زمان‌های کوددهی برای درختان زیتون می‌پردازیم.

خلاصه مقاله
درخت زیتون به دلیل ارزش غذایی و اقتصادی بالای خود، نیازمند یک برنامه کودی جامع است تا نیازهای غذایی‌اش به بهترین شکل تأمین شود.
استفاده از کودهای درشت‌مغذی و ریزمغذی‌ غنی‌شده با محرک‌های رشد در مراحل مختلف، به‌خصوص در بهترین زمان کوددهی درخت زیتون مانند بعد از برداشت و هنگام درشتی میوه‌ها، می‌تواند به افزایش کیفیت و کمیت محصولات برداشتی کمک کند.

جدول کوددهی درخت زیتون

ابتدا برای راحتی شما عزیزان بهترین جدول کود دهی درخت زیتون را گردآوری کرده‌ایم:

مرحله رشدنوع کودنحوه مصرف
تورم جوانه‌هاکود فروت ست+ کود آمینو اسیدمحلول پاشی
آب استارتکود سه بیست+ کود فولویک اسید+ کود فسفر بالاآبیاری
بعد از ریزش گلکود روت گرو کرافت+ کود ازت شوکآبیاری
بعد از تشکیل میوهکود کلسیم بور کرافتمحلول پاشی
هنگام درشتی میوهکود پتاس بالا+ کود ریز مغذیمحلول پاشی
بعد از برداشتکود فروت ست کرافتمحلول پاشی

برنامه غذایی درخت زیتون بر اساس مرحله رشد

تغذیه بهینه زیتون یکی از راهکارهای مدیریتی مهم به منظور افزایش سلامت و بهبود عملکرد درختان زیتون است. مصرف کودها باید بر اساس آزمون خاک، برگ و میوه انجام گیرد و باید از مصرف کودهای شیمیایی به صورت بی‌رویه پرهیز کنید.

برای سلامت درخت، رشد خوب شاخه‌ها، گلدهی و تشکیل میوه سالم، تنظیم باردهی و جلوگیری از سال آوری درخت، باید بهترین زمان کوددهی درخت زیتون را باتوجه‌به یک برنامه کودی جامع رعایت کنیم.

پرورش‌دهندگان زیتون باید از یک مشاور حرفه‌ای که بتواند آزمایش‌های برگ خاک به همراه آزمایش محصولات و سوابق اقلیمی را ارزیابی کند برای تدوین برنامه تغذیه زیتون کمک بگیرند در همین راستا کارشناسان کشاورزی آشا اگری آماده ارائه مشاوره به شما به‌صورت رایگان هستند.

در ادامه می‌توانید برنامه کودی تخصصی زیتون ارائه‌شده توسط متخصصان آشا اگری را مشاهده کنید:

کوددهی زیتون در مرحله تورم جوانه‌ها

هنگامی که جوانه‌ها در حال تورم هستند، بهترین زمان کوددهی درخت زیتون با کود فروت ست و آمینو اسید است. محلول پاشی فروت ست به دلیل وجود عناصر ریز مغذی، نقش کلیدی در جوانه‌زنی و گلدهی دارد. در اوایل بهار، به هنگام تورم جوانه‌ها، فعالیت ریشه‌ها به‌شدت محدود می‌شود و در نتیجه، جذب مواد مغذی از خاک کاهش می‌یابد.

برای جبران این مشکل و همچنین بیدار کردن جوانه‌های زایشی و رویشی، باید از کود فروت ست به صورت محلول پاشی استفاده کرد. این کود جوانه‌زنی را تسریع کرده و از ریزش شکوفه‌ها جلوگیری می‌کند. این کود همچنین مقاومت درختان زیتون در برابر تنش‌های محیطی و سرمازدگی بهاری افزایش می‌دهد. برای آگاهی از «نحوه محلول پاشی فروت ست» مقاله پیوست‌شده را بررسی کنید.

برنامه غذایی درخت زیتون هنگام گلدهی

محلول‌ پاشی آمینو اسید نیز به تقویت گلدهی و تبدیل گل‌ها به میوه کمک کرده و سلول‌های گیاهی را در برابر تنش‌های محیطی مقاوم می‌کند. تحریک رشد ریشه‌ها، تنظیم فتوسنتز و بهبود متابولیسم گیاهی از دیگر ویژگی‌های مثبت محلول پاشی با آمینو اسید کرافت است. برای آشنایی با سایر مزایای کود با ترکیبات آمینواسید و نکات مصرف آن در باغ زیتون می‌توانید مقاله «کود آمینو اسید برای زیتون» را مطالعه کنید.

برنامه غذایی درخت زیتون هنگام آب استارت

آب استارت، اولین آبیاری درختان میوه پس از خواب زمستانی است و نقش مهمی در آغاز رشد و گل‌دهی دارد. اگر هنوز با عملیات آب استارت آشنایی ندارید و نمی‌دانید فواید آن برای درختان میوه چیست، حتما مقاله «آب استارت درختان میوه» را مطالعه کنید. در این مرحله، استفاده از کود فولویک اسید توصیه می‌شود تا با بهبود بافت خاک و افزایش جذب مواد مغذی، رشد ریشه‌ها و برگ‌ها تقویت شود.

همچنین با پایان دوره خواب زمستانی، ریشه‌های درخت زیتون فعالیت خود را از سر می‌گیرند و برای جذب مؤثر آب و عناصر غذایی نیاز به تقویت دارند. مصرف کود فسفر بالا (روت گرو کرافت) در ابتدای فصل از طریق آبیاری، به رشد و توسعه بهتر ریشه‌ها، استحکام شاخه‌ها، بهبود گل‌دهی و افزایش مقاومت درخت در برابر تنش‌های محیطی کمک می‌کند.

درختان زیتون در آغاز فصل رشد به عناصر NPK نیاز ویژه‌ای دارند. کمبود نیتروژن موجب زرد شدن و ریزش برگ‌ها و رشد ضعیف شاخه‌ها می‌شود. کمبود پتاسیم نیز منجر به ضعف شاخه‌ها و خشک شدن سرشاخه‌ها می‌گردد.

استفاده از کود سه بیست (20-20-20) با ترکیب متعادل نیتروژن، فسفر و پتاسیم در این دوره به بهبود رشد رویشی، کیفیت میوه و افزایش مقاومت گیاه در برابر سرمای بهاره کمک می‌کند. این کود با تأمین مؤثر عناصر ماکرو و ریزمغذی مانند روی، موجب افزایش سطح فتوسنتز و شادابی درختان می‌شود.

تغذیه درخت زیتون بعد از ریزش گل

پس از پایان مرحله گل‌دهی و ریزش گل‌های اضافی، درخت زیتون وارد یکی از حساس‌ترین دوره‌های رشد خود می‌شود؛ مرحله‌ی تشکیل اولیه میوه. در این دوره، تغذیه صحیح نقشی اساسی در تثبیت میوه‌ها، تقویت رشد شاخه‌ها و آماده‌سازی درخت برای تولید میوه‌های سالم و باکیفیت دارد.

برنامه کودی زیتون بعد از ریزش گل

در این مرحله، استفاده از کود فسفر بالا مانند روت گرو کرافت اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند. درخت زیتون نسبت به بسیاری از درختان میوه دیگر، نیاز بیشتری به فسفر دارد، زیرا تأمین فسفر کافی به درخت کمک می‌کند تا میوه‌ها سریع‌تر و قوی‌تر شکل بگیرند و از ریزش میوه‌های تازه تشکیل‌شده جلوگیری شود.

همچنین وجود فسفر کافی، بهبود کیفیت میوه و افزایش درصد روغن در زیتون را به دنبال دارد که در نهایت بر طعم بهتر و ارزش محصول تاثیرگذار است.

در کنار فسفر، مصرف کود ازته مانند ازت شوک نیز ضروری است. نیتروژن در این مرحله با تحریک رشد برگ‌ها و شاخه‌های سبز به افزایش سطح فتوسنتز کمک می‌کند و انرژی لازم برای رشد میوه‌های جوان را فراهم می‌آورد. البته میزان مصرف ازت باید مدیریت‌شده باشد تا از رشد بیش از حد شاخ و برگ و تضعیف باردهی جلوگیری شود.

برنامه کودی درخت زیتون بعد از تشکیل میوه

پس از تثبیت اولیه میوه‌های تازه، درخت زیتون وارد مرحله حساس تشکیل میوه می‌شود. در این دوره، نیاز تغذیه‌ای درخت تغییر می‌کند و تأمین عناصر خاصی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. یکی از حیاتی‌ترین عناصر در این مرحله، کلسیم و بور هستند.

تغذیه درختان زیتون بعد از تشکیل میوه

استفاده از کود کلسیم بور در مرحله تشکیل میوه ضروری است. کلسیم نقش کلیدی در استحکام دیواره‌های سلولی میوه‌ها دارد و کمک می‌کند تا میوه‌های در حال رشد، ساختار قوی‌تری پیدا کنند و از مشکلاتی مانند ریزش میوه یا ترکیدگی پوست جلوگیری شود. همچنین کلسیم باعث می‌شود که انتقال آب و مواد غذایی به میوه‌ها بهتر انجام شود.

بور نیز در این مرحله نقش ویژه‌ای ایفا می‌کند. بور برای انتقال قندها و رشد سلولی ضروری است و به بهبود فرآیند تشکیل بذر و تکامل طبیعی میوه کمک می‌کند. کمبود بور می‌تواند باعث توقف رشد میوه‌های تازه و افزایش ریزش شود.

بنابراین مصرف کود کلسیم بور در زمان مناسب، علاوه بر افزایش کیفیت و استحکام میوه‌های زیتون، به کاهش ریزش و افزایش عملکرد نهایی درخت کمک می‌کند.

برنامه غذایی درخت زیتون هنگام درشتی میوه‌ها

در مرحله درشت شدن میوه‌ها، تغذیه مناسب درخت زیتون اهمیت فراوانی دارد و استفاده از کودهای مناسب می‌تواند تأثیر بسزایی در کیفیت و حجم میوه‌ها داشته باشد. توصیه می‌شود از کودهای پتاس بالا به همراه کودهای ریزمغذی به‌صورت محلول‌پاشی استفاده کنید. ما در صفحه دسته بندی «کودهای درشتی میوه» در فروشگاه اینترنتی آشا اگری لیستی از بهترین کودهای افزایش‌دهنده سایز میوه، قیمت و آنالیز هر کدام را گردآوری کرده‌ایم.

تغذیه درختان زیتون هنگام درشتی میوه

پتاسیم برای حداکثر عملکرد و کیفیت میوه بسیار مهم است و در شکل‌گیری قندها و نشاسته‌ها کاربرد دارد. برای افزایش سایز، رنگ‌پذیری بهتر میوه‌ها، بهبود عطروطعم میوه‌ها باید از کود پتاس بالا هنگام درشت شدن میوه‌های زیتون استفاده کرد.

محلول پاشی ریزمغذی‌ها نیز هنگام افزایش سایز میوه‌ها باید در دستور کار باغداران قرار بگیرد. برای مثال در صورت کمبود روی میوه‌ها کوچک شده و رنگ آن‌ها کاهش می‌یابد. همچنین میوه‌های درخت زیتون فاقد عطروطعم بوده و رسیدگی زودرس اتفاق می‌افتد.

هورمون‌های رشد نیز نقش اساسی در تنظیم تقسیم سلولی، توسعه بافت‌ها و جلوگیری از ریزش میوه‌ها ایفا می‌کنند و با محلول‌پاشی کودهای ریزمغذی می‌توان آن‌ها را در دسترس درخت قرار داد. کود ریزمغذی گلدن گرو همچنین باعث بهبود کیفیت، رنگ و طعم میوه‌ها شده و باردهی را افزایش می‌دهد.

تغذیه درخت زیتون بعد از برداشت

کوددهی درخت زیتون پس از برداشت محصول از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، زیرا به طور مستقیم بر گلدهی و شکل‌گیری جوانه‌های گل در سال آینده تأثیر می‌گذارد. به همین دلیل، توصیه می‌شود که از کود فروت ست  به‌صورت محلول‌پاشی استفاده کنید.

کوددهی درختان زیتون بعد از برداشت

کود فروت ست به بازیابی انرژی درخت پس از برداشت محصول کمک کرده و از سال‌آوری جلوگیری می‌کند. «ترکیبات فروت ست» به درخت زیتون این امکان را می‌دهد تا با جذب مجدد انرژی و مواد مغذی، در فصل آینده نیز باردهی مطلوبی داشته باشد.

نکات مهم هنگام کوددهی درختان زیتون

از مهم‌ترین نکاتی که هنگام تغذیه و کوددهی درختان زیتون باید به آن توجه داشته باشید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. محلول پاشی را زمانی انجام دهید که دمای هوا خنک باشد و 48 ساعت قبل و بعد از آن بارندگی نباشد.
  2. محلول پاشی را طوری انجام دهید که تمامی سطح برگ‌ها کاملاً خیس شود.
  3. در روش کودآبیاری بهترین زمان تزریق کود به داخل سیستم وقتی است که چند ساعتی از آبیاری گذشته باشد.
  4. عناصر ریزمغذی کودها باید به صورت کلاته باشند.
  5. اسیدیته محلول نهایی در محلول‌پاشی برگی باید بین 4 و 6 باشد.

حتماً برای کوددهی درختان زیتون خود از کودهای اصل و مرغوب استفاده کنید و از تهیه کودهای بی‌کیفیت و تقلبی پرهیز کنید. می‌توانید کلیه کودهای نام‌برده در این مقاله را با اطمینان از اصالت کالا از «فروشگاه کود» آشا اگری تهیه کنید.

سخن پایانی

 برنامه غذایی درخت زیتون باید به‌صورت دقیق و هدفمند طراحی شود تا نیازهای غذایی درخت به بهترین شکل تأمین شود. استفاده از کودهای متعادل و تخصصی مانند فروت ست کرافت، کلسیم بور کرافت و دیگر ترکیبات ماکرو و میکرو بر اساس نیازهای مختلف گیاه  در بهترین زمان کوددهی درخت زیتون بر اساس مراحل رشد، می‌تواند تأثیر بسزایی در افزایش کیفیت و کمیت محصولات زیتون به همراه داشته باشد.

مطالب مرتبط

بسیاری از باغداران زیتون هر ساله به علت ریزش میوه دچار ضرر و زیان زیادی می‌شوند. در این راستا برای کاهش ریزش محصول باید علاوه بر اقدامات مراقبتی مثل آبیاری و هرس اصولی از کودهای تقویتی استفاده کنید. ما در مقاله «کود برای جلوگیری از ریزش میوه» چند مورد کود با اثرگذاری سریع و پیشگیری از ریزش میوه به همراه نکات مصرف را معرفی کرده‌ایم.
اگر درگیر سرمازدگی درختان میوه باغ خود هستید و نمی‌دانید چگونه از پس این مشکل بربیایید، مقاله «جلوگیری از سرمازدگی درختان» برای شماست.

سوال متداول

بهترین زمان کوددهی درختان زیتون چه زمانی است؟

با آغاز تورم جوانه‌ها باید فرآیند کوددهی درختان زیتون را آغاز کنید و در مراحل پیش‌رو از جمله هنگام تورم جوانه‌ها، درشت شدن میوه تا بعد از برداشت نیز درخت را با کودهای تقویتی مختلف تغذیه کنید.

مزایای مصرف کود آمینو اسید هنگام تورم جوانه‎‌های درخت زیتون چیست؟

تقویت سیستم ایمنی درخت در برابر تنش‌های محیطی، بهبود فرآیند گرده‌افشانی، افزایش کمی و کیفی محصول و افزایش جذب عناصر ریزمغذی از مزایای محلول پاشی آمینواسید برای درختان زیتون است.

برای تغذیه درختان زیتون از چه روش کوددهی استفاده کنیم؟

می‌توانید از کودهای مایع تقویتی برای درختان زیتون به دو روش آبیاری و محلول پاشی با توجه به مرحله رشدی گیاه استفاده کنید.

شاید دوست داشته باشید
blog-author

نویسنده: هانیه خانی

من یک نویسنده هستم که با اشتیاق به کشاورزی مینویسم، دنیای سبز باغبانی را به تصویر میکشم تا به مخاطبانم کمک کنم با این حرفه بیشتر آشنا شوند و با مطالعه مقالات من محصولات بهتری پرورش دهند.

باتشکر از همراهی و نظردهی شما

بستن

این پست چقدر مفید بود؟ (امتیاز 0 از 0 رای)

data-rating-5 data-rating-4 data-rating-3 data-rating-2 data-rating-1

مارا به همکاران و دوستان خود معرفی کنید.

social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri social_group_img-asha-agri

هیچ نظری هنوز ارسال نشده است.

[wpdiscuz_comments]
comment-form-image-asha-agri